7 lucruri pe care trebuie sa le faci daca vrei sa fii fericita, potrivit oamenilor de stiinta


In ultimii ani, cercetatorii au studiat cum poate creste nivelul de satifsactie pe care il au oamenii in viata. Iata 7 dintre lucrurile care, spun ei, iti pot asigura o viata implinita si fericita.


1. Savureaza momentele mici din fiecare zi

Unul dintre lucrurile care, spun cercetatorii, te vor face fericita, este abilitatea si vointa ta de a te bucura de lucrurile marunte din viata. Psihologii spun ca persoanele care isi fac timp sa se bucure de lucrurile mici "au demonstrat o crestere a nivelului de fericire si o reducere a ratei depresiei". Zambeste mai des si incearca ca la finalul fiecarei zile sa fii recunoscatoare pentru lucrurile frumoase care ti s-au intamplat.

2. Fa miscare mai des

Sportul are o influenta importanta asupra sanatatii, dar si asupra fericirii tale. Studiile au demonstrat ca miscarea fizica poate fi o strategie eficienta pentru depasirea depresiei si anxietatii. Facand cel putin jumatate de ora de miscare pe zi, te vei simti mai relaxata, iti vei mari capacitatea creierului si iti vei imbunatati imaginea de sine, fiind in forma.

3. Dormi suficient

Pentru a fi fericita, trebuie sa dormi intre 7 si 8 ore pe noapte. Somnul ne ajuta corpurile sa se recupereze dupa efortul din cursul zilei, ne ajuta sa ne concentram si astfel ne creste productivitatea si gandirea pozitiva. Numeroase studii au demonstrat ca persoanele care nu dorm suficient tind sa aiba o gandire negativa. Intr-un experiment, unor studenti care au dormit putin li s-a cerut sa memoreze o lista de cuvinte. La final, studentii si-au amintit 81% dintre cuvintele cu conotatie negativa si doar 31% dintre cele cu conotatie pozitiva sau neutra.

4. Nu te compara cu alte persoane

Atunci cand te compari mereu cu altii, devii nefericita, iti afectezi stima de sine si increderea. Concentreaza-te in schimb pe propriile tale realizari sau, daca vrei neaparat, compara-te cu o versiune a ta din trecut, pentru a observa cat de mult ai evoluat si cat te-ai apropiat de atingerea scopurilor tale.

5. Nu transforma banii intr-o prioritate

Potrivit cercetatorilor americani Tim Kasser si Richard Ryan, "persoanele care pun banii pe o pozitie ridicata a listei lor de prioritati au un risc crescut de depresie, anxietate si stima de sine scazuta". Cu cat cauti mai multa satisfactie in bunurile materiale, cu atat mai nefericita vei fi.

6. Stabileste-ti un tel

O alta modalitate de a fi fericita este sa-ti setezi un scop important si sa faci tot ce-ti sta in putina sa-l atingi. Psihologii Ed Diener si Robert Biswas-Diener au concluzionat ca "Oamenii care se straduiesc sa realizeze ceva important, fie ca este vorba despre invatarea unui mestesug sau a-si creste copiii cu un sistem moral sanatos, sunt mult mai fericiti decat cei care nu au vise sau aspiratii".

7. Iesi la aer

Numeroase studii au aratat ca daca iesi zilnic afara doar 20 de minute, dispozitia ti se va imbunatati si te vei simti mult mai fericita. Iesirea la aer iti va imbunatati, de asemenea, memoria si chiar scade depresia sau anxietatea. Un studiu din 2011, realizat de Societatea americana de meteorologie, a descoperit ca "temperatura are un efect mai pronuntat asupra fericirii noastre decat variabile precum viteza vantului sau umiditatea". Profita, asadar, de zilele frumoase de primavara si de vara pentru a-ti lua doza necesara de buna-dispozitie!related posts