Ce garanții ai că banii de la pensia ta privată sunt în siguranță


Peste șapte milioane de români contribuie lunar la sistemul de pensii private obligatorii (Pilonul 2), astfel încât la bătrânețe să nu se bazeze doar pe pensia primită de la stat.


Dar cât de siguri pot fi că vor avea toți banii în cont atunci când vă veni vremea să îi încaseze?

Sistemul de pensii private din România este strict reglementat, supravegheat și controlat de stat (prin Autoritatea de Supraveghere Financiară - ASF), astfel încât beneficiarii să aibă garanția că nu vor ieși pe minus atunci când își scot banii de la Pilonul 2.

Legea obligă fondurile de pensii private să realizeze un randament pozitiv pe întreaga durată de cotizare. La finalul perioadei de acumulare, suma totală din contul de pensie privată al unei persoane nu poate fi mai mică decât contribuţiile virate de aceasta în perioada activă, din care se scad comisioanele de administrare. Această sumă poartă numele de valoare garantată sau contribuție netă.

Pentru a putea garanta această valoare pentru beneficiari, administratorii fondurilor de pensii sunt obligați prin lege să pună deoparte bani sub forma unui provizion tehnic. Provizionul tehnic reprezintă sume de bani constituite de administratorii fondurilor de pensii private, din banii încasați din comisioane, pentru a acoperi garanția că nimeni nu încasează mai puțini bani decât a cotizat, în condițiile descrise mai sus.

Citește continuarea pe www.stirileprotv.ro!

related posts

Modifică setările cookies