Mituri și adevăruri despre peelingurile chimice


Oamenii vorbesc despre sănătate și frumusețe ca despre două elemente date, punând totul la diateza pasivă și îmbrăcând în voalul norocului felul în care arăți sau te simți. 


Specialistul Amalia Anghel, medic specialist dermatovenerologie și doctor în științe medicale, pune lumina din sens invers pe cele două aspecte și subliniază rolul pe care fiecare dintre noi îl are în atingerea lor.

Să fii conștient de tine, de pielea ta, de ridurile sau problemele ce pot fi corectate cu ajutorul științei este cu adevărat important într-un timp în care depersonalizarea individului a devenit o maladie acută.

Peelingul chimic este o tehnică de actualitate?

Desigur, este o procedură extrem de valoroasă ce induce o exfoliere a straturilor țintă și este un inductor al activării celulare cu acționarea unui proces activ de reîntinerire. Imbunătățim astfel aspecte precum calitatea pielii, textura, porii dilatați, linii fine, cicatrici, leziuni pigmentare și luminozitate.

Peelingul este o arsură chimică?

Da, este o arsură chimică controlată cu un agent farmacologic special ales de către medicul specialist pentru a corecta problema de fond, fie ca vorbim de pigmentare, semne reziduale (post acnee) sau anti îmbătranire. Se poate efectua doar in sezonul rece?

Nu, se poate realiza pe tot parcursul anului daca pacientul controlează eficient reacția post peeling si utilizează cu strictețe factor de protecție cu ecran maximal, SPF 50. Există un risc real al hiperpigmentării post peeling dacă nu este utilizat filtru de protecție, deoarece inflamația (roșeața) indusă este inductor al activării celulare, inclusiv asupra melanocitului care suprastimulat, la expunerea UV, la secreta în cantitate crescută melanină, pigmentul care induce culoarea brună a pielii.


Există perioadă de recuperare? Pielea este in suferință? De cate feluri sunt peelingurile chimice?

Peelingurile chimice, într-o exprimare generalizată sunt împărțite în trei categorii mari:

•    Foarte superficiale (ce ating doar stratul de celule moarte al pielii noastre)/ Superficiale (ce țintesc zonele superficiale ale epidermului, primul strat al pielii noastre)

•    Medii ce ajung in epidermul profund și/sau derm superficial, acestea antrenează o reacție de inflamație importantă ce se manifestă prin înroșire și descuamare  evidente, cu timp de recuperare de aproximativ 7 zile

•    Profund ce țintește dermul profund. Deoarece se efectua sub anestezie generală și vindecarea anterioară era complexă, în ultimii ani s-a renunțat la acest tip de peeling.

Mai importantă decat această clasificare structurală, pentru medicii specialiși este clasificarea funcțională, substanțele de peeling fiind alese în funcție de indicația lor terapeutică: peeling cu acid salicilic pentru acnee/seboree, acid mandelic ideal în tratarea melasmei (pigmentarea facială), acid glicolic/TCA în terapii anti îmbătranire, acid lactic pentru zone sensibile, etc.

Deoarece trăim într-o vreme a vitezei, nu ne asumăm timpi de recuperare și dezinserție socială, astfel, tot mai multe dintre procedurile ce necesită mai mult de 1-2 zile timp de refacere au pierdut teren, în favoarea procedurilor de efectuat în pauza de pranz, fără timp de recuperare/vindecare.

Astfel, în ultimii ani și aceste substanțe de peeling au fost adaptate acestei necesități sociale și au fost produse in nanotehnologii a căror biodisponibilitate poate fi ajustată necesităților de tratament, putand utiliza asociat microneedeling-ul.

Astfel, agentul de peeling țintește stratul de tratat, fără a induce o reacție generalizată a pielii și fără a avea timp de refacere. Vorbim despre un furnizor extrem de valoros, cu o gamă completă de substanțe de peeling, Mediderma, un instrument util pentru specialiștii în terapiile dermatologice.


   
Oricine poate beneficia de acest tratament, iar răspunsul este în marea majoritate a cazurilor, da, extrem de rar avem restricție impusă de medicul specialist dermatolog (ex prezența cancerelor cutanate în zona de lucru). Este o tehnică extrem de valoroasă, cu rezultate remarcabile, ce poate fi efectuată indiferent de varstă, în scop terapeutic pentru unele afecțiuni, anti îmbătranire sau chiar preventiv. 

  • Mituri și adevăruri despre peelingurile chimice

related posts

Modifică setările cookies