Menstruatia si competitia. Tu ai pierdut ceva pentru ca ti-a venit?


Iti vin in minte examene la care nu te-ai dus pentru ca te simteai prea rau? Note mici luate cand te gandeai mai mult la durere decat la orice altceva? Sau poate te gandesti la vacante pe care le-ai reprogramat sau zile de plaja pe care le-ai ratat. Eu ma gandesc la bacalaureat. Si la vacante. Si la intalniri romantice amanate.


Dar o femeie a pierdut o medalie olimpica pentru ca i-a venit. Ce i-a venit? Menstruatia, dar in jargonul feminin e suficient sa spui “mi-a venit” si toate stim despre ce e vorba.  Asta e o ratare din alta liga decat o vacanta  la Navodari in care n-ai intrat in apa. Fu Yuanhui este o inotatoare din lotul olimpic al Chinei si, dupa ce echipa ei s-a clasat pe locul al patrulea la cursa de 4 x 100m, ea a spus ca i-a venit mentruatia cu o zi inainte de concurs. Apoi tot ea a adaugat: “Dar asta nu e o scuza. Nu am inotat atat de bine pe cat ar fi trebuit”.

(Sursa http://www.dailymail.co.uk/news/article-3742726/Chinese-swimmer-Fu-Yuanhui-reveals-got-period-4x100m-medley-relay.html#ixzz4HmN4saus

Declaratia ei a facut inconjurul lumii. Unii oameni au fost dezgustati. O publicatie a titrat “Toate lumea stie acum ciclul ei menstrual”, ca si cum ar fi vorbit despre un lucru nefiresc, rusinos chiar.


Un atlet se pregateste ani de zile pentru clipa competitiei. Sa ratezi locul de pe podium la Jocurile Olimpice la o diferenta de 0.17 secunde pentru ca nu ai putut fi in forma maxima este absolut nedrept, dar este natura umana. Biologia nu prea face exceptii. In orice alta zi i s-ar fi masurat abilitatile, poate ca cele 0.17 secunde ar fi fost de partea ei. Dar asa e in sport, e loc si de sansa si de nesansa, de talent si de slabiciuni. Menstruatia nu e niciodata o scuza. E ca o zi ploioasa cand vrei sa iesi in parc. Se intampla. Iti strica planurile? Uneori da, alteori nu. Traim cu ea asa cum traim si cu zilele ploioase: am vrea sa stam in pat poate, dar tragem de noi si iesim din casa. 

Reactiile starnite de sportiva sincera m-au facut sa retraiesc rusinea pe care am simtit-o fata de corpul meu in adolescenta, acum vreo 15 ani, cand baietii de la bloc radeau de orice semn de pubertate si ne umileau cu glume porcoase pentru ca ne cresteau sanii sau ne vedeau cumparand de la farmacie absorbante. Nu stiam cum sa ma ascund mai tare, cum sa imi strang sanii pe sub bluze, uram fiecare zi trecuta: ma indepartam de momentele cand puteam sa fiu ca ei. Insa timpul trecea in defavoarea mea, eram din ce in ce mai diferita. Nu intelegeam cum ar trebui sa ma port si nici nu stiam ca nu e gresit sa fiu femeie. Nimeni nu imi spusese un lucru evident, ca oamenii sunt de doua feluri: unii ovuleaza, altii nu - dar ambele feluri sunt bune. Aveam impresia ca am un mare defect. 

Reactiile de scarba si de jena starnite de declaratie mi-au adus aminte si de discutiile auzite in diverse grupuri, cand mi se parea ca baietii imi faceau complimente cand imi spuneau "Tu esti de gasca, tu nu esti ca o fata!". Din cauza asta nu ripostam indiferent ce as fi auzit, voiam sa fiu cu ei, ca ei. "Asa sunt femeile, o iau razna o data pe luna!" sau "Ele trebuie sa stie sa se fereasca daca nu vor copii sau avorturi!" sau "Toarna copii ca sa stea acasa" sau "Femeile nu se pricep la anumite treburi" si ma faceam ca nu aud. 

O femeie a spus un lucru firesc despre starea sa. Putea fi o migrena, o problema la un tendon sau mentruatia. Oricum ar fi fost, regulamentul i-ar fi interzis sa ia medicamente pentru durere. E rusinos ca avea crampe? 

O treaba biologica face diferenta dintre sexe: suntem barbati si femei. Toti oameni. Atitudinea pe care o avem cand auzim un fapt ca acesta face altfel diferenta intre oameni.

Un articol de pe www.andressa.ro

  • Menstruatia si competitia. Tu ai pierdut ceva pentru ca ti-a venit?

related posts

Modifică setările cookies