(P) Cum să consumi mai puțină energie în sezonul rece 2022-2023


Cu o mulțime de știri legate de criza energetică europeană, cei mai mulți români sunt interesați de metode prin care să reducă pe cât posibil consumul de energie electrică și gaze naturale în special în sezonul rece care tocmai începe. În România, conform declarațiilor autorităților de stat, nu există probleme de aprovizionare, așadar consumatorii casnici nu trebuie să se teamă cu privire la accesul la resurse suficiente de energie.


Problema rămâne în ceea ce privește costurile, dar și aici există ceva vești bune. Plafonarea prețurilor la gaze naturale pentru gospodării nu mai ține cont de niciun nivel maxim, așadar orice consum beneficiază de un preț fix, protejat. Pe segmentul de energie electrică, există două segmente de compensare, până la 100 kw consum lunar și până la 255 kw consum lunar. Peste acest al doilea plafon, se aplică prețurile din contractul cu furnizorul de curent electric. Cei care pot accesa un serviciu de vizualizare factura electrica online pot verifica oricând prețul energiei din ultimele facturi, precum și eventualele compensări aplicate în acele facturi anterioare. 

După cum se știe, orice consumator casnic poate alege din piața de energie orice furnizor autorizat de către ANRE, autoritatea națională în acest domeniu. Evident, se poate alege cea mai bună ofertă de preț la curent electric și gaze naturale, procesul fiind simplu și exclusiv birocratic (deci fără modificări tehnice necesare), ba chiar putându-se realiza 100% online. Pe scurt, merită să alegi cu atenție furnizorul de energie, fără riscuri și fără complicații.

Redu din risipă

Pentru a consuma cât mai puțin curent electric în sezonul rece (și oricând în timpul anului), ideal este să acorzi atenție anumitor aspecte. Alege becuri și corpuri de iluminat cu tehnologie LED, electrocasnice din clase energetice superioare, evită risipa în orice moment. Să stingi becul când părăsești o cameră, să nu lași televizorul pornit inutil, să așezi frigiderul departe de surse de căldură și să reglezi la un nivel economic temperatura acestuia - iată doar câteva idei. 

Când folosești cuptorul electric, oprește temperatura și funcția de gătire cu 20% mai devreme, lăsând mâncarea să continue procesul de preparare termică, utilizând aerul cald deja existent. La fel, în cazul mâncării gătite la plită (pe curent electric sau pe gaz), se poate economisi prin gătire lentă. Online se pot găsi, inclusiv pe rețelele sociale, o mulțime de idei și "trucuri" utile, de la specialiști și de la consumatori, cu privire la reducerea consumului de energie. 

Reducerea cheltuielilor, nu înseamnă și reducerea confortului

Important de subliniat este că astfel de metode nu reduc prea mult confortul utilizatorilor, în unele cazuri chiar deloc. Este vorba pur și simplu de implicarea personală, de mici eforturi pentru acțiune la nivel de detalii, pentru rezultate însemnate. În funcție de modul de acțiune, se poate ajunge la economii chiar și de zeci de procente în cazul unei gospodării. Totul depinde și de alte aspecte precum izolarea termică a locuinței (pentru energia folosită la încălzire), dar în mare parte ne referim la schimbarea obiceiurilor de consum.

Dacă vrei să te asiguri că te încadrezi în unul dintre cele 2 plafoane de preț compensat la energie electrică, verifică ce consum ai avut în lunile anterioare și analizează concret fiecare consumator din locuință, pentru a identifica zonele în care poți acționa pe termen scurt. Pont: dacă ai un aparat frigorific vechi și îl înlocuiești cu unul eficient energetic, diferența de consum va fi semnificativă (în sens pozitiv) lună de lună. 

related posts

Modifică setările cookies