(P) Încălzirea pe bază de peleți - caracteristici și principalele avantaje


Tag-uri:

În ultimii ani s-a constatat o cerere din ce în ce mai mare pentru furnizarea echipamentelor care utilizează ca și combustibil, peleții (soba peleti, șemineul sau centrala pe peleți), implicit, și o creștere a necesarului acestora.

Peleţii de calitate bună au suprafaţa netedă şi uniformă, sunt de aceeași dimensiune şi nu se fărâmă. Pentru a controla calitatea peleţilor, se pun în apă. Peleţii de calitate superioară rămân la suprafaţă, în timp ce peleţii de calitate inferioară, se scufundă în apă.

Sunt alternativa stabilă și regenerabilă de încălzire la casele care folosesc pentru încălzire un semineu lemne. Peleții reprezintă o energie mai ieftină decât cea obținută prin arderea combustibililor fosili, fiind și regenerabilă, mai ales că emisiile mici de dioxid de carbon, ajută și la protejarea mediului înconjurător.

Pe scurt, peleții sunt combustibili solizi ce răspund noilor cerințe de utilizare a energiei regenerabile, în formǎ de mici creioane, cu diametru între 2-12 mm și o lungime medie de 3-5 cm, cu o umiditate sub 8%, dar o putere calorică de circa 4500kcal/kg. Aceștia, reprezintă astăzi, una dintre cele mai "curate" soluții de încălzire domestică.

Peleții sunt obținuți din materiale biomasice (resturi de lemn/vegetale, paie, tulpini de floarea soarelui/porumb, frunze etc) producerea lor de obicei nu necesită aditivi/lianți, datorită rășinilor existente natural în materia primă de bază.

Principalele avantaje ale încălzirii cu peleți

Din considerente de sănătate și de control al calității aerului, peleții din lemn sunt de preferat pentru producerea energiei termice, în locul cărbunelui pe care îl știm cu toții, ca și combustibilul vedetă în sesiunile de gratare sibiu, afară în aer liber, alături de prieteni sau familie. Produse fără aditivi, arderea peleților din lemn este neutră, negenerând emisii de gaze cu efect de seră, fiind compus din surse biologice 100%, compactate prin niște orificii de mici dimensiuni, într-o mașină sferică ce leagă granulele împreună. Au un randament de ardere mult mai mare spre deosebire de lemnul brut, deoarece procesul de legare reduce umiditatea la mai puțin de 10%.

În continuare, vă expunem pe scurt, principalele beneficii ale utilizării lor, ca sursă de ardere:

- reprezintă o sursă de energie ecologică, mult mai curată, peleții fiind neutri din punct de vedere al emisiilor de fum și CO2;

- conferă o autonomie ridicată a centralei, în funcție de volumul depozitului de peleți utilizat, ajungându-se la o periodicitate a realimentării de la 2-3 zile, până la 30-60 zile;

- cantitatea de cenușă rezultată este mică, (în cazul utilizării peleților de calitate) ea putând fi folosită și ca îngrășământ natural;

- costurile aferente exploatării raportate la aceeași putere obținută cu o centrală pe gaz în condensație sunt aproximativ identice, în timp ce, randamentul arderii comparativ cu folosirea lemnului este mai mare;

- spațiul de depozitare al peleților este relativ redus: 1.2-1.5 mc.

Ca și o concluzie, în urma acestui articol ar trebui să rămâi cu câteva idei principale precum:  peletul are o putere calorică sporită, densitate mare, costuri relativ reduse de transport, o logistică superioară de stocare și utilizare automatizată.

Specialiștii în soluții de încălzire alternativă de la PEFOC, estimează că peletul de lemn va deveni treptat, un înlocuitor ideal pentru ceilalți combustibili convenționali (gazul natural, GPL, petrol, cărbune, lemn, ulei sau chiar electricitate).

Dacă și tu vrei o sobă sau un șemineu de calitate superioară, care funcționează pe bază de peleți, pe site-ul ofical pefoc.ro ai la dispoziție o gamă întreagă de modele cu design deosebit și puteri calorice diferite, în funcție de preferințele, nevoile și bugetele fiecăruia în parte. 

related posts