(P) Cum alegem atomizorul perfect pentru nevoile noastre


Atomizoarele sunt instrumente utile celor care se ocupă de grădinărit, acestea oferind o metodă uşoară şi eficientă pentru pulverizarea substanţelor utilizate în combaterea bolilor şi dăunătorilor sau în fertilizarea solului şi a plantelor.

Tag-uri:

Indiferent de modul în care îl vei folosi, ai nevoie de un atomizor care să funcţioneze bine, să fie uşor de utilizat şi, totodată, accesibil ca preţ. Cu toate că atomizoarele arată asemănător, funcţionează diferit, având beneficii şi avantaje variate. 

 

Utilizările şi beneficiile unui atomizor 

Atomizoarele se dovedesc a avea multiple întrebuinţări, fiind extrem de utile pentru:

  • Măsurarea cantităţilor exacte de substanţe utilizate pentru efectuarea lucrărilor programate;
  • Reglarea pulverizării de la acoperirea grosieră, până la o ceață foarte fină şi un curent cu fixare lungă;
  • Pulverizarea se porneşte şi se opreşte rapid în funcţie de necesităţi;
  • Aplicarea cu precizie a substanţelor prin folosirea unui furtun lung şi a unei baghete de pulverizare;
  • Pulverizarea în sus sau în jos şi pe sub frunze, adică exact în locurile unde sunt cele mai multe insecte dăunătoare pentru plante;
  • Utilizarea substanţelor concentrate pentru gazon şi grădină, care sunt mult mai rentabile şi mai eficiente decât versiunile preamestecate.

Identifică problemele şi alege atomizorul potrivit pentru acestea

Înainte de a alege un atomizor, trebuie să identifici problema. Unele zone pot fi tratate la faţa locului cu cantităţi mici de pesticide, altele (peluzele sau grădinile mari) necesită un atomizor de mare capacitate. Dimensiunile atomizorului variază foarte mult, astfel ca găsirea modelului care să se potrivească necesitaţilor nu va fi dificilă. 

Pe de altă parte, este o idee bună ca grădinarii să aibă cel puţin două atomizoare, unul pentru erbicide şi un altul pentru tratamente şi îngrăşăminte. Reziduurile din multe erbicide sunt dificil de îndepărtat din interiorul unui atomizor, acesta putând dăuna plantelor. În plus, nu este deloc o idee bună să se amestece pesticidele. Dacă ai două atomizoare, asigură-te că sunt etichetate corespunzător pentru a nu le confunda.

 

Tipuri de atomizoare de grădină

Există două tipuri principale de atomizoare:

  • Cu rezervor
  • Tip rucsac

Atomizorul cu rezervor

Atomizoarele cu rezervor sau cu compresie, sunt cele mai populare tipuri de echipamente folosite pentru pulverizarea substanţelor. Nu trebuie decât să adaugi substanţa concentrată în rezervor, să completezi cu apă până la linia de marcaj şi să pompezi mânerul de mai multe ori pentru a presuriza aerul rămas şi atomizorul să înceapă pulverizarea substanţei aflată sub presiune. O manetă de control de pe baghetă controlează modelul şi debitul pulverizării.

Atomizoarele cu compresie pot asigura pulverizarea bine ţintită şi sigură, fără a fi însă eficiente pentru dăunătorii de sol sau peluza. Atomizorul se poate regla pentru o pulverizare grosieră şi în jet, un flux concentrat sau o ceaţă fină. 

Capacitatea rezervorului variază pentru modelele portabile. Rezervoarele pot fi fabricate din plastic, oţel zincat sau oţel inoxidabil. Pe lângă tratamentele pentru dăunători şi paraziţi, atomizoarele de compresie se pot utiliza pentru aplicarea soluţiilor de curăţare pe podele şi plafoane.

 

Atomizoare tip rucsac

Atomizoarele tip rucsac funcţionează în acelaşi mod ca cele portabile. Configuraţia acestuia uşurează mult sarcina, substanţa fiind uşor de purtat pe umeri. Unele modele de atomizoare tip rucsac folosesc o pompă stil levier pentru a menţine presiunea fără a fi necesare scoaterea unităţii din spate. 

 

Când avem nevoie de atomizor

Necesitatea utilizării unui atomizor este condiţionată de programul de pulverizare pentru prevenirea bolilor plantelor. Astfel, va fi nevoie de atomizor:

  • La începutul primăverii - pentru a preveni răspândirea dăunătorilorşi a bolilor sau pentru a stopa dezvoltarea buruienilor prin erbicidare;
  • La începutul verii - în grădinile de legume şi flori pentru a preveni şi combate insectele şi dăunătorii, bolile plantelor, petele negre de pe frunzele trandafirilor, etc.
  • Vara - se poate folosi atomizorul pentru a îndepărta insectele şi ţânţarii din spaţiile exterioare şi locurile de odihnă şi relaxare din aer liber. Se va aplica insecticid pe flori, arbuşti, frunzişuri dese, pereţi exteriori, etc. 
  • Sfârşitul verii - pentru îndepărtarea insectelor de pe sol. Totodată, atomizorul se mai poate utiliza acum pentru combaterea buruienilor, combaterea bolilor gazonului şi alţi dăunători.
  • Toamna - se poate utiliza atomizorul pentru a pulveriza substanţe împotriva dăunătorilor pe fundaţia din jurul casei.
  • Pe tot parcursul anului - se poate utiliza atomizorul pentru a îngriji plantele de interior şi a combate bolile şi dăunătorii.

Cum utilizăm atomizoarele

La utilizarea atomizoarelor se recomandă prudenţă maximă. Totodată, trebuie citite şi urmate cu exactitate instrucţiunile atomizorului, dar şi a substanţei care va fi pulverizată, respectând dozajul şi recomandările producătorului.

Când se utilizează atomizorul, se recomandă aplicarea tuturor măsurilor de siguranţă, purtarea îmbrăcămintei de protecţie, mănuşi rezistente la substanţele chimice şi protecţie pentru ochi. 

De asemenea, nu fuma, nu mânca şi nu bea în timpul pulverizării substanţelor, şi alege o zi calmă, fără vânt, pentru a desfăşura această activitate în aer liber. 

După utilizarea atomizorului, se recomandă să te speli cu atenţie, evitând intrarea în contact cu substanţele utilizate. 

related posts

Modifică setările cookies