(P) 3 posibile defecțiuni ale unui aragaz vechi


Aragazul este o piesă nelipsită din nicio bucătărie, motiv pentru care mulți îl consideră un obiect casnic banal, care nu necesită o atenție deosebită.

Tag-uri:

Perioada de exploatare este una foarte îndelungată, aragazul funcționând „ca nou” mulți ani după expirarea perioadei de garanție.

Poate și din această cauză, unii dintre proprietari ignoră să se preocupe de întreținerea acestuia și astfel, în timp, pot apărea unele defecțiuni. Cele mai multe dintre ele nu sunt grave și pot fi reparate cu ușurință, însă riscurile pe care le reprezintă sunt foarte mari. 

Un aragaz defect poate genera scurgeri de gaze, care, acumulate în spații închise, provoacă intoxicații  sau explozii, iar urmările pot fi unele tragice. Oferta s-a diversificat foarte mult în ultimii ani, fiind scoase pe piață diferite modele de aragazuri, dar cu cât aragazul este mai vechi, cu atât posibilitatea apariției unor defecțiuni este mai mare, iar lucrurile trebuie îndreptate fără întârziere.

Fisurarea furtunului de alimentare

Aragazurile pe gaz sunt conectate la sursa de alimentare – fie că e vorba de butelie sau de rețeaua de gaze – prin intermediul unui furtun special. La instalare, etanșeitatea acestuia este verificată, însă odată cu trecerea timpului, sau sub acțiunea unor factori externi, furtunul se poate deteriora. Pe suprafața acestuia vor apărea fisuri sau este posibil ca garniturile de etanșare de la capete să se slăbească.

În această situație apar scurgeri de gaze, iar apariția mirosului specific în bucătărie nu trebuie ignorată.  În acest caz, trebuie să opriți imediat alimentarea cu gaze de la robinet și să deschideți geamurile pentru a aerisi încăperea.

În nici un caz nu încercați să reparați singur defecțiunea și nu apelați la improvizații, pentru că astfel vă veți pune în pericol întreaga familie.

Înfundarea canalului de circulație a gazului

Un aragaz nou va funcționa întotdeauna impecabil, însă pe măsura trecerii timpului este posibil să observați că flacăra începe să scadă tot mai mult în intensitate. Acest lucru nu se datorează presiunii scăzute a gazelor, ci depunerilor acumulate pe canalul de alimentare.

Nu încercați să rezolvați problema împingând în jos depunerile prin gura de ieșire a ochiului de la aragaz, pentru ca acestea vor fi împinse înapoi de presiunea gazelor. De asemenea, riscați să înfundați și mai rău canalul de alimentare, așa că cea mai indicată soluție este să apelați la ajutorul unui specialist.

Flacăra cuptorului nu mai arde

O altă problemă frecventă care poate apărea la aragazurile vechi este defectarea termocuplei. Foarte posibil ca acum să fie prima dată când auziți acest termen, așa că trebuie să vă explicăm că aceasta este piesa care menține flacăra în cuptorul aragazului.  Atunci când veți constata că flacăra din cuptor nu mai stă aprinsă, acesta este un indiciu clar că s-a defectat termocupla, și trebuie înlocuită.

Și în acest caz, lăsați problema în seama specialistului, care va identifica sursa defecțiunii și va ști care este modelul de termocuplă ce se potrivește aragazului dumneavoastră.  

În cazul aragazurilor cu aprindere electrică, aceasta e posibil să nu mai funcționeze la un moment dat, iar problema s-ar putea datora defectării bujiei care produce scânteia, sau descărcării bateriei.

Dacă aragazul din bucătărie vă face probleme din ce în ce mai des, e semn că a venit momentul să îl schimbați. N-ar fi rău în acest caz, să consultați și oferta ideall.ro, pentru că aveți șanse foarte mari să găsiți modelul de care aveți nevoie.

Pentru clasicele aragazuri pe gaz, există acum și alternativa aragazurilor electrice sau a celor mixte, care vă vor scuti de problemele provocate de vechiul aragaz. Timpul petrecut în bucătărie pentru a găti va deveni astfel o adevărată plăcere, pentru că veți scăpa de grija de a păzi ore în șir aragazul pentru ca nu cumva flacăra care abia pâlpâie să se stingă.

related posts

Modifică setările cookies