(P) Cum alegi schema de culori pentru un dormitor în care te poți relaxa cu adevărat


Pentru o amenajare ca la carte a dormitorului, nu trebuie să pui accent doar pe alegerea mobilierului și a obiectelor de decor.  

Tag-uri:

Schema de culori pe care o folosești în camera destinată odihnei poate fi responsabilă de modul în care dormi sau te relaxezi. Din acest motiv, va trebui să alegi paleta de culori și în funcție de efectul acestora asupra psihicului, nu doar de preferințele tale pentru o culoare sau alta.

Chiar dacă roșul sau portocaliul aprins se numără printre culorile tale preferate, potrivite pentru o persoană plină de entuziasm, trebuie să știi că acestea nu sunt indicate pentru dormitor, deoarece nu te ajută să te relaxezi. Dar care sunt, însă, culorile potrivite pentru o amenajare dormitor

Iată câteva sugestii în rândurile de mai jos:

Care sunt culorile potrivite pentru un spațiu de odihnă?

Pentru că ne petrecem o treime din viață dormind, dormitorul joacă un rol foarte important în locuință. 

Culorile pe care le folosim pentru decor sunt asociate cu anumite stări și contribuie enorm la crearea ambianței potrivite. De aceea, dacă îți dorești o cameră aerisită și luminoasă, trebuie să alegi nuanțe deschise, pastelate. În schimb, dacă îți dorești o cameră veselă, poți opta pentru culoarea galben. O atmosferă relaxantă, care să te calmeze, poate fi creată cu tonuri de verde sau albastru. 

În alegerea culorilor pentru amenajarea dormitorului, trebuie să ții cont și de orientarea încăperii. Astfel, o cameră orientată spre nord, care nu este inundată de lumina naturală, va trebui să beneficieze de un design care să aducă încăperii mai multă lumină. Pereții albi sunt foarte utili în acest caz, pentru că reflectă lumina și amplifică vizual spațiul. 

Cum alegi culoarea dormitorului în funcție de stil?

Stilul în care alegi să îți amenajezi dormitorul îți poate sugera și culorile potrivite, atât pentru mobilier și decorațiuni, cât și pentru finisajul pereților. 

Astfel, un dormitor romantic și boem poate conține culori delicate, în nuanțe pastel, care să amplifice lumina naturală din încăpere. Pentru o astfel de încăpere, nuanțele de lavandă și roz pal sunt cele mai indicate. 

Dacă îți dorești un dormitor elegant, poți opta pentru tonuri de maro, bej, albastru închis și pentru accente portocalii, care vor atrage atenția atunci când intri în dormitor. 

Într-un dormitor clasic sunt ideale nuanțele neutre de maro, alb, gri sau bej, dar poți adăuga câteva accente metalice pentru un plus de rafinament.

Ce culori folosești în funcție de dimensiunea dormitorului?

Ia și dimensiunea dormitorului în calcul atunci când alegi culorile pentru finisajul pereților și pentru mobilier, mai ales când spațiul disponibil nu e prea generos. 

Atunci când ai un dormitor de dimensiuni reduse, trebuie să-l faci să arate cât mai aerisit, fără a renunța la obiecte importante de mobilier sau de decor. În acest caz, paleta de culori într-un dormitor mic trebuie să fie cât mai deschisă, neutră sau pală. 

Albul este alegerea ideală pentru a mări optic spațiul, însă dacă aceasta opțiune ți se pare lipsită de farmec, te poți îndrepta către nuanțele de gri deschis, bej sau roz pudră. Pentru un dormitor îngust și lung, poți alege să zugravesti peretele din spate într-o nuanță de verde sau bleumarin, ca să adaugi profunzime încăperii. Culorile calde, care dau impresia de apropiere, sunt cele mai potrivite pentru dormitoarele spațioase, deoarece creează o ambianță primitoare și intimă.

Culorile pe care le alegi pentru dormitor îți afectează, cu certitudine, starea de spirit și somnul. Ține cont de recomandările de mai sus când alegi paleta cromatică pentru această încăpere și te vei odihni mai bine!

related posts

Modifică setările cookies