(P) Păreri Pefoc - centrală pe lemne sau termoșemineu?


Atunci când te afli în pragul alegerii unei surse de încălzire pentru locuința ta, indiferent de tipul acesteia, trebuie să te informezi riguros, pentru că doar în acest fel vei putea să iei decizia ideală pentru confortul termic al locuinței tale.

Tag-uri:

Și dacă te-ai decis că pentru tine, ar fi potrivită o soluție pe lemne, fie că te gândești la o centrală pe lemne sau un termosemineu, atunci, acest articol ți se va potrivi ca o mănușă. Prietenii noștri de la PEFOC, cu experiența lor de peste 20 de ani în comercializarea și montajul profesional al soluțiilor din universul alternativ al termicelor din România, au fost suficient de amabili să ne ajute cu informații direct de la sursă despre caracteristicile de bază și diferențele dintre cele două tipuri de încălzire aparte. 

Aspect

Începând de la tipul de material și până la designul general al sursei de încălzire, pentru foarte mulți, aspectul este un factor extrem de important. Din acest punct de vedere, un termoșemineu punctează decisiv la impresia artistică, pentru că, spre deosebire de centrala pe lemne, are și o funcție decorativă, pe lângă cea funcțională. Practic, reușești să combini ambianța feerică redată de magicele seminee, cu randamentul superior al centralei clasice pe gaz.  

Amplasament

Un termoșemineu se poate amplasa oriunde în locuință (living, sufragerie, birou, dormitor sau hol), pe când, în cazul unei centrale pe lemne este necesară poziționarea într-o încăpere cu destinație specială (cameră tehnică), devenind astfel imposibilă mutarea ei ulterioară. Termoșemineul este soluția perfectă din punct de vedere al amplasamentului, pentru o casă de vacanță sau o cabană, însă, pentru locuința de zi cu zi, alegerea potrivită a dispozitivului de încălzire trebuie luată împreună cu meșterul calificat.

Confortul

Prin prisma acestui factor, centrala pe lemne poate oferi un grad superior de confort, comparativ cu termoșemineul. În mare parte, deoarece nu vei fi nevoit să faci alimentarea cu lemne în interiorul casei, deci, automat, fără mizerie și deranj. Cea mai bună soluție în cazul termoșemineului, ar fi amplasarea acestuia lângă o ușă de acces spre exterior (terasă, curte) iar lemnele să fie stivuite și depozitate în imediata apropiere.

Puterea

Când vine vorba despre randamentul termoșemineelor vs. centrale pe lemne, primele sunt limitate ca putere, cele mai mari ajungând până la 35kw, ceea ce se traduce în capacitatea de a încâlzi până la maximum 300mp, și asta doar în anumite condiții. În schimb, cazanele pe lemne pot ajunge în regim casnic, până la 100kw și chiar și peste această valoare, când vorbim despre regim industrial (pensiuni, hoteluri, hale industriale, etc).

Prețul

În ceea ce privește costul de instalare și punerea în funcțiune, ambele te vor costa la fel. Și asta pentru că, amândouă au nevoie de cam aceleași elemente și piese de instalație. Însă, diferența de costuri apare în cazul termoșemineului, când vine vorba despre îmbrăcarea și finisarea acestuia. Totuși, și această diferență de preț se echilibrează, mai ales că, în cazul unei centrale pe lemne, costul proiectării și construirii unei camere tehnice nu este unul neglijabil, implicând alți bani, configurație și spațiu special alocat din totalul locuinței.

Atât centrala pe lemne, cât și termoșemineul, împart aceleași principii de funcționare, cu diferențe foarte mici. Ambele dețin capacitatea de a încălzi întreaga locuință și apa din calorifere sau pardoseală, asemenea unei centrale termice pe gaz, dar și posibilitatea de a fi racordate la rețeaua menajeră, pentru a produce apă caldă. 

În concluzie, dacă îți dorești o sursă de încălzire pe lemne, trebuie să ai în vedere toate variantele, fără a exclude vreuna, dar să o alegi pe cea mai potrivită pentru nevoile, gusturile și necesarul tău termic. Te simți copleșit de importanța unei astfel de decizii? Noi te sfătuim să mergi la sigur, și să apelezi totuși la sfaturile profesioniștilor. PEFOC.ro este locul perfect unde poți primi ajutor specializat, dar și răspunsuri la întrebări precum cat consuma un semineu electric sau acces la o gamă întreagă de soluții din universul fascinant al termicelor. Începând de la șeminee pe lemne, peleți sau gaz și până la sobe rustice sau focare moderne, toate acestea și multe altele, disponibile direct din stocul lor propriu, îți vor transforma radical viziunea despre beneficiile nedibuite până acum ale încălzirii alternative.

related posts

Modifică setările cookies