(P) Metode prin care puteți scoate petele de cafea de pe diverse suprafețe


Puțini dintre noi își imaginează o dimineață reușită fără o cană de cafea fierbinte. Ce putem face însă când cafeaua se varsă pe hainele preferate sau pe suprafețele din jur, lăsând în urmă pete ce nu vor să dispară? Din fericire, petele de cafea nu sunt permanente, atâta timp cât știm cum să le îndepărtăm. Iată în continuare cele mai cunoscute metode prin care le puteți scoate de pe orice suprafață.


Scoaterea petelor de cafea de pe haine

Petele proaspete de cafea sunt cel mai simplu de îndepărtat, deoarece particulele nu apucă să pătrundă adânc în țesătură și să se fixeze. De aceea, atunci când vărsați cafea pe haine, e bine să acționați rapid și să clătiți locul cu apă rece, fără a freca. Puteți pur și simplu să așezați haina pătată sub jetul de apă, timp de 1-2 minute. Dacă observați că pata nu a dispărut în totalitate, nu este nicio problemă: va fi necesar doar să puneți haina pătată la spălat, folosind un detergent eficient și blând cu țesăturile. Puteți folosi, de exemplu, detergent capsule Persil, care curăță în profunzime chiar și cele mai dificile pete, protejând în același timp culorile și țesătura.

O altă metodă utilă în cazul petelor proaspete este să turnați sare sau pudră de talc deasupra zonei pătate, până când o acoperiți complet. Lăsați să stea așa timp de câteva minute, apoi tamponați și frecați ușor cu un prosop de hârtie alb sau o cârpă curată. Ulterior, spălați la mașină cu detergent. Dacă nu aveți la îndemână sare, dar aveți săpun obișnuit, săpun lichid sau detergent de vase, frecați ușor zona pătată, lăsați câteva minute și clătiți până când nu se mai vede pata.

În cazul petelor vechi de cafea, care deja s-au uscat pe material, puteți aplica alte metode pentru a le îndepărta cu succes:

Umeziți zona pătată cu puțină apă, aplicați o cantitate foarte mică de detergent, apoi frecați ușor. Lăsați detergentul să acționeze câteva minute și clătiți. Dacă pata nu a dispărut, spălați haina la mașină, la temperatura maximă recomandată pe etichetă. 

Amestecați câteva picături de oțet alb cu detergent de rufe pudră, până când se formează o pastă. Frecați ușor amestecul pe pată, folosind o periuță de dinți cu peri moi, lăsați să acționeze câteva minute și clătiți.

În cazul blugilor, puteți utiliza bicarbonat de sodiu. Presărați o linguriță de bicarbonat pe o cârpă umedă și frecați ușor zona pătată, până când pata se estompează, apoi puneți blugii la mașină.

Scoaterea petelor de cafea de pe covoare

Petele de cafea ajung deseori și pe covor, însă le puteți scoate destul de simplu dacă acționați în timp util, cât încă sunt proaspete. Ștergeți pata cu un prosop de hârtie, apoi amestecați o lingură de detergent de vase cu o lingură de oțet alb și două căni de apă caldă. Înmuiați o cârpă de culoare albă în amestec și ștergeți covorul până când pata se estompează și apoi dispare. 

Puteți curăța covorul de cafea și cu un amestec de oțet alb, detergent de vase și apă caldă. Tamponați pata cu amestecul, lăsați câteva minute să acționeze, după care ștergeți cu o cârpă uscată. Pentru a vă asigura că nu rămân urme de oțet și detergent în țesătură, la final este bine să ștergeți locul cu un burete înmuiat în apă rece sau călduță.

Scoaterea petelor de cafea de pe suprafețe de lemn

Dacă ați vărsat cafea pe mobila din lemn, aveți la dispoziție o soluție rapidă la care puteți apela. În cazul în care aveți la îndemână oțet alb, turnați o linguriță peste pată, lăsați să acționeze timp de două minute și curățați apoi zona cu un prosop de hârtie. 

Pentru petele vechi de cafea, este recomandat să folosiți un amestec realizat din două căni de apă caldă, o lingură de detergent de vase și una de oțet alb. Folosind o cârpă albă curată, ștergeți cu amestecul locul pătat. Încercați, pe cât posibil, să nu lăsați cafeaua să se usuce pe lemn, deoarece poate intra în material, deteriorându-l permanent.

Scoaterea petelor de cafea de pe porțelan

Cana pe care o folosiți zi de zi pentru a bea cafea se poate păta în timp, căpătând o culoare maronie pe interior. Dacă inițial petele de cafea ies simplu, prin curățarea cănilor cu apă și detergent de vase, o pată veche poate deveni destul de rezistentă. Dacă observați că apa și detergentul nu înlătură petele, folosiți bicarbonat și două-trei picături de oțet alb. Lăsați amestecul să stea timp de 10 minute, apoi clătiți bine cu apă. Turnați din nou în cană puțin bicarbonat, frecați cu buretele și clătiți. La final, spălați așa cum o faceți de obicei, cu apă și detergent de vase.

O altă variantă ar fi să turnați apă clocotită până la jumătatea cănii și să completați cu oțet alb. După 10 minute goliți cana, apoi curățați bine interiorul cu buretele, folosind partea abrazivă. Clătiți și spălați cu apă și detergent.

Scoaterea petelor de cafea de pe tapițeria mașinii

Înainte de a merge cu mașina la curățătorie, aveți la îndemână o soluție prin care să curățați scaunele de petele de cafea. Așezați pe pată o cârpă sau un prosop de hârtie, pentru a absorbi lichidul. Ștergeți apoi cu o cârpă înmuiată în apă rece și la final tamponați zona cu un alt prosop uscat. Pata ar trebui să fie mai puțin vizibilă, chiar dacă nu a dispărut de tot. Aplicați pe un prosop o cantitate mică de detergent de vase sau bicarbonat, adăugați puțină apă și frecați până se formează o spumă. Lăsați 30 de minute să acționeze, apoi ștergeți cu un burete umed și lăsați să se usuce.

În cazul în care scaunul mașinii este din piele, e recomandat să folosiți un detergent de vase mai puțin agresiv. Există variante de detergent cu pH scăzut sau neutru, așa că puteți opta pentru acestea. 

Metodele mai sus vă pot ajuta să vă bucurați în continuare de băutura preferată, fără să vă faceți griji pentru eventualele pete provocate. Poate că viața este imprevizibilă, dar cu soluțiile potrivite puteți trece peste neajunsuri, pentru a savura doar părțile plăcute

related posts

Modifică setările cookies