Când va fi lansată prima bancnotă din România pe care apare chipul unei femei


La trei ani de la lansarea campaniei „Femei pe Bancnote”, Banca Națională a României a decis să dea curs unei dorințe naționale: emiterea primei bancnote autohtone cu chipul unei femei. Demersul a fost inițiat de jurnalista Janina Nectara și susținut de sute de mii de români din toată țara.


Ecaterina Teodoroiu va fi, din acest an, prima femeie de geniu din România care se va regăsi pe o bancnotă românească. Potrivit purtătorului de cuvânt al BNR, Dan Suciu, instituția va emite bancnote cu valoare de 20 de lei, cu chipul eroinei de la Jiu, la sfârșitul acestui an.

Cel mai probabil, Banca Națională a României plănuiește să lege acest eveniment de cele dedicate Zilei Naționale de la 1 decembrie.

Lansarea primei banconte românești cu chipul unei femei a fost programată pentru anul 2020, însă a fost amânată din cauza pandemiei de Covid-19.

În august 2019, Janina Nectara declara într-un interviu Perfecte.ro că și-a dorit enorm să trăiască acest moment istoric.

Este un moment extrem de emoționant. Un moment istoric! E greu de definit în cuvinte, dar îmi imaginez că ceea ce simt eu au simțit femeile și atunci când au obținut dreptul de a vota. Pentru că și dreptul de a-ți fi recunoscute meritele este un drept fundamental universal. Mi-am dorit enorm să trăiesc acest moment istoric unic”, spunea atunci jurnalista.

Care sunt statele care au femei pe bancnote

În lume sunt circa 60 de femei care apar pe bancnotele emise de băncile statelor, însă mare parte dintre ele sunt niște anonime. Sunt numite, însă nu sunt legate de un eveniment anume din istoria acelor țări.

Poate cea mai cunoscută figură feminină de pe o bancnotă este cea a Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, însă mai sunt câteva state care slăvesc femeile de geniu.

Australia, de exemplu, are chipuri feminine pe toate bancnotele sale, iar în statele scandinave femeia ocupă un loc important. 60% din bancnotele din Danemarca au figuri feminine, în timp ce în Suedia procentul e de 50%.

Cine sunt femeile de pe bancnotele străine

Argentina 

Juana Azurduy de Padilla – lider militar din timpul Războiului de Independență bolivian

María Eva Duarte de Peron – actriță devenită Prima Doamnă a Argentinei după mariajul cu Juan Peron

Canada 

Viola Desmond – activistă pentru drepturi civile

Chile

Gabriela Mistral – primul scriitor latino-american care a primit Premiul Nobel pentru Literatură

Cehia

Emmy Destinn – cântăreață de operă

Danemarca

Johanne Luise Heiberg – actriță

Israsel

Leah Goldberg – scriitoare

Rachel Bluwstein – poetă

Mexic

Frida Khalo – pictoriță

Juana Ines de la Cruz – călugăriță, femeie de știință autodidactă și poetă

Filipine

Corazon Aquino – prima femeie președinte din istoria țării

Republica Dominicană

Surorile Mirabal – trei surori care s-au opus dictaturii Trujillo (dictatorul dominican Rafael Leónidas Trujillo Molina, poreclit El Jefe, a condus țara vreme de 31 de ani. A fost asasinat în mai 1961 – n. red.)

Scoția

Nan Shepherd – scriitoare și poetă

Elsie Inglis – doctoriță, scriitoare și militantă pentru dreptul femeilor de a vota

Suedia

Birgit Nilsson – cântăreață de operă

Greta Garbo – actriță

Turcia

Fatma Aliye Topuz – scriitoare și militantă pentru drepturile femeilor

Ucraina

Lesia Ukrainka – scriitoare

Venezuela

Josefa Camejo – luptătoare în Războiul de Independență

Vezi și VIDEO:

related posts

Modifică setările cookies