Fundația Renașterea organizează maratonul digital Race for the Cure România 2020


Fundația Renașterea organizează pe 25, 26 și 27 septembrie tradițională cursa Race for the Cure România, în premieră mondială, în format digital, în același timp cu 31 de state europene partenere. Race for the Cure, cel mai mare și de succes eveniment de informare și de strângere de fonduri pentru sănătatea femeii, aflat, în 2020, la cea de-a șasea ediție, aliniază România la linia de start a Europei în cursa pentru prevenirea și combaterea cancerului la femei unde anual, conform estimărilor, sunt diagnosticate cu cancer mamar 9.629 de femei la nivel național, iar numărul deceselor se ridică la 3.209.


40 de echipe de celebrități din România printre care Andreea Esca, Inna, Alexandra Dinu, Iuliana Tudor, Laura Cosoi, Atena Boca sau Ada Condeescu și-au creat echipele de start în competiția digitală, iar membrii echipelor sau participanțîi singulari pot fi toți cei care se înscriu cu o donație minimă care se va transformă în ecografii, mamografii și acțiuni de susținere a pacientelor oncologice din România.

Premieră pe care o aduce ediția din 2020 este că participarea diasporei la Race for the Cure, de oriunde din Europa, va putea aduce susținere și donațîi femeilor din România pentru prevenția și combaterea cancerului de san, de col uterin sau ovarian fiind o cursa digitală, fără un traseu fix, prestabilit.

“Anul acesta, linia de start a evenimentului Race for the Cure nu va fi una fizică, iar locul de alergare poate fi oriunde: pe bandă de alergat de acasă, pe aleile din jurul blocului, într-un colț din România sau oriunde în lume. Important este să ne înscriem pe platforma raceforthecure.eu, și apoi să arătăm în online, folosind #RFTC2020 și #Renasterea2020,  că suntem alături de femeile din România, în drumul către combaterea cancerului, prin prevenție, stil de viață sănătos și investigațîi medicale periodice. Statisticile sunt alarmante, plasând România pe un nemeritat loc fruntaș în ceea ce privește rată mortalității în Europa, deoarece prevenția și diagnosticarea precoce încă nu sunt prioritare, iar dramele femeilor diagnosticate cu cancer sunt copleșitoare. Haideți să colorăm Facebook-ul, Instagram-ul, Tik-Tok-ul în roz în zilele Digital Race for the Cure, să donăm și să ii îndemnăm pe toți să o facă. Fiecare înscriere e trasformata de Fundația Renașterea în analize medicale pentru femeile defavorizate, ce le pot salva viață!”, subliniază Mihaela Geoană, Președinte și co-fondator al Fundației Renașterea.  

Procedura de înscriere și participare, împreună cu toate detaliile și informațiile legate de Race for the Cure 2020 și de acțiunile Fundației Renașterea se pot găși pe site-ul oficial al evenimentului internațional: https://www.raceforthecure.eu/ro/ și pe https://fundatiarenasterea.ro.    

Date statistice despre cancerul la femei în România

Peste jumătate din pacientele cu cancer din România (58,4%) sunt diagnosticate abia în stadiile III și IV, comparativ cu statele europene, unde 70-80% din cazurile noi de cancer sunt depistate în stadiile incipiente ale bolii (0, I și ÎI). 

Cancerul de sân este unul dintre principalele cauze de mortalitate pentru femeile din România: prima cauză pentru categoria de vârstă 15 – 49 de ani, a treia cauză pentru categoria 50 și 69 de ani și a patra că dizabilitate (Globocan, 2018).

Anual, conform estimărilor, sunt diagnosticate cu cancer mamar 9.629 de femei la nivel național, iar numărul deceselor se ridică la 3.209. Printr-un calcul simplu, corelând statistici locale cu cele europene, poate fi estimat că, în condițiile în care  rată mortalitățîi în România ar fi similară cu cea europeană, numărul de decese ar fi 2.406, ceea ce înseamnă că înregistrăm un număr suplimentar de 800 de decese anual, comparativ cu statele europene. Mai mult, conform datelor analizate în cadrul studiului, fiecare persoană decedată din cauza cancerului de sân a pierdut prematur aproximativ 13 ani de viață.

Informații despre HAPPY RUN – Race for the Cure

Happy Run – Race for the Cure reprezintă cel mai important eveniment global de conștientizare, educare și strângere de fonduri pentru cancerul de san. Inaugurată în anul 1983, Komen Race for the Cure a evoluat de la o cursa cu 800 participanți în Dallas, la peste 150 de curse, pe 4 continente, cu peste 1.6 milioane de participanți în întreagă lume.

Pentru Fundația Renașterea, acest eveniment reprezintă, în egală măsură, un bun prilej de a promova mesaje pentru prevenirea și depistarea precoce a cancerului, de a reaminti femeilor că cel mai bun tratament este prevenția, iar informarea corectă, sportul și optimismul, sunt rețeta propriei noastre sănătăți. Primele patru ediții ale evenimentului s-au bucurat de participarea a peste 7000 de persoane, din care peste 200 învingătoare în lupta cu cancerul.

Informații despre Fundația Renașterea

Fundația Renașterea este o organizație neguvernamentală, înființată în anul 2001, care a primit statut de Organizație de Utilitate Publică în anul 2007. Misiunea Fundației Renașterea este aceea de a promova importantă prevenției și depistării precoce a cancerului de san și de col uterin, de a oferi investigațîi medicale gratuite și consiliere pacienților oncologici.

În ultimii 18 ani, Fundația Renașterea a obținut rezultate remarcabile în ceea ce privește informarea femeilor din România, despre importantă depistării precoce a cancerului și a oferit peste 87.000 de investigațîi medicale în cele două centre medicale pe care le deține în București. În plus, cu susținerea partenerilor săi, Fundația a achiziționat și operat două Unități Medicale Mobile care au oferit în regim de gratuitate investigații pentru  21.870 de femei ce locuiesc în zone rurale, unde rată mortalității este crescută din cauza depistării tardive a afecțiunilor. Majoritatea femeilor sunt diagnosticate cu cancer în stadii avansate, din cauza lipsei informațiilor și a barierelor de ordin geografic și financiar. 

  • Fundația Renașterea organizează maratonul digital Race for the Cure România 2020

related posts

Modifică setările cookies