Idei de amenajare a livingului - ce lucruri dau o notă aparte încăperii


Amenajarea livingului are mai multe etape. Fiecare trebuie să îndeplinească în egală măsură un rol funcțional și estetic. Există o strategie care, respectată, va face ca rezultatul final să fie unul nu doar comod, ci și foarte frumos.

Tag-uri:

Pentru reușită, fiecare element adus în camera de zi trebuie să fie parte dintr-un întreg, să se combine în mod inspirat și să întregească decorul.

După ce fiecare piesă de mobilier a fost pusă la locul ei, detaliile - de la covoare la corpurile de iluminat, de la pernele de pe canapea la perdele și draperii - sunt cele care oferă nota personală acestei camere foarte importante care are rolul de a reuni toată familia. 

Camera de zi este cel mai animat loc din casă și trebuie să satisfacă scopuri multiple. Este spațiul unde ne primim prietenii, cinematograf și uneori loc de muncă, lectură și relaxare, iar un decor care include detalii adaptabile pentru fiecare situație în parte face livingul o cameră multifuncțională. La aceasta contribuie mai multe elemente. 

Lumina ambientală

Lumina ambientală din camera de zi este esențială atunci când nu este lumină naturală sau aceasta este insuficientă - în zilele de iarnă sau când cerul este întunecat. Sursele de lumină artificială au rolul de a lumina întregul living, au un număr variabil de becuri, cu intensități diferite și pot fi conectate la un comutator de reglare a intensității. Cu pendule si lustre nu doar că vei rezolva problema luminii insuficiente, ci vei reuși să dai încăperii exact atmosfera de care ai nevoie în fiecare moment al zilei. 

Ideal este ca în camera de zi sursele de lumină să fie plasate pe cel puțin două nivele: în tavan, la jumătatea înălțimii camerei și, eventual, complementar, la nivelul podelei (lămpile de podea fac decorul spectaculos) sau în zonele cu diferite activități. 

Folosește lustre care sunt în ton cu stilul de amenajare al camerei, cu becuri care au lumină caldă confortabilă și relaxantă pentru ochi. 

Texturi diferite

Pentru o cameră primitoare juxtapunerea de texturi este una dintre cele mai bune soluții. Asta înseamnă combinarea inspirată a mai multor materiale cum ar fi lemnul, metalul, lâna, mătasea și sticla. O modalitate ușoară este aceea de a combina piesele de mobilier și de a renunța la ideea clasică a unei canapele cu două fotolii identice. Variațiunea pieselor de mobilier face camera de zi extrem de prietenoasă. Combinarea stilurilor, a culorilor face spectacol și dă profunzime decorului. 

Organizează totul în jurul unui punct central care să fie elementul principal din cameră. Acesta trebuie să fie diferit, să iasă în evidenţă, să capteze atenția. Poate să fie o canapea colorată contrastant, un fotoliu baroc într-o cameră modernă, o bibliotecă asimetrică sau o măsuță de cafea făcută dintr-un cufăr vechi, plasată într-un decor contemporan. 

Echilibru între frumos și funcțional

Camera de zi trebuie să reflecte stilul de viață al celor care o folosesc. Iar asta se poate realiza stabilind un echilibru între elementele funcționale (canapele, fotolii, surse de lumină, consola pentru TV) cu cele frumoase, care au doar rostul de a bucura ochiul. O cameră de zi nu este completă atâta vreme cât pereții nu sunt decorați. Aici trebuie acordată multă atenție. Pentru un ambient spectaculos nu este nevoie de opere de artă originale, ci de evitarea simetriei și de alegerea unor elemente în armonie cu stilul general al camerei. 

Un truc foarte bun este acela de a adăuga elemente de mobilier rotunde: un otoman, o măsuță de cafea, abajururi pentru lampadare, oglinzi rotunde, care au rolul de a rupe monotonia liniilor drepte ale celorlalte piese de mobilier.

Este de dorit ca tot ceea ce mobilează camera de zi să fie confortabil. Este neplăcut să ai, de exemplu, cea mai frumoasă și modernă canapea, atâta vreme cât este complet incomodă. 

Folosește verticala

O cameră plăcută va avea mereu elemente orizontale și verticale. Niciunul dintre ele nu trebuie să fie dominant, copleșitor. O cameră de zi sufocată cu o bibliotecă imensă va fi copleșitoare și neprietenoasă, dar are nevoie de un corp vertical care să aibă cărți combinate cu elemente de decor. Verticală înseamnă și perdele, draperii, dar și lampadarul înalt. 

Cele trei trucuri esențiale

Sunt printre cele mai importante elemente care fac din camera de zi un loc aparte și merită luate în calcul. 

1. Culoarea de accent, una dintre cele trei culori de bază care trebuie să se regăsească în living este ideal să completeze culorile principale. Pentru un plus de efect folosește mai multe nuanțe ale acesteia și combină-le între ele. 

2. Ține piesele de mobilier orizontale (canapeaua, mai ales) la distanță de un lat de palmă de perete și creează unghiuri, pentru a evita efectul de culoar, cu toate elementele de mobilier lipite organizat de pereți. O soluție poate să fie o canapea de colț sau realizarea unor zone de socializare, de luat masa sau de lectură ori de lucru. 

3. Nu aglomera camera. Folosește piese multifuncționale: masă pliantă, o măsuță de cafea cu un raft suplimentar, canapea extensibilă sau cu laturi care se pot modifica în funcție de nevoi, un otoman cu spațiu de depozitare în interior.

Camera de zi este parte din casă și trebuie să reflecte stilul celor care o folosesc, astfel că nu trebuie să-ți fie teamă de o amenajare proprie. Regulile se pliază perfect și pe un decor personal. 

Sursa foto: unsplash.com

related posts

Modifică setările cookies