Tradiții și obiceiuri în Joia Mare. Ce nu trebuie să faci în Joia Mare?


Joia Mare reprezintă o zi deosebită, plină de încărcătură emoțională și simbolică pentru creștini. În acestă zi au avut loc unele dintre cele mai semnficative momente din Săptămâna Patimilor.


Această zi este cea a Deniei Mari, amintirea celor patru evenimente deosebite din viața Mântuitorului: Spălarea picioarelor ucenicilor, ca pildă de smerenie, Cina cea de Taină, la care Mântuitorul a instituit Taina Împărtășaniei, Rugăciunea din Grădina Ghetsimani și începutul Patimilor prin vinderea Domnului. 

Tradiții și obiceiuri în Joia Mare 

Joia Mare este ziua în care gospodinele vopsesc ouăle în roșu, urmând ca în Sâmbăta Mare să coacă cozonacul și pasca. 

Alimentele interzise de tradiție în aceste zile, inclusiv în Joia Mare, chiar și pentru persoanele care nu au ținut postul, sunt oțetul și urzicile. Se spune că Iisus a fost bătut cu urzici, întepându-i rănile, iar apoi era stropit cu oțet, pentru a-i provoca și mai multă usturime, atunci când a fost răstingit pe cruce. Legenda spune că atunci când Mântuitorul a cerut câteva picături de apă, Ii s-a dat oțet. 

Ce este interzis să faci în Joia Mare 

În Joia Mare nu ar trebui să îți săruți prietenii pentru că joia a fost Sărutul lui Iuda. Este bine de evitat acest lucru, pentru ca vi fi înțeles ca o trădare. 

De asemenea, în Joia Patimilor, femeile nu au voie să spele hainele și nu se fac nici parastase. 

O vorbă din bătrâni mai spune și că de Joia Mare nu se trag clopotele bisericilor, ci doar se bate toaca. 

Cea mai puternică rugăciune pe care să o spui în Joia Mare

Dumnezeule și Părinte al Domnului nostru Iisus Hristos, Cel care m-ai ridicat din patul meu și m-ai îndrumat până în acest ceas al rugăciunii, da-mi harul Tău, deschizîndu-mi gura.

Călăuzește-mă cu Duhul Tău cel Sfînt și învață-mă îndreptările Tale. Câte ți-am greșit pînă în acest ceas, cu cuvântul, cu fapta sau cu gîndul, cu voie ori fără de voie, slăbește, lasă, iartă, după mare mila Ta. Că, dacă Te vei uita la fărădelegi, Doamne, Doamne, cine va putea suferi? Că la Tine este izbăvirea.

Tu ești Unul Sfânt, ajutător puternic și apărător al vieții noastre și pe Tine Te laudă toată zidirea în veci. Amin.'

Anul acesta nu va mai fi posibilă spovedania și împărtășania oamenilor la biserică cum era în mod normal, din cauza restricțiilor impuse în urma pandemiei de coronavirus. 

Foto: Shutterstock

related posts

Modifică setările cookies