Specialistul PERFECTE în arhitectură şi design de interior îţi explică importanţa culorilor alese în casa ta


Culorile creează impact si atmosferă si sunt printre primele aspecte remarcate atunci cand cineva intra într-o încapere. Ele au calitatea de a influența intr-un mod pozitiv dispoziția oamenilor.


Astfel este foarte important sa alegem culori care ne plac. Alegând culorile potrivite putem dobandi felul in care dorim sa ne simțim. 
 
Alegerea culorilor in funcție de stilul de viață
 
Pentru o persoană care duce o viață agitată poate fi ideal un design care utilizează culori neutre și liniștitoare, care inspiră armonie și echilibru. Acestea pot fi bej, fildeș, negru, gri și nuanțe de alb. Tonurile neutre pot avea nuanțe de roz, bronz, aur sau fildeș si pot fi combinate cu texturi calde ale elementelor din lemn, gresie sau textile catifelate. Un avantaj foarte mare este ca aceste culori se potrivesc cu orice stil.  
 
 
Culorile puternice si vibrante pot aduce energie si vitalitate unor zone din locuința cum ar fi camera de zi care poate servi mai mult ca spațiu de socializare. Exemple pot fi violet, galben, portocaliu, roșu si textile cu imprimeuri. Culorile vibrante pot fi folosite ca accent pe un fond neutru.
 
 
Culorile calde și inchise micsoreaza spațiul, dar pot sa creeze o atmosferă intimă și calduroasă. Culorile reci si deschise largesc si improspatează camera.
 
Datorită efectului calmant care are legatură cu apa, albastrul este o culoare populară pentru baie sau dormitor si creează o zonă de relaxare.
 
 
 
Culorile inchise, complet saturate sunt de impact și creează o schemă bogată si elegantă.
 
Daca va planuiți ca un spațiu de locuit sa fie un refugiu linistit, utilizați tonuri moi cu nuanțe de verde, albastru si violet. In zonele private (băi, dormitoare) se pot utiliza nuanțe mai reci.
 
 
Pentru o casă destinată petrecerilor sunt ideale culori calde, luminoase si dramatice. Daca in locuinta se opteaza pentru un spatiu de lucru, creativ se pot alege combinații de culori preferate pentru a stimula creierul sau nuanțe neutre care inspiră armonie pentru a crea un spațiu liniștit.
 
Personalitatea culorilor
 
Roșu – Culoarea focului și pasiunii. O culoare caldă, energică si rezonantă, care iese în evidența si este deasemenea culoarea dragostei și a fericirii. Deși culoarea roșie poate exprima un pericol si poate crește ritmul cardiac ea se poate utilizata în nuanțe mai calde. Oamenii care preferă roșu sunt dinamici și sociabili. Puteți sa utilizați roșu in zona de zi sau în locul de luat masa. Are un efect puternic cand este utilizat ca accent, in acecesorii ca draperiile sau
pernele decorative.

Portocaliu – Culoare creativă si veselă, asociată cu soarele, inspiră vitalitate. Este vibrantă la fel ca roșu dar mai putin indrazneată. Este ideală pentru a scoate din anonimat un spațiu mai puțin luminos.

Roz – inspiră siguranța, liniște si confort. Poate crea o atmosferă proaspată, potrivită pentru dormitor. Iubitorii de roz sunt blânzi si empatici.

Violet – dramatic si misterios. Regasirea acestei culori în penajul unor pasari, in aripile fluturilor sau în pietre semiprețioase face sa fie o culoare proaspata care invioreaza spațiul.

Violet roșcat – profund, emoțional. Stimulează mintea si poate sa aducă o notă de elegantă și mister spațiului. La fel ca violetul, nu trebuie sa fie o culoare dominantă dar in tonalitați fine poate avea un aspect placut.
Culori neutre - flexibile si relaxante. Valoarea cea mai importantă a celor care pretuiesc
aceste culori este independența.
 
Galben – luminos, alert. O culoare prietenoasă care inspira optimism. Intr-o locuinta poate sa sugereze un stil de viată sanatos si veselie. Are un efect de largire si scoate in evidența culori din prim-plan.
 
Verde – armonios, liniștitor. Este la granița dintre culorile calde și reci. Daca este in tonuri deschise inspiră calm si relaxare, iar in tonuri închise are caracteristici elegante si formale.
 
Albastru – liniștitor, odihnitor. Puteți folosi albastru pentru a răci o cameră cu mult soare și căldură, pentru un living luminos sau pentru un dormitor relaxant. Este culoarea meditatiei, a concentrarii spirituale. Asigura o atmosfera de prospețime.
 
Alb și negru – simplitate și puritate. In combinație cu gri și ușoare accente de culori, alb și negru pot fi folosite pentru a crea un aspect elegant, indrazneț și ușor dramatic.
 
Efecte spațiale redate de culori
 
Pereții si tavanul in culori deschise amplifica spațiul. Pardoseala închisa la culoare da senzația de siguranța. Pereții inchiși la culoare ingusteaza vizual camera. Peretele care conține fereastra pare mai închis la culoare.
 
Plafonul închis la culoare micsorează vizual inalțimea camerei.
 
Trenduri în design de interior legate de culori

Tendințele din 2019 conduc catre nuante de lemn, Living Coral pentru ca este culoarea Pantone din anul 2019, tonuri de verde, pastel, calm, roz pal, albastru deschis, nuanțe de pamânt, imprimeuri, tonuri electrice cum ar fi galben stralucitor intr-un design minimalist, futurist sau cu influențe POP ART. Texturi lucioase, metalice, catifea si lux intr-un art-deco sau clasic cu inclinație contemporană.
 
Toate culorile pot fi frumoase in combinația potrivită pentru fiecare, asa ca vă invit sa indrazniți sa adăugați culoare in spațiile și in viața voastră.

Combinația armonioasă de culori, proporții si forme  iși are originea in natură. Ochiul uman este obișnuit sa identifice combinații care sunt inspirate din natură și creează o senzatie de ‘’firesc’’. De exemplu combinația verde – albastru poate fi asociată cu o imagine din natură care implică apă si plante verzi pe un fond de cer albastru. O combinație de culori care se gasește in natură va funcționa si la tine in casă.

DESPRE SPECIALISTUL PERFECTE

 
 
DIANA MIULESCU, ARHITECT ȘI DESIGNER DE INTERIOR
 
 
Eu sunt Diana Miulescu, am 33 de ani, sunt arhitect și designer de interior. Îmi plac oamenii și prin design pot sa creez spații care să-i reprezinte, sa comunice valorile lor si să creeze amintiri. Am absolvit Facultatea de Arhitectură, am peste 4 ani experientă în arhitectură si design, iar prin proiectele mele mă străduiesc să fac lumea celor care apelează la mine mai frumoasă!

 
 
 

related posts

Modifică setările cookies