Apel: Salvați Copiii cere ministrului Educatiei să nu elimine gratuitatea transportului școlar


În contextul unei crize educaționale fără precedent, în care copiilor vulnerabili le-a fost îngrădită participarea la educația online și s-a adâncit astfel marginalizarea acestora, Organizația Salvați Copiii România avertizează asupra consecințelor grave pe care le poate avea eliminarea accesului la transportul gratuit pentru cei 400.000 de elevi care fac naveta zilnic pentru a ajunge la școală ori liceu, așa cum prevede în prezent art. 84 (1) din Legea educației naționale nr. 1/2011: „Elevii din învățământul preuniversitar acreditat/autorizat beneficiază gratuit de servicii publice de transport local rutier, naval, cu metroul, precum și feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic”. 


Pentru ca elevii să beneficieze în continuare de dreptul legitim la transport gratuit, drept câștigat în 2020 prin eforturile reprezentanților elevilor și ale organizațiilor neguvernamentale, Salvați Copiii consideră că elevii și părinții sunt îndreptățiți să primească de îndată informații lipsite de ambiguitate cu privire la modalitatea de decontare gratuită și integrală a cheltuielilor de transport. În acest sens, credem că este necesară clarificarea următoarelor aspecte de interes general:

1. Comunicarea publică, în următoarele zile, a intenției Guvernului României cu privire la menținerea reglementărilor actuale privind transportul gratuit.

2. Stabilirea și publicarea modalităților de achiziționare, de către copii și reprezentanții acestora, a legitimațiilor de călătorie gratuite pentru mijloacele de transport în comun și pentru naveta între domiciliu și unitatea de învățământ. 

3. Lămurirea aspectelor juridice privind transportul și comunicarea surselor de finanțare atât pentru sumele care trebuie alocate din bugetul Ministerul Educației inclus în bugetul de stat (50%) , cât și cu privire la bugetele locale ori județene (50%), conform art. 84 (3^1) și (3^5) ale Legii educației naționale.   

După un an școlar profund afectat de pandemie, ne exprimăm speranța că, așa cum cheltuielile de transport ale deputaților și senatorilor „pe liniile aeriene interne, auto, fluviale și pe calea ferată, cu orice categorie de trenuri de călători, la clasa I” (Legea 96/2006, art. 44) și ale persoanelor care ocupă funcții de demnitate publică (Hotărârea 714/2018) sunt decontate integral prin reglementări simple, tot astfel, ca expresie a principiului constituțional al interesului superior al copilului, le va fi respectat tuturor elevilor dreptul la transport gratuit.

Iată mai jos scrisoarea către domnul Ministru Sorin Cîmpeanu:

foto: Salvați Copiii România

Vezi și: Making of - PROMO-URI - primăvară. Vezi cum au decurs filmările și cum s-au distrat vedetele

related posts

Modifică setările cookies