Albirea dintilor la domiciliu: o idee buna sau periculoasa?


Cu totii ne dorim dinti cat mai albi, ca vedetele de la Hollywood, si suntem dispusi sa testam tot ce gasim pe piata. Gresit!  Putem face mai mult rau decat bine. Perfecte.ro a stat de vorba cu medicul stomatolog Dr. Corneliu Gherasim de la Dental Studio Cotroceni. Vezi ce ne-a zis. 


Primul pas, vizita la stomatolog

Vrei dinti mai albi, dar mai intai trebuie sa-ti faci un control si sa te asiguri ca nu ai probleme de sanatate. Pana la urma, nu este tocmai o idee buna sa-ti albesti dintii daca ai carii, nu-i asa? Tocmai de aceea, inainte sa recurgi la un tratament acasa, mergi la medicul tau stomatolog. Dupa control, acesta iti poate recomanda un tratament de albire de incredere. 

“Sistemele de albire pentru acasa contin un kit format din seringi, un gel pentru albire de concentratii diferite, care se aplica in gutierele mai sus mentionate. Astfel, te poti bucura de comfortul propriei locuinte in timpul efectuarii tratamentului  ba chiar te poti angaja in  diverse alte activitati astfel incat tratamentul de albire sa nu interfereze cu programul tau”, ne-a explicat Dr. Corneliu Gherasim.

Albirea la domiciliu vs. albirea la cabinetul stomatologic

Ca dezavantaj, albirea la domiciliu dureaza mai mult: “Tratamentul de albire al dintilor realizat acasa necesita mai mult timp pana la aparitia rezultatelor , deoarece functioneaza treptat, in comparatie cu  albirea profesionala, care are rezultate imediate”, a adaugat el.

Avantajul este la pret: “Albirea profesionala costa mai mult, dar asta si pentru ca face o treaba mai buna decat cel efectuat la domiciliu.”

Riscurile albirii la domiciliu

Daca le faci corect, tratamentele de albire la domiciliu nu sunt foarte periculoase. Trebuie, insa, sa le respecti cu sfintenie si sa nu exagerezi. “Uneori, pacientii tind sa exagereze cu produsele de  ingrijire orala iar utilizarea compulsiva  a acestora poate fi daunatoare. Din aceasta categorie face parte si bicarbonatul de sodiu care, utilizat in cantitati mari, poate fi periculos.”, ne-a marturisit medicul.

Sensibilitatea

Nu dureaza o zi sau doua, in mod normal, insa in cazuri extreme, poate persista chiar si o luna. 

“Albirea poate provoca o creştere temporara a sensibilitatii la diferente de temperatura, presiune şi atingere. Unele persoane experimenteaza dureri ascutite spontane in zona  dintilor din fata. 

Cel mai mare grad de risc de sensibilitate dentara cauzata de albiri il au persoanele ce prezinta retractii gingivale, fisuri semnificative ale substantei dentare sau  infiltratii rezultate in urma restaurarilor (obturatii coroane) defectuoase. 

Gingiile iritate

“Peste jumatate din cei care utilizeaza gelurile de albire pe baza de peroxizi, experimenteaza un anumit grad de iritare al gingiilor la contactul cu gutierele de albire. Aceste iritatii dureaza, de obicei, pâna la câteva zile,disparand progresiv o data ce tratamentul de albire a fost intrerupt sau concentratia peroxidului din gelul de albire a fost redusa”, ne-a explicat Dr. Corneliu Gherasim.

related posts

Modifică setările cookies