Femei de succes. Andreea Caranda, producător executiv: ”De fapt, televiziunea te ajută să te menții tânăr”


”Andreea de la Abracadabra”, așa cum mai este cunoscută și acum, lucrează de 27 de ani în televiziune și, practic, a crescut odată cu PRO TV. La ora actuală, este producător executiv al emisiunii ”Vorbește lumea” și crede cu tărie că s-a născut sub o stea norocoasă. 


De când lucrezi în PRO TV?

Eu sunt în PRO TV din 1996, de când a început PRO TV-ul. Am avut șansa să fiu unul dintre copiii care făceau parte din echipa ”Abracadabra”. Am ajuns aici încrezători, dar totodată nesperând să fie PRO TV-ul ceea ce este acum. Am făcut parte mulți ani din echipa ”Abracadabra”... Ulterior, în paralel, ne-au pus în echipa de producție. Eram patru asistenți: Radu, Ducu, Mica și eu. Eram împărțiți: când făceam montaj, când făceam producție, când făceam arhivare... Asta se întâmpla în 1995 – aveam 15-16 ani și deja făceam asta. Noi am luat-o de mici cu resposabilitatea. Țin minte că am ajuns să fim asistenți de producție, ceea ce era destul de important.

Cum ai ajuns, de la vedetă la ”Superabracadrabra”, să lucrezi în spatele camerelor de luat vederi? 

Trebuia să termin liceul și m-am gândit să dau la Actorie. M-am pregătit vreo șase-opt luni, după care Ruxandra Ion și Marian Râlea s-au gândit să dau la Regie. Apoi, am intrat într-o ședință și cu Andrei Blaier, care m-a luat la meditații și făceam vinerea, sâmbăta și duminica câte șase ore de meditații. Și mi-a zis așa: ”Știu că nu vrei să dai la Regie, dar vei fi foarte bună, o să-ți placă foarte tare”. Și m-am dus la Regie și am avut surpriza plăcută să intru din prima. 

După Regie, am rămas la Acasă TV. Între timp, ne-au scos de la ”Abracadabra”, că deja făcusem 18 ani. La Acasă TV, aveau nevoie de oameni și s-au gândit ei să facă o emisiune pentru femei. Au adus-o pe Mihaela Tatu și aveau nevoie de un producător general... au luat-o pe Marilena. După care s-au gândit să facă producător executiv o femeie tânără, cu vibe de om tânăr. Până la urmă, emisiunile pentru femei nu sunt doar pentru femei de 40 de ani. Ei, și atunci m-au pus pe mine producător executiv la ”De 3 x femeie”. Nici nu terminasem bine facultatea... Totdeauna, cumva, oamenii au văzut în mine chestia asta. Nu a fost o chestie pe care, neapărat, să mi-o doresc. Fiind, la Abracadabra, cea mai mare dintre copii, eu îi organizam: care intra primul la duș, care cum se îmbrăca, cum mergeam la masă, cum ieșeam de la masă, cum ne făceam bagajele, cumva, eram tot timpul bună pe organizare. Am urât tot timpul statutul ăsta de ”soră mai mare” pentru că responsabilitățile erau pe mine. Dacă se întâmpla ceva, eu eram de vină. Dar tot timpul cineva mă vedea în rolul acesta. Și așa s-a întâmplat și cu ”De 3 X femeie”. La 21 ani, cred că am fost primul producător executiv din România atât de tânăr. Emisiunea a fost un mare succes, aproape a fost un fenomen.

Te mai recunoaște lumea pe stradă? 

Mă recunoaște lumea pe stradă și acum. Lumea îmi spune: ”Te știu de la Abracadabra”. Sunt unii care îmi spun: ”Te știu de undeva, dar nu știu exact de unde, tu ești tipa aia de la televizor”. Dar sunt oameni care îmi spun concret: tu ești Andreea de la Abracadabra. Mi se pare fabulos. Pe Facebook, primesc și acum cereri în căsătorie sau sunt oameni care îmi spun că mă urmăresc de ani de zile. La un moment dat, devenise o povară. Acum o iau ca pe un lucru frumos. 

