O viaţă ca-n filme! Cine e Iulia, handbalista care i-a luat faţa Cristinei Neagu


Portăriţa Iulia Dumanska a fost marea câştigătoare la Gala Premiilor Handbalului Românesc pentru sezonul 2018-2019 , ea fiind declarată MVP într-un campionat în care a evoluat şi Cristina Neagu, cea mai valoroasă jucătoare din lume. 


La 22 de ani, blonda Iulia e o ucraineancă „adoptată” de ţara noastră, povestea ei de viaţă fiind una impresionantă.

Accidentată grav la finalul lui 2018, Neagu n-a mai jucat deloc la CSM Bucureşti, astfel că laurii actualei stagiuni s-au îndreptat spre Dumanska, portăriţa cu care echipa din Râmnicu-Vâlcea a cucerit în mod surprinzător titlul de campioană a României. La evenimentul organizat de Sindicatul Handbalului din România, portăriţa a fost strălucitoare şi prin ţinută, ea îmbrăcându-se într-o elegantă rochie de seară de culoare albastră.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Yuliya Dumanska (@yuliya_dumanska) on

Născută în sud-vestul Ucrainei, în oraşul Horodenka, Iulia a profitat de apropierea de ţara noastră pentru a-şi construi o carieră în handbal. Ea a moştenit talentul pentru sport de la părinţi (tatăl fotbalist şi mama handbalistă), dar a avut nevoie de o conjunctură favorabilă şi de mult, foarte mult curaj.

Mai exact, la frageda vârstă de 14 ani, Iulia Dumanska a fost remarcată la un turneu efectuat la Baia-Mare de soţii Marta, ambii antrenori, care i-au propus ucrainencei să plece de acasă şi să se mute în România. „I-am văzut lacrimile în ochi”, îşi aminteşte Ion Marta despre acel moment. „Eram un copil mic, fără părinţi, nu ştiam limba română. În fiecare seară, după antrenamente, învăţam limba română şi în trei luni am reuşit. Primul cuvânt a fost «braţe» pentru că eram portar”, a declarat Iulia în presa locală din Baia-Mare.

În continuare, marele vis al Iuliei Dumanska a fost să obţină cetăţenia română, dorinţă care i s-a îndeplinit în 2016. „Îşi agăţase tricolorul la ghiozdan şi avea buletin făcut pe calculator. Scria perfect în română, dar cu pronunţia era mai greu”, a dezvăluit Ioana Marta. „Din prima zi mi-am dorit să devin cetăţean român. La imn îmi vine să plâng de fericire pentru că ştiu cât de greu mi-a fost să trec peste obstacole. Am aşteptat cetăţenia timp de patru ani”, povesteşte Dumanska.

După ce a rezolvat cu actele, a fost doar o chestiune de timp până când Iulia Dumanska a devenit cea mai valoroasă portăriţă din România, ea remarcându-se în tricoul naţionalei noastre la ultimele competiţii majore.

FOTO Dan Lixandrurelated posts