Asasinarea ziaristei bulgare, Viktoria Marinova, a indignat toată Europa


 Victoria Marinova a fost ucisă în localitatea bulgară Ruse sâmbătă.


 Înainte să fie ucisă, tânăra jurnalistă în vârstă de 30 de ani ar fi fost bătută şi violată.

Corpul neînsufleţit al jurnalistei a fost descoperit sâmbătă într-un parc din Ruse, a anunţat duminică procurorul regional Gheorghi Gheorghiev. 

Ancheta are în vedere toate pistele, atât cele legate de viaţa personală, cât şi cele privind activitatea profesională a jurnalistei. Ea prezenta o emisiune consacrată problemelor societăţii difuzată de televiziunea locală din Ruse.
 

Cotidianul bulgar ''Capital Daily'', citat de agenţia BTA, a relatat luni că premierul Boiko Borisov a afirmat că au fost strânse o mulţime de probe ADN şi că prinderea asasinului este o chestiune de timp, la cazul respectiv lucrând cei mai experimentaţi specialişti.


Potrivit informaţiilor iniţiale, precizează cotidianul bulgar, jurnalista a fost atacată în timp ce făcea jogging în apropiere de râu sâmbătă. Ea a băut o cafea împreună cu nişte colegi la ora 10:30, după care le-a spus că merge să facă jogging. În jurul orei 14:20, cineva i-a descoperit trupul neînsufleţit şi a sunat la poliţie, scrie Agerpres.

 

La ultima ediţie a emisiunii sale din 30 septembrie, Marinova a difuzat o convorbire cu doi reputaţi jurnalişti de investigaţii: Dimitar Stoianov din Bulgaria şi Attila Biro din România, care întreprind o anchetă în legătură cu suspiciunile de fraudă în cazul subvenţiilor europene, în care ar fi implicaţi oameni de afaceri şi aleşi.

 

Dimitar Stoianov şi Attila Biro au fost reţinuţi pentru scurt timp de către poliţie în cursul acestei anchete, cazul lor provocând o reacţie de condamnare din partea organizaţiei neguvernamentale Reporteri fără Frontiere (RSF).

 

 

În octombrie 2017, Daphne Caruana Galizia, cel mai cunoscut jurnalist de investigaţii din Malta, a fost ucisă într-un atentat cu bombă plasată sub maşina sa. În februarie 2018, jurnalistul slovac de investigaţii Jan Kuciak a fost împuşcat în cap în locuinţa sa

 

''Suntem în stare de şoc. Niciodată nu am primit o ameninţare sub o astfel de formă'', a declarat, sub acoperirea anonimatului, pentru AFP un jurnalist de la TVN Ruse, colaborator al lui Marinova. Potrivit declaraţiilor jurnalistului, colegii săi şi el se tem acum pentru securitatea lor.

 

El a afirmat despre Marinova că era o jurnalistă ''disciplinată, ambiţioasă, care mergea până la capăt şi că avea un mare simţ al dreptăţii''. Ea le dădea cuvântul unor persoane în suferinţă, confruntate cu probleme precum violenţa conjugală, alcoolismul sau handicapul.related posts