Ce consecinte are frigul asupra pielii noastre si cum sa ingrijim corect pielea pe timp de iarna


Odata cu sosirea frigului, pielea, invelisul  care protejeaza organismul de modificarile mediului inconjurator (temperaturi extreme, traumatisme, infectii ), sufera o serie de  transformari: de la uscaciune, senzatie de  intepatura sau fisuri, pana la manifestari mai serioase sau la agravarea unor boli de piele preexistente.


Odata cu sosirea frigului, pielea, invelisul  care protejeaza organismul de modificarile mediului inconjurator (temperaturi extreme, traumatisme, infectii ), sufera o serie de  transformari: de la uscaciune, senzatie de  intepatura sau fisuri, pana la manifestari mai serioase sau la agravarea unor boli de piele preexistente.

Dr. Oana Spanu, medic specialist dermatolog la Academica Medical Center, ne informeaza despre principalele pericole ale acestui sezon.

Sanatatea si aspectul pielii sunt extrem de importante, iar, pentru a mentine acest echilibru, trebuie sa cunoastem si sa respectam anumite reguli de ingrijire cutanata, stiind ca modificari aparent minore pot conduce in timp scurt la aparitia unor leziuni serioase, uneori greu de tratat.

Ce se intampla cu pielea iarna?

Pe timpul verii, produsii secretati la suprafata pielii de glandele sebacee si sudoripare formeaza un film hidrolipidic consistent pe timpul verii. Odata cu venirea anotimpului rece, concentratia acestora scade semnificativ.

Astfel, scade protectia antimicrobiana, iar procesul de hidratare natural  pielii se reduce. Prin urmare, avem pielea uscata (xeroza cutanata), sensibila, pruriginoasa (mancarime, usturime) in special la nivelul  suprafetelor expuse la frig (fata, maini, picioare).

Atunci cand manifestarile se accentueaza, observam ca pielea se inroseste, leziunile se suprainfecteaza (in special cu stafilococ) sau observam eczema fisurara ar trebui sa ne prezentam la medic.

Aceste modificari sunt mai frecvente dupa folosirea de sapunuri agresive, la cei ce degreseaza pielea prin spalare excesiva, la cei cu ten uscat constitutional si, in mod normal, odata cu inaintarea in varsta.

Cum ingrijim pielea uscata iarna? Ce reguli trebuie sa urmam?

Tratamentul consta in evitarea bailor dese si lungi cu apa fierbinte (acestea inlatura filmul lipidic natural al pielii). Trebuie sa ne hidratam  corespunzatoar prin consum de lichide si aplicarea cremelor emoliente , cel putin odata pe zi (la 2-3 minute dupa baie).

Putem aplica, atunci cand exista scuame si fisuri, creme keratolitice cu uree, acid salicilic, in special pe talpi si palme.

Cand apar placi rosii, inflamate si usturime, avand in vedere ca aceste eleziuni se pot suprainfecta, ste bine insa sa ne prezentam la medic pentru indicarea unui tratament adecvat!

Exista boli de piele care se agraveaza la temperaturi scazute?

Persoanele cu dermatita atopica,  psoriasis, rozacee, eczema mainii, dermatita seboreica, ichtioza sau hipotiroidie se confrunta cu o piele uscata pe fata, pielea capului sau corp, iar in perioada rece modificarile sunt mult mai evidente si necesita tratament sustinut. deoarece episoadele de inrosire a pielii se pot intensifica.

Urticaria la frig este o alta afectiune care se manifesta iarna, in special dupa expunerea la temperaturi scazute si vant , dar apare si in urma consumului de bauturi reci sau la contactul cu apa rece.

Se manifesta prin aparitia pe zonele expuse (fata, maini, picioare) a unor pete rosii, pruriginoase (placi urticariene) care dispar la cateva ore dupa inlaturarea stimulului rece.

Uneori pot fi insotite de umflarea buzelor, a limbii, o senzatie de sufocare (angioedem), manifestari digestive, hipotensiune.

In astfel de situatii vor trebui evitate expunerea prelungita la frig, sporturile de iarna si chiar consumul lichidelor reci, iar in cazurile severe este necesar tratamentul imediat sub indrumarea medicului.

Cu putina atentie si cateva reguli simple, ingrijirea pielii in anotimpul rece va fi facila si adaptata in functie de tipul de ten si mediul ambiant.

 

Dr Oana Octavia Spânu

Medic specialist Dermatolog

Centrul Medical Academica

http://www.academica-medical.ro/

  • Ce consecinte are frigul asupra pielii noastre si cum sa ingrijim corect pielea pe timp de iarna

related posts

Modifică setările cookies