Războiul, văzut prin ochii copiilor. Ce spun familiile care au primit acasă refugiați din Ucraina


Zeci de mii de cetățeni ucraineni, majoritatea mame cu copii, s-au refugiat în România, în cele șapte zile de la izbucnirea războiului în Ucraina. Mai multe familii de români s-au îndreptat către vămi ca să-și ofere sprijinul.


În județul Timiș, localitatea Știuca (unde trăiesc 90% etnici ucraineni), au ajuns 75 de persoane pe 26 și 27 februarie. Într-un reportaj realizat de Europa Liberă, câțiva copii vorbesc despre grupurile mari de străini ajunși în sat. 

„Noi știm ucrainește, învățăm și la școală, putem vorbi cu ei. Au fugit fiindcă în țara lor e război. A venit Rusia cu tancurile peste ei”, spune Edi, elev în clasa a III-a. Bunica lui a primit mai multe femei cu copii la ea acasă.

„Poate că soldații ruși nu ar vrea să tragă în oameni, dar îi pune Putin”, adaugă colegul său, Werner. 

Bunica lui Edi spune că femeilor le este greu să vorbească despre viața lor și despre ce au văzut acolo, așa că preferă să ne spună ea. Doamnele aveau serviciu la ele acasă, una dintre ele are multe diplome; sunt persoane cu școală înaltă.

„Ginerele meu de peste drum are și el patru persoane, care vor merge în Spania. Suntem gata să mai primim, și noi suntem ucraineni și simțim ca ei”, menționează femeia.

Tot mai mulți copii ucraineni ajung în România. Sunt obosiți, le e frică și mulți și-au lăsat în spate tații, care au rămas să lupte. 

Citește și: Virgil Ianţu găzduiește o mamă cu două fetiţe din Ucraina: "Acești oameni rămân extrem de curajoși și demni"

Un video în care un băiețel plânge și vorbește despre tatăl său a făcut înconjurul lumii. Lacrimile acestui copil exprimă durerea unei întregi națiuni. 

„Pe tata l-am lăsat la Kiev. Tata va încerca să vândă ceva, îi va ajuta pe eroii noștri, pe soldații noștri. Poate chiar va lupta și el...Noi am mers trei ore și iată că voi ne-ați găsit. Credeam că vom merge două-trei zile, dar iată că ne-ați salvat”, spune un băiețel pe nume Marc. 

Tatiana, împreună cu părinții, cei 9 frați și cățelușul ei, s-au refugiat în Republica Moldova: „Îmi fac griji pentru sora mea care a rămas în Ucraina, internată în spital și fratele meu. Vreau înapoi acasă. Vreau să nu fie război”, spune fetița, potrivit UNICEF Moldova

Tatăl ei spune că se va întoarce înapoi în Ucraina unde au mai rămas doi copii, unul fiind internat în spital în urma unei intervenții chirurgicale, după ce se asigură că familia sa este în siguranță. 

UNICEF este alături de copiii refugiaților din Ucraina, asigurând-i cu produse de primă necesitate.

Platon are 7 ani și face apel la PACE, din Kiev, Ucraina.

În continuare, persoanele care doresc să ajute o pot face prin:

• DONAȚII ONLINE pe site-ul www.crucearosie.ro

• DONAȚII PRIN SMS, la numărul 8825, cu textul UMANITATE. Donatii în valoare de 2 euro în toate rețelele de telefonie mobilă. 

• DONAȚII prin platforma Revolut- la secțiunea DONAȚII, găsiți CRUCEA ROȘIE ROMÂNĂ, iar fiecare donație făcută pe platfomă urmează să fie dublată de CEO REVOLUT; 

• DONAȚII DE ALIMENTE GREU PERISABILE în magazinele Carrefour, Mega Image și Cora prin programul Banca de Alimente.  

• DONAȚII ÎN CONTURILE campaniei deschise la BRD Agenția Piața Romana:

RO76BRDE410SV07590484100 (Lei)

RO12BRDE410SV31714694100  (Euro)

RO88BRDE410SV36413794100 (USD) 

Conform HG 557 din 2016, Crucea Roșie Română, este o organizație umanitară cu rol de sprijin secundar în asigurarea cazării persoanelor evacuate sau refugiate, asigurarea apei potabile și hranei pentru persoanele afectate sau evacuate, asigurarea și distribuirea ajutoarelor, organizarea primirii și distribuției ajutoarelor umanitare de urgență. 

Sursă foto: Facebook/Unicef Moldova, DW News; Instagram/ BBC

Vezi și: 

  • Războiul, văzut prin ochii copiilor. Ce spun familiile care au primit acasă refugiați din Ucraina

related posts

Modifică setările cookies