Iată ce trebuie să știi despre cancerul de piele. Care e cel mai agresiv tip de cancer de piele


Când vorbim despre cancerul de piele, trebuie să ne gândim la faptul că pielea este cel mai mare organ al corpului. Ea actionează că o barieră pentru a proteja organismul împotriva rănirii, pentru a controla temperatura corpului și pentru a preveni pierderea fluidelor corporale. 


Cancerul de piele apare în special la persoanele care au peste 50 de ani sau la cei care s-au expus excesiv la soare. Există trei tipuri de cancer de piele: carcinomul celular bazal, carcinomul scuamos și melanomul”, spune Amalia Anghel, medic primar dermatolog.

Carcinomul bazocelular
nu reprezintă pericol pentru viață, spun specialiștii, deoarece, deși apare în cazul multor persoane, nu produce metastaze. Pe de altă parte, carcinomul celular scuamos se dezvoltă mai rar ca cel bazocelular, însă reprezintă o formă mai agresivă de cancer, care dacă nu este tratată la timp, poate duce la decesul pacientului.

Melanomul este cea mai rară, dar și cea mai periculoasă formă de cancer de piele. Poate fi vindecat dacă este depistat doar în stadiile incipiente, însă  poate provoca moartea unei persoane la doar câteva luni după îmbolnăvire, dacă nu se iau măsuri terapeutice”, adaugă dr. Anghel.Cum putem preveni apariția cancerului de piele?

Protejarea pielii cu creme cu factor de protecție este cea mai la îndemână măsură și cea mai ieftină. Însă trebuie să știți că SPF 100 nu inseamnă protecție 100% împotrivă razelor solare. Produsele care au un factor de protecție SPF 100 nu blochează 100% din razele soarelui care cauzează apariția cancerului de piele.  Pot bloca aproximativ 98% din raze, dacă este aplicat corect.

Specialiștii atentionează faptul că, în general,  oamenii fac greșeala de a considera un produs cu SPF mare ca fiind mult mai sigur, și prin urmare aplică mai rar. “Indiferent ce factor SPF are produsul pe care îl folosești, acesta te va proteja numai dacă îl aplici o dată la două ore. Recomandate sunt produsele cu factor de protecție 50 +”, ne sfătuiește Amalia Anghel.

Melanomul nu este întotdeauna maro

Melanomul este cel mai agresiv tip de cancer de piele, care afectează celulele pielii care produc pigmentul cunoscut ca melanină.  Un alt mit care contribuie la rată scăzută de prezentare la dermatolog a pacienților cu melanom este că acesta se diferențiază de alte “alunițe” prin faptul că este de culoare maronie.

Orice modificare la nivelul pielii ar trebui să fie verificată de medicul dermatolog. Melanomul poate fi roz, mov, roșu, de culoarea pielii, maro, plat, proeminent, neted, neregulat și oricare altă formă. De aceea, orice punct, pată sau zonă de pe piele care îți ridică suspiciuni ar trebui să fie văzută de medic.

Atunci când este depistat la timp, înainte de a se fi extins în nodulii limfatici sau de a fi produs metastaze la alte organe, șansele de supraviețuire sunt de 90 la sută.

Specialiștii ne recomandă să ne examinăm periodic pentru a vedea ce modificări au apărut la suprafața pielii noastre și dacă ne ridică semne de întrebare cu posibilitatea existenței unui cancer de piele. În acest sens, există aparatură modernă, care realizează o hartă a alunițelor de pe corpul nostru, iar la fiecare examinare putem vedea dacă a apărut ceva în plus, sau dacă o aluniță și-a modificat forma sau culoarea.
 

related posts

Modifică setările cookies