Care crezi că este secretul succesului tău?

Dacă stau să trag linie, am intrat în televiziune la 12 ani, acum am 39 de ani. Sunt 27 de ani de TV și acum chiar pot să spun următorul lucru: cheia, în televiziune, o reprezintă echipa. Dacă nu ai o echipă mișto, dacă nu ai o echipă care să tragă cu tine, poți să fii cel mai tare producător, nu ai nicio șansă. Efectiv, nu ai nicio șansă. 

La Abracadabra a fost o echipă brici, care a făcut din niște copii niște profesioniști, cu toții facem ceva în domeniul acesta. Iar eu sunt producător executiv la una dintre cele mai tari emisiuni de divertisment din daytime. Am ajuns să fim lideri pe slotul ăsta, avem emisiune de două ore jumătate în fiecare zi. Este ceva huge. Eu lucrez și la ”Vocea României” și la ”Românii au talent”. Eu spun că am făcut și fac suficient de multe lucruri.

Cum te-ai descrie, în câteva cuvinte?

Cred că sunt ambițioasă, extrem de ambițioasă. Dacă îmi propun ceva, cu siguranță, reușesc. Perseverentă. Adică, nu mi-am abandonat niciodată o idee. Chiar dacă o abandonez pe moment, urmează să revin, cumva, și să o pun în altă formă. Și cred că sunt și haioasă. Și responsabilă. 

Ce-ți place cel mai mult la cariera ta de până acum?

Îmi place adrenalina.  Adică, cel mai mult îmi place live-ul. Cred că de aceea am și rezistat. Pentru că îmi place zona asta de nebunie. Nebunia asta, când intru în live, este adicția mea. Este zona în care mă simt cel mai bine. E o stare de stres maxim în care eu mă simt ca peștele în apă. 

Își mai amintești prima ta zi în PRO TV?

Eram mică. Țin minte și acum primul eveniment mare. Era foarte frig afară, noi trebuia să avem transmisiuni live și eram îmbrăcată în costumul de Colombina. Țin minte că îmi era atât de frig că nu mai știam cum mă cheamă. Acela a fost primul eveniment mare, de 1 Decembrie, aici, în Pache Protopopescu. Circulația era oprită, erau mii de oameni pe stradă, care urlau și voiam să ne atingă. Așa am început noi PRO TV-ul.

O amintire frumoasă din cariera ta...

Pot să ți-o spun pe cea mai recentă. Cea mai recentă a fost când am atins un record de rating cu ”Vorbește lumea”, luna trecută, când am făcut 30.4 share. Îți zic sincer că nu m-am bucurat așa de mult timp. Prima oară, am deschis mailul și am citit 3.4 share. Nu înțelegeam cum puteam să facem cifre atât de mici. Mă gândeam ce s-a întâmplat. După care, am zis să-l mai deschid o dată, mă gândeam că este o greșeală. Și când am văzut 30.4 share, îți zic sincer că m-a durut capul de fericire.  Am început să țip, să urlu, îmi venea să îmbrățișez pe toată lumea, cu toate că sunt obișnuită cu rezultate bune în fiecare zi. 

Cum ți-ai dat seama că aceasta este meseria potrivită pentru tine?

Cred că m-am născut sub o stea norocoasă, întotdeauna am avut oameni care au văzut ceva în mine. Nu a trebuit să lupt pentru o poziție, ci doar am luptat să demonstrez că sunt bună în poziția respectivă. Eu fac parte dintre norocoșii care au fost puși într-o funcție de top fără să trebuiască să aștepte ani de zile să ajungă acolo.  Dar am și dovedit cu vârf și îndesat că nu am fost pusă întâmplător și că merit. 

