Sfaturi pentru locuințele de mici dimensiuni. Ce alegi și cum organizezi spațiul


Apartamentele mici și garsonierele te pun în situația de a face modificări și alegeri în funcție de spațiul pe care îl ai la dispoziție și nu îți permit să decorezi după cum ai visat mereu.


Nu trebuie să disperi, deoarece aceste locuințe îți oferă, de multe ori, mai mult confort și te provoacă să decorezi minimalist. Încăperile mici pot fi la fel de șic dacă te concentrezi pe păstrarea ordinii și dacă profiți de piesele de mobilier care pot ascunde orice lucru care încarcă spațiul. Iată câteva sfaturi pentru a te simți bine într-o locuință mai puțin generoasă:

Depozitează electrocasnicele

Într-un apartament de mici dimensiuni, bucătăria și baia vor fi mereu înghesuite, în comparație cu celelalte camere; așa că trebuie să lași cât mai mult spațiu liber pe blat și pe corpurile de mobilier. Espressorul, prăjitorul de pâine, mixerul și orice alt aparat electrocasnic trebuie depozitate în dulapuri sau sertare la care ai acces cu ușurință. Chiar dacă sunt aparate pe care le folosești în fiecare zi, trebuie să-ți creezi un obicei din a le pune deoparte pentru a economisi spațiu. 

Această problemă trebuie rezolvată și în cazul aparatelor de dimensiuni mai mari pe care le folosești pentru curățenie. Corpurile de mobilier care îți permit să le ascunzi pe cele precum mașinile de spălat haine sau vase sau uscătorul pot fi instalate pe hol. Pentru a-ți fi mai ușor să îl ascunzi într-un dulap, alege un aspirator vertical. Acesta nu doar că este mai ușor de folosit, dar nu ocupă nici prea mult spațiu. 

Vei avea nevoie de un corp și pentru uscătorul de păr și restul accesoriilor pe care le folosești des, așa că optează pentru un lavoar cu dulap. Sertarele îți vor oferi suficient spațiu pentru a scăpa de dezordine. De asemenea, poți încerca suporturile pentru placa de păr sau uscătorul care se instalează direct pe perete, în cazul în care spațiul nu îți permite să mergi pe varianta mobilierului.

Folosește rafturi

Rafturile sunt esențiale pentru orice cameră dintr-o locuință mică. În bucătărie, acestea pot fi folosite în locul dulapurilor suspendate, deoarece ocupă mai puțin spațiu și permit încăperii să respire. Dacă locuiești singură, cel mai probabil nu ai foarte multe seturi de farfurii sau pahare și oale, așa că vei putea să le depozitezi cu ușurință pe rafturi. Pentru vasele de dimensiuni mai mari, se poate folosi un dulap sau un sertar mai adânc din partea de jos. 

În sufragerie, pe rafturi și polițe se pot așeza cărți, obiecte decorative, dar și plante. Cu cât te concentrezi mai mult pe partea de sus a pereților, cu atât vei reuși să înalți spațiul. Rafturile pot fi împărțite pentru fiecare perete al camerei și poți crea, cu ajutorul lor, diferite forme care vor împodobi decorul. Pentru a păstra echilibrul, aceste piese trebuie să fie din aceeași colecție din care face parte restul mobilierului sau să aibă aspect similar. Într-un apartament eclectic sau boem, te poți juca și cu nuanțele sau culorile, însă fără a exagera.

Profită de lumina naturală

Chiar dacă apartamentul îți oferă mai puțin spațiu decât ți-ai dori, mai multă lumină este întotdeauna o idee bună. Aceasta oferă senzația de spațiu și mărește vizual orice încăpere. Dacă ești norocoasă și ai parte de ferestre mari, folosește draperii opace pentru a nu izola nicio cameră de razele de lumină. De asemenea, optează pentru culori cât mai deschise ale pereților precum cele pastelate sau, cel mai ușor, alb. 

Dacă vrei să creezi efecte inedite, dar subtile, poți folosi un tapet sau fototapet pentru camere. Ai la dispoziție o varietate de modele potrivite pentru apartamente mici și garsoniere. Un fototapet 3D poate lărgi vizual încăperea în care este aplicat.

Dacă ai o locuință mică, fă tot posibilul să te simți cât mai bine acasă și să profiți de tot spațiul pe care îl ai la dispoziție. Decorează cu obiecte care îți sunt dragi și nu face compromisuri din frică. Atunci când te regăsești în totalitate în decorul casei tale, vei reuși să te simți perfect.

Sursa foto: pexels.com

related posts

Modifică setările cookies