Prima Casă în 2020. Condiții, băncile participante și comisioane


Anunțul autorităților privind lansarea programului Prima Casă 2020 nu poate decât să-i bucure pe cei care doresc cumpărarea unei locuințe cu un credit garantat de stat.


Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a primit din partea Ministerului Finanțelor acordul de distribuire pentru 1,98 de miliarde de lei din plafonul total de 2 miliarde de lei alocat pentru anul 2020. 

Prima casă 2020. Băncile participante în program

Prima Casă 2020 e un program de finanțare desfășurat prin intermediul a 14 bănci care și-au manifestat interesul în acest sens: BRD-GSG, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Banca Românească, Unicredit Bank, Garanti Bank, First Bank, Marfin Bank, Leumi Bank și Intesa Sanpaolo Bank. 

Prima casă 2020. Condițiile de garantare

În programul Prima Casă 2020, statul garantează cel mult 50 la sută din valoarea locuințelor noi (fiind exceptate dobânzile și comisioanele). Locuințe noi înseamnă imobilele care au fost finalizate cu maxim 5 ani înainte de depunerea cererii. În cazul celorlalte tipuri de locuințe, garanția este de maxim 40 la sută. 

Prima casă 2020. Condiții de participare în program

Se pot înscrie în programul Prima Casă 2020 cetățenii români care nu au avut sau nu au în prezent (la comun sau individual) o locuință cu o suprafață utilă mai mare de 50 de metri pătrați, exceptând locuințele moștenite. În plus, solicitanții nu trebuie să aibă în derulare un alt credit ipotecar sau Prima Casă. De asemenea, există limite maxime în ceea ce privește sumele creditate (57.000 de euro pentru locuințele vechi, 66.000 pentru cele noi și 71.250 de euro pentru cele în regim de asociere). De menționat faptul că împrumuturile vor fi acordate doar în lei.

Prima casă 2020. Avansul, dobânda și perioada de rambursare

Solicitarea unui asemenea credit e condiționată de plata unui avans de minim 5 la sută din valoarea locuinței. Comparativ, la creditele ipotecare, avansul e între 15 și 25 de procente. La perioada de rambursare, creditul Prima Casă 2020 poate fi accesat pe o perioadă cuprinsă între 3 și 30 de ani, iar rata dobânzii nu are voie să depășească ROBOR la 3 luni + 2% marja băncii.

Prima casă 2020. Comisioanele

Comisionul unic de analiză la Prima Casă 2020 este de 0,15 la sută pe an din valoarea promisiunii de garantare emise de FNGCMM. În schimb, comisionul de gestiune e de 0,40 la sută pe an, calculat la soldul garanției.

FULLSCREEN
Prima Casă în 2020. Condiții, băncile participante și comisioane
  • /

related posts