Sunt niște oameni care au contat foarte mult în evoluția mea profesională și oameni fără de care eu nu aș fi ajuns ceea ce sunt acum. Prima este Ruxandra Ion și a doua este Doina Gradea, care a știut să mă mențină pe o linie de plutire și să mă pregătească pentru perioada asta. Sunt oameni fără de care sunt convinsă că traseul meu ar fi fost altul. Nu mai spun de Magi. Sunt oameni pe care îi voi iubi întotdeauna. 

 

Ce sfat ai da fetelor care își doresc o carieră ca a ta?

Trebuie să-și prioritizeze principiile, crezurile, dorințele, stilul de viață pe care și-l aleg. Pentru că, dacă alegi să faci televiziune, trebuie să știi, din start, că renunți la unele lucruri. Și dacă nu vii cu pasiune în fiecare zi la serviciu, mai bine nu mai urmezi drumul acesta. În momentul în care simți orele petrecute la birou, simți sărbătorile pe care le petreci la birou, resimți că nu poți pleca în nu știu ce vacanță, în momentul în care, de fapt, ai regrete că nu poți face niște lucruri, în momentul ăla este semnul că nu trebuie să faci televiziune. 

Televiziunea înseamnă, pe de o parte, sacrificiu, iar de pe o parte înseamnă dăruire. Adică știi că sacrifici ceva pentru o nebunie. În televiziune, mai întâi oferi tu – timpul tău, anii tăi, tinerețea ta, poate familia ta. Dar, într-un final, dacă înțelegi că asta vrei să faci în continuare și că, indiferent cât de greu e, îți place și vii și ești fericit, cred că asta este tot ce contează.

Dacă vrei să lucrezi în televiziune, trebuie să fii maleabil, trebuie să ții ritmul, trebuie să uiți că ai vârstă. Poți să ai 80 de ani și să faci televiziune. De fapt, televiziunea te ajută să te menții tânăr. Dacă înțelegi asta, este perfect. 

Care sunt pasiunile tale, hobby-urile tale? Ce-ți place să faci în timpul liber?

O dată cu ”Vorbește lumea”, care este un format de zi și până în ora 4-5 putem termina emisiunea de a doua zi, am început să am ceva timp liber.  Îmi place foarte tare să alerg. Îmi place foarte tare să fac sport. Îmi place la nebunie să mă duc dimineața să alerg. 

Cum arată o zi perfectă pentru tine?

 O zi ideală este să vin la birou la 08.30, când începe ședința, intru în live, după care la 13-14 avem pauză, după care pregătim emisia de a doua zi, după care, la un 17 -17.30 plecăm acasă și eu zic că este o zi ideală. Copilul meu, David, împlinește 15 ani. Noi am crescut împreună: exact asta îi spun și eu lui și exact asta îmi spune și el mie. Că sunt cea mai tare și cea mai cool mamă și mă bucură chestia asta, pentru că întotdeauna am visat să fiu o mamă tânără, să nasc un băiat, pe care să-l cheme David și să-l nasc de Crăciun. Și am născut pe 24 decembrie. Cumva, Dumnezeu m-a iubit de la început. Am muncit foarte mult pentru ceea ce am și pentru ceea ce sunt, dar am și fost răsplătită pe măsură. 

Care a fost cel mai frumos compliment pe care l-ai primit, din punct de vedere profesional?

Am primit multe. Cel mai tare mi s-a părut când am făcut recordul acesta de rating, de 30.4, am primit un email de la Alex Cesnavicius, un mail personal, în care pur și simplu m-a felicitat. A fost un moment wow. De fiecare dată când mai prelungim încă un an emisiunea este un compliment în care mi se face, indirect. 

Dacă ar fi să te întâlnești cu tine, la început de carieră, ce sfat ți-ai da?

E sfatul pe care l-aș da oricui. Dacă nu faci cu pasiune meseria asta, mai bine renunță. Și dacă m-aș întâlni pe mine, mi-aș spune același lucru. Că, dacă o să ajung să simt că nu iubesc ceea ce fac, mai bine fac altceva. 

FULLSCREEN
Femei de succes. Andreea Caranda, producător executiv: ”De fapt, televiziunea te ajută să te menții tânăr”
  • /

related posts