Cum decorezi un apartament închiriat pentru a-l transforma într-unul mai primitor


Atunci când locuiești cu chirie, modificările pe care le poți face asupra apartamentului sunt limitate. Poate că proprietarul nu îți permite să intervii prea mult asupra spațiului sau poate nu îți dorești să faci o investiție mare într-o locuință care nu îți aparține. 


Totuși, poți să îți personalizezi spațiul, transformându-l astfel încât să te simți cu adevărat ca acasă și să fii pe deplin mulțumită de atmosfera din interior. 

Dacă pui în aplicare câteva sfaturi simple și îți organizezi eficient prioritățile, vei vedea că și o locuință închiriată poate fi transformată într-una primitoare, care să îți reflecte personalitatea. 

Investește în lucruri de durată

Apartamentele închiriate sunt fie deja mobilate și utilate, fie dotate doar cu strictul necesar. Dacă te-ai mutat într-o locuință aproape goală, atunci va trebui să te ocupi personal de mobilarea și utilarea spațiului, așa încât să poți trăi cât mai confortabil. Cel mai bine este să gândești în avans și să faci investiții doar în lucruri pe care să ai certitudinea că le vei putea folosi mulți ani de acum încolo. 

Atunci când îți alegi mobilierul, optează pentru modele simple, care să se potrivească în mai multe tipuri de decor. Mobilierul modular poate fi extrem de util în cazul în care vei fi nevoită să te muți la un moment dat. Nu vei da greș nici cu alegerea unor piese cu dublă funcționalitate sau cu spații ascunse de depozitare, în culori neutre. 

În ceea ce privește electrocasnicele, contează foarte mult calitatea lor, precum și consumul de energie electrică. Vei avea nevoie de un frigider performant, încăpător, care să îți ofere și flexibilitate sporită și să mențină alimentele proaspete cât mai mult timp. 

De asemenea, o mașină de spălat cu uscător te poate scăpa de grija întinderii rufelor pe sârmă atunci când apartamentul tău nu are balcon sau când spațiul pe care îl ai la dispoziție este foarte limitat. În rest, un cuptor cu microunde, o cafetieră și un prăjitor de pâine sunt suficiente pentru a-ți dota bucătăria cu strictul necesar. 

Decorează și personalizează spațiul

Decorațiunile au puterea de a transforma un spațiu și de a-i imprima o parte din personalitatea ta. Indiferent de dimensiunile apartamentului în care locuiești, accesoriile care te definesc ar trebui să se regăsească în fiecare încăpere. Chiar dacă nu plănuiești să locuiești aici prea mult timp, asta nu înseamnă că ar trebui să te mulțumești cu designul actual al apartamentului și să nu faci efortul de a-l amenaja după propriile tale gusturi. 

Umple câteva rafturi cu cărțile tale preferate, cu plante verzi, cu fotografii personale sau suveniruri, găsește un loc pentru tabloul tău preferat (chiar dacă nu îl vei putea agăța pe un perete), pune la vedere câteva lumânări parfumate sau un bol cu potpourri, pentru a crea o atmosferă autentică. 

Iluminează corect încăperile

Poate că nu vei putea înlocui corpurile de iluminat din apartament, dar asta nu înseamnă că nu poți aduce câteva îmbunătățiri dacă lumina din casă nu este suficientă. 

În primul rând, ia în calcul înlocuirea becurilor cu unele economice, cu lumină albă, care să îți reducă factura la curent și să creeze o atmosferă cât mai plăcută în casă. Apoi, evaluează fiecare încăpere în parte. Acolo unde lumina naturală nu pătrunde suficient, poți miza pe o lampă înaltă, o veioză sau niște beculețe cu LED care să contribuie la iluminarea optimă a spațiului. 

De asemenea, ține cont și de faptul că draperiile pot schimba dramatic aspectul oricărei încăperi. Dacă nu ești mulțumită de cum se văd ferestrele sau colțurile încăperilor, niște draperii lungi pot reîmprospăta aspectul camerelor și le pot da un aer mult mai primitor. Chiar și în baie poți miza pe o perdea de duș care să adauge o pată de culoare în încăpere și să te scape de grija umidității de pe podele. 

Sursă foto: Shutterstock/Copyright:Photographee.eu

related posts

Modifică setările cookies