(P) Ce trebuie să știi despre operația de liposucție


Liposucția, sau lipoaspirația, este o metodă chirurgicală de îndepărtare a grăsimii din depunerile lipidice. Se poate realiza și la bărbați și de femei și este cea mai populară operație estetică.

Tag-uri:

Cu toate acestea, o operație de liposucție nu este o metodă recomandată pentru a pierde în greutate și nici un tratament împotriva obezității. Intervenția are drept scop îndepărtarea grăsimii în exces, din anumite părți ale corpului. 

Un alt lucru important care trebuie reținut în cazul acestor operații este acela că la o intervenție chirurgicală nu se pot îndepărta mai mult de 4,5 kg grăsime, din motive care țin de sănătatea și siguranța pacientului.

Faptul că acesta scapă de o parte din celulele grase nu înseamnă că nu le poate recupera ulterior. Dacă va continua să aibă un mod de viață nesănătos va continua să ia în greutate. 

Condiții preoperatorii

Una dintre condițiile de bază pentru efectuarea în bune condiții a unei operații de liposucție este acela că pacientul trebuie să aibă o stare de sănătate bună, atât din punct de vedere fizic cât și psihic.

Persoanele care au probleme cu sistemul circulator (cardiopatie ischemică), au diabet, sau un sistem imunitar slăbit nu pot face o asemenea intervenție.

În plus, cei care se califică pentru operație trebuie să aibă o bună elasticitate a pielii și să aibă așteptări realiste în ceea ce privește rezultatele. Tocmai de aceea este foarte necesar ca pacientul să discute cu doctorul înainte de operație despre așteptări și despre eventualele consecințe. 

În general, operația de liposucție vizează următoarele părți ale corpului:

- abdomen;

- spate;

- fese;

- piept;

- brațe;

- coapse;

- gât;

- șolduri.

Se apelează la liposucție și în cazul tratării unor boli:

Limpedema: o boală cronică, progresivă, care apare numai la femei după pubertate, sau la gravide.

Ginecomastie: creșterea în volum a glandei mamare la bărbați.

Sindromul lipodistrofic: grăsimea se acumulează în anumite părți ale corpului și lipsește în altele.

Înainte de operația de liposucție nu trebuie să iei aspirină sau anti-inflamatoare, cu două săptămâni înainte de intervenție. De asemenea, medicul ar putea recomanda renunțarea la anticoncepționale înainte de operație, iar pacienții care suferă de anemie ar trebui să urmeze un tratament cu fier înainte de operație.

Cât durează operația

Operația de liposucție durează între 1-4 ore și se realizează sub anestezie generală. Se apelează la anestezie locală numai dacă este vizată o zonă foarte mică a corpului.

Intervenția constă din realizarea unei incizii prin care se introduce în țesutul gras un dispozitiv de aspirație de mici dimensiuni, din oțel inoxidabil (canulă). Prin acest dispozitiv se îndepărtează excesul de grăsime cu ajutorul unei pompe de aspirație.

Spitalizare postoperatorie

Pacienții de la care s-a scos mai puțin de 2 litri de aspirat pot fi externați după 24 de ore. Dacă este vorba de o cantitate mai mare, sau dacă chirurgul consider că pacientul necesită o monitorizare mai îndelungată, atunci internarea se poate prelungi pentru 2-3 zile. În perioada de internare se administrează pacienților tratament cu antibiotice, antitrombotice, antialgice și, dacă este nevoie, antiinflamatoare.

Recuperarea postoperatorie

Firele se scot la 5-6 zile după operație de către medicul de familie. Medicul recomandă purtarea de pantaloni sau a unei centuri elastice.

Pacienții pot apela, de asemenea, la masajul postoperator. Eventualele echimoze sau umflături dispar în primele 3 săptămâni după operație, foarte rar acestea persistă până la 2 luni.

Succesul operației se poate vedea de cele mai multe ori abia după 3 luni. Activitatea obișnuită nu poate fi reluată decât după o săptămână. 

Foarte important după o operație de liposucție este respectarea unui regim igieno-dietetic recomandat de un nutriționist și de asemenea, pe cât posibil, efectuarea unei activități fizice.

Eliminarea grăsimii devine permanentă, dar în urma unui proces de îngrășare se va constata o creștere și în zona aspirată, chiar dacă aceasta nu mai poate reveni la forma de dinaintea intervenției chirurgicale.

Liposucția nu este o metodă de slăbire, ci de modelare a corpului. Dacă vrei să scazi în greutate poți apela la variantele cunoscute: dieta alimentară și exercițiile fizice.

related posts

Modifică setările cookies