Trei lucruri fundamentale despre lumina de interior


Strălucirea orașelor este rezultatul cumulat al tuturor becurilor aprinse, iar asta ne face vizibili din spațiu. Sursele de lumină artificială sunt, probabil, cel mai general și mai elocvent semn al civilizației. Lumina de interior este parte esențială a vieții, o influențează, o ajută, o susține și, nu în ultimul rând, o înfrumusețează. 


Impactul lumii artificiale în designul interior  

Lumina artificială creează stimulare vizuală, pentru că suntem atrași de cea mai luminoasă zonă dintr-o cameră, iar ca urmare a acestui efect, putem utiliza sursele de lumină artificială pentru a ne modela amenajarea interioară. Modul în care facem asta depinde de mai multe elemente care trebuie luate în calcul atât fiecare în parte, cât și împreună, pentru că se determină și se influențează reciproc. Astfel, ia în considerare: destinația camerei, tipul de lumină utilizat (caldă sau rece) și caracteristicile specifice ale spațiului pe care vrei să-l accentuezi. 

Efectele luminii sunt multiple. De exemplu, a pune accent pe limitele unei camere va avea ca rezultat lărgirea perspectivei: lumina care se reflectă pe suprafețele verticale va da amplitudine și, concomitent, va camufla și lărgi decorul, lumina funcțională va delimita spații, iar cea difuză va amplifica sentimentul de intimitate și confort dintr-o cameră. 

Dacă schema de iluminare artificială dintr-o încăpere este bine concepută, va adăuga luminozitate și profunzime și va crea un ambient scenografic ce are beneficiul de a putea fi variat în funcție de activitate, starea de spirit sau un anumit moment al zilei. 

Nimic din toate acestea, însă, nu se poate realiza fără a alege cu maximă atenție elementele esențiale implicate în iluminarea interioară, și anume tipul de becuri cu filament potrivit. 

Iluminatul decorativ

Iluminatul decorativ este echivalentul bijuteriilor fără de care o ținută nu este completă. La fel de important ca orice alt element al designului, iluminatul interior transformă, modelează și adaptează spațiul. Nu doar lumina este implicată în decorul interior. Esențiale sunt umbrele pe care aceasta le creează și formează, pentru că doar împreună pot obține efectul de confort și atmosfera interioară dorită. 

În absența luminii și a umbrelor, fără a lua în calcul tipul de lumină pe care îl generează becul (caldă, rece sau similară cu cea naturală) și fără a avea posibilitatea unor variații între intensitățile acesteia, un spațiu interior rămâne anost, indiferent de cât de modern, practic sau confortabil ar fi el amenajat. Efectele pozitive sunt rezultatul unui iluminat decorativ inteligent, care se va combina cu iluminatul arhitectural, pentru a avea un rezultat complet. Pentru un confort sporit sau în anumite momente ale zilei, mereu este necesară o combinație complexă de surse de lumină.

Astfel, dimineața, o lumină rece sau naturală te va energiza, după cum o ambianță cu lumină caldă, după-amiaza și seara, este asociată cu relaxarea. Fiecare situație are un tip de lumină specific, iar un bec ce își poate adapta intensitatea și temperatura, astfel încât să emită lumină caldă sau rece, în funcție de necesități, este soluția ideală. 

Pentru a realiza iluminatul decorativ, sunt utilizate lămpi montate în tavan, cu tijă sau fără, spoturi direcționate, aplice, veioze și lampadare, lămpi de podea, cu sau fără abajur, dar și funcționale, direcționate către un tablou, birou, zona de luat masa, colțul de lectură etc. 

Iluminatul arhitectural

Iluminatul arhitectural este realizat prin surse de lumină amplasate în structura pereților sau a pieselor de mobilier. Poziționate atipic, la îmbinarea dintre podele și pereți sau în spatele unor corpuri de mobilier, la nivelul rafturilor, în zonele retrase (firide), acest tip de lumină contribuie la cea generală, ambientală, dar, în același timp, oferă profunzime și delimitează zonele de interes (într-un open space, de exemplu).

Lumina artificială de acest tip scoate în evidență elemente arhitecturale de interior: coloane, bolți, firide, arcade. Iluminatul arhitectural este util și pentru a dirija privirea către o anumită zonă sau spațiu din casă, dar și în exterior, pentru terasa ori grădina exterioară. Prin interacțiunea cu zona de interior, iluminarea exterioară contribuie la ambianță, amplificând spațiul de locuit și adăugându-i profunzime.

Lumina poate schimba, alterna și personaliza interiorul. Pentru asta, în orice încăpere sunt necesare cele trei tipuri de surse de lumină: ambientală, de accent și de lucru sau funcțională. La fel de mult contează și temperatura luminii emise de becurile cu filament. Valorile scăzute, cuprinse între 2.700 și 3.000 K, sunt cele care emit lumină caldă, în timp ce temperaturile ridicate (peste 5.000 K) generează lumină rece. 

Sursa foto: Philips

related posts

Modifică setările cookies