De vorbă cu hair stylistul. Aurelian Rash spulberă unele dintre cele mai cunoscute mituri despre îngrijirea părului


„Câte bordeie, atâtea obiceie”, sună o expresie din popor devenită celebră. Dar când vine vorba de îngrijirea părului, fiecare are o idee, preluată de cine știe unde, pe care o consideră literă de lege. Hair stylistul Aurelian Rash a analizat pentru Perfecte.ro câteva mituri despre îngrijirea părului.


Fiecare are adevărul lui în materie de îngrijirea părului și, de cele mai multe ori, acesta nu e altceva decât o născocire care, rostogolită excesiv în spațiul public, capătă caracter de lege. Minciunile „adevărate” despre îngrijirea părului pot avea efecte negative asupra sănătății podoapei capilare și scalpului.

„Am auzit și eu multe cazuri, de femei care și-au distrus părul în salon și care simt nevoia să compenseze cu tot soiul de produse. Își transformă bucătăriile în surse de beauty, cu ou, cu oțet, cu ulei de măsline. Haideți să lămurim niște lucruri!”, spune Aurelian Rash, pe care l-am provocat să ne spună unde greșim când ne îngrijim podoaba capilară cu „rețete din bătrâni”.

Mit: Gălbenușul de ou hrănește părul

„Nu poți să pui ou pe păr. Oul este compus din două proteine grele: una a gălbenușului, care are o absorbție foarte bună când oul este crud, și una a albușului, care are o absorbție foarte bună când este gătit. Dar ele au absorbție în corp, nu pe păr. Părul respinge produse de genul acesta, de aceea este foarte important să folosim produse cosmetice de calitate”, dezvăluie Aurelian Rash.

Mit: Uleiul concentrat e bun pentru părul uscat

„Nu se poate să folosim ulei concentrat pe păr. Dacă uleiul este concentrat, chimiștii din laboratoare nu se chinuiau atât de mult să scoată un produs perfect. Pur și simplu, luau un ulei concentrat de pe piață și ți-l dădeau ție, să-l folosești pentru păr. Nu era mai ușor așa? Analizând treptat firul de păr, ei au reușit să concluzioneze care este cea mai bună concentrație de ulei, în așa fel încât părul să nu se îngrașe, să fie sănătos și să-și păstreze naturalețea. Dacă pui foarte mult ulei concentrat pe păr, există riscul ca părul să se îngrașe foarte tare și să-și schimbe structura. Am văzut asta la clientele mele, e un proces ireversibil. Singurul care poate fi folosit este uleiul de jojoba, care e bun când ne confruntăm cu exces de sebuum. Se masează părul cu acest ulei, lăsăm să lucreze 2-3 minute, după care limpezim părul cu apă.”

Mit: Săpunul de casă, indicat pentru păr gras

„Să te speli pe păr cu săpun de casă mi se pare un barbarism asupra părului și scalpului. În primul rând, săpunul de casă conține sodă caustică, iar soda caustică este foarte dăunătoare pielii capului. Dacă ai o rană la nivelul scalpului, o va accentua și mai mult, o va arde. Săpunul de casă chiar decolorează rufe. Nu-l recomand pentru păr.”

Săpunul de casă spală rufele, oul te hidratează, produsele de păr au grijă de părul tău, concluzionează hair stylistul.

Mit: Părul se spală o dată pe săptămână

„Nu recomand să așteptați să treacă o săptămână până să vă spălați pe păr. Este foarte mare distanța, iar aici nu e vorba doar de păr, ci și de pielea capului. Nu cred că stă cineva o săptămână fără să se spele pe corp, iar scalpul trebuie să beneficieze de același tratament. Indicat e să ne spălăm pe păr de două ori pe săptămână.”

Citește și - Aurelian Rash: „Nu există trenduri în vopsirea părului”

Ce e mătreața și cum scăpăm de ea?

Mătreața e un exces de sebuum, care poate lua două forme: uscată sau grasă, umedă. Mătreața uscată apare atunci când scalpul se usucă foarte tare. Mătreața grasă e o acumulare de sebuum sub forma unor umflături care apar la nivelul scalpului. „Este o problemă internă a corpului, care poate fi tratată cu un complex de vitamine, cu lichide multe și un aport de oxigen care se poate realiza printr-o tehnică numită ozonoterapie. Eu folosesc acest tip de tratament și am reușit să scap de această problemă care, inițial, m-a trimis la diverși medici.”

Acest gen de tratament poate fi făcut și în saloanele specializate în aranjarea părului.

FULLSCREEN
De vorbă cu hair stylistul. Aurelian Rash spulberă unele dintre cele mai cunoscute mituri despre îngrijirea părului
  • /

related posts