Raed Arafat nu vrea să ne întoarcem la starea de urgență, dar avertizează: „Lumea nu mai respectă unele reguli”


Timp de două luni, începând cu jumătatea lunii martie, România s-a aflat în stare de urgență, iar populația își putea părăsi propria locuință doar dacă era completată o declarație pe propria răspundere.


După starea de urgență, România a trecut la starea de alertă, care este în vigoare din 15 mai, însă numărul în creștere de persoane infectate cu noul coronavirus i-a făcut pe mulți să se gândească la faptul că autoritățile vor reveni la starea de urgență.

Atât Ludovic Orban, cât și Nelu Tătaru și Raed Arafat au afirmat în nenumărate rânduri că Guvernul nu se gândește la reintroducerea stării de urgență, însă acesta din urmă a declarat că se va lua în calcul și această variantă, dacă numărul de cazuri va crește în continuare.

„La acest moment suntem într-o creştere pe care o vedem. Acum suntem la 320-340 de cazuri. Această cifră ne arată că totuşi situaţia nu este stabilă şi am mai zis acest lucru, e prea devreme să spunem că va fi un val care va creşte continuu. Trebuie să urmărim câteva zile, să vedem care este creşterea, dar semnalele și calculele pe care le au unii experţi, care ne fac modelări pe situaţie, nu sunt optimiste deloc. La acest moment, este risc să vedem o creştere continuă şi să avem o răspândire din nou în comunitate, să apară mai multe focare, pentru că, din păcate, lumea nu mai respectă unele reguli. Ce avem noi în cadrul stării de alertă este suficient ca să putem manageria situaţia. În momentul în care vor trebui să fie reluate anumite măsuri şi sper să nu ajungem acolo, dar, dacă va fi acest caz, atunci se discută despre starea de urgenţă. Dar, în acest moment, cu ce avem la îndemână, noi continuăm să controlăm situaţia şi să coordonăm activitatea de prevenire şi reacţie şi să încercăm să controlăm cifra să nu crească, ba chiar să scadă, dacă se poate. Să nu ascultăm pe nimeni care spune că aşa ceva nu există. Ba există şi, în acest moment, când am relaxat situaţia, singura măsură este respectarea măsurilor de prevenire”, a spus Raed Arafat.

foto: Agerpres

Vezi și: Top cele mai neobișnuite idei de vacanță, alături de Corina Caragea

related posts