Yoko Ono, femeia pentru care John Lennon și-a părăsit soția și copilul de cinci ani


Yoko Ono, femeia care l-a inspirat cel mai mult pe marele John Lennon, păstrează azi cele mai multe amintiri despre fondatorul trupei Beatles. Artista japoneză, azi în vârstă de 85 de ani, este motivul pentru care Lennon și-a părăsit soția și copilul în 1968.


La 85 de ani, Yoko Ono trăiește încă în apartamentul din New York, din Dakota Building, în care se muta alături de Lennon. Era 1973 și povestea lor de iubire era abia la început. În fața aceluiași imobil, în decembrie 1980, cel mai iubit muzician al planetei la vremea respectivă a fost împușcat mortal. Pentru mulți, 8 decembrie a fost ziua în care muzica a murit. Azi, însă, fosta soție a lui John Lennon îl comemorează pe cel care și-a abandonat viața de familie pentru a căuta un alt fel de fericire alături de ea. 

Întâlnindu-l pe John Lennon

Yoko Ono e o artistă japoneză născută la Tokio în 1933. Mulți spun că era mediocră în prima parte a vieții ei și că n-a făcut progrese reale niciodată. Ea ar fi devenit o celebritate mondială după ce l-a cunoscut pe John Lennon, în noiembrie 1966, când solistul Beatles îi vizita o expoziție la Londra. Cei doi au început imediat o relație, deși Lennon era căsătorit din 1962 cu Cynthia, femeie cu care avea și un băiat de trei ani, Julian.  


În momentul în care l-a întâlnit pe Lennon, Yoko era la al doilea mariaj, cu muzicianul de jazz Anthony Cox. Cei doi aveau o fată, Kyoko, născută în 1963. La fel ca Lennon, Yoko Ono și-a neglijat fiica și soțul de dragul artei, însă, când în peisaj a apărut liderul legendarei trupe Beatles, prioritățile ei s-au schimbat. Relația lor a continuat în secret, până când a fost descoperită de Cynthia Lennon. În vara anului 1968, John i-a cerut divorțul, iar în august acel an Cynthia a depus și ea la judecătorie o cerere de separare. Despărțirea a fost una cu scandal, dar totul s-a clarificat în noiembrie: John Lennon pierdea custodia fiului său, Julian, și era obligat să plătească 100.000 de lire după divorț și o pensie de 2.400 de lire pe an.

Cu două săptămâni înainte de finalizarea divorțului, Yoko Ono a suferit un avort spontan; sarcina s-a oprit din evoluție, iar băiețelul lui John Lennon nu a mai venit pe lume.

 

Yoko Ono devine doamna Lennon

După divorțul de Cynthia, John Lennon nu a așteptat prea mult să-și oficializeze relația cu noua iubită. În 20 martie 1969, cei doi s-au căsătorit în Gibraltar și și-au petrecut luna de miere în Amsterdam, unde au stat o săptămână fără să iasă din camera de hotel. Bed-In for Peace a fost metoda lor de protest față de războiul din Vietnam, campanie pe care au continuat-o și în timpul șederii lor la Montreal, o săptămână mai târziu. La Montreal (Canada), John Lennon a înregistrat legendarul său cântec Give peace a chance, un manifest împotriva războiului. 


Dizolvarea trupei Beatles

Yoko Ono a devenit în scurt timp muza, confidenta, dar și colaboratoarea lui John Lennon, alături de care a înregistrat mai multe piese. Mulți ani Yoko Ono a fost considerată femeia care a distrus trupa Beatles, însă atât Lennon, cât și Paul McCartney au dezvăluit că nu ea a fost cauza principală a destrămării grupului. Cert este că pe 30 ianuarie 1969, John Lennon, Paul McCartney, Ringo Starr și George Harrison au cântat pentru ultima dată împreună. Cei patru au susținut un concert memorabil pe acoperișul clădirii lor de birouri din Londra, acompaniați de clăparul Billy Preston. Concertul a durat 42 de minute și a fost întrerupt de poliție.

După destrămarea trupei, cei patru au luat-o pe drumuri diferite, începând cariere solo. Alături de Lennon, Yoko Ono se stabilește la New York (1971) și devine unul dintre cei mai importanți militanți pentru pace din lume. Însă, acest acerb „război” pentru pace avea să se întoarcă împotriva lor. Administrația Nixon a dus o luptă neobosită pentru a-i tempera pe cei doi, amenințându-i inclusiv cu deportarea.


Probleme de familie

Yoko Ono își părăsise familia în 1969 pentru a se căsători cu John Lennon. După separarea de cel de-al doilea soț, Ono s-a străduit să obțină custodia fiicei sale, Kyoko. A scris o melodie pentru ea, pe care a numit-o „Don’t worry, Kyoko” (Nu-ți face griji, Kyoko), în încercarea de a se apropia de ea. Însă, în 1971, fostul soț dispare împreună cu fiica lor și, vreme de câțiva ani, Ono nu a mai știut nimic de ea.

Problemele nu se opresc aici pentru Yoko, care în iulie 1973 se vede nevoită să accepte o pauză în relația cu John Lennon. Fostul star Beatles alege să penduleze între Los Angeles și New York și să se bucure de compania lui May Pang, asistenta personală a lui. Yoko „binecuvântează” această relație, însă își dă seama că legătura lui cu Pang ar putea să devină mult prea serioasă. Îl vrăjește pe Lennon și-l aduce înapoi în viața ei. În scurt timp, Yoko Ono avea să-i dea vestea că e însărcinată.

 

Fiul lui John Lennon

Pe 9 octombrie 1975, chiar de ziua starului Beatles, Yoko Ono dă naștere unui băiat, pe care cei doi îl vor boteza Sean. Despre cel de-al doilea său fiu, John Lennon avea să declare cu puțin timp înainte de a muri: „Sean este un copil planificat. Julian face parte din acei 90% din oamenii de pe planetă care au venit pe lume din sarcini neplanificate. Nu-l iubesc pe Julian mai puțin. E tot fiul meu, fie că a venit dintr-o sticlă de whikey, fie că pe vremea aia nu existau pastile.” La scurt timp după aceste afirmații, John Lennon l-a scos pe Julian din testament, ceea ce a însemnat o lovitură grea pentru primul fiu al muzicianului.

În ciuda cuvintelor sale, Lennon chiar l-a iubit pe Sean mai mult decât pe Juilan, iar dovadă stă faptul că în momentul nașterii sale, cântărețul a renunțat la muzică pentru a se ocupa de creștere lui. A revenit în lumina reflectoarelor în 1980, an în care plănuia o relansare senzațională. Tragic, John Lennon și-a pierdut viața în luna decembrie a acelui an, după ce a fost împușcat în fața reședinței sale din New York. 

 

Viața lui Yoko Ono fără Lennon

După moartea lui John, artista japoneză și-a continuat cariera de artist, a continuat să înregistreze albume, să susțină concerte și să compună spectacole pentru Broadway. Împreună cu fiul ei Sean, Ono a fondat Artists Against Fracking, o organizație de lobby împotriva exploatării gazelor de șist în SUA. Nenumărate proiecte artistice pe care le-a derulat de-a lungul anilor au fost dedicate lui John Lennon. În 9 octombrie 2002 a inaugurat premiile pentru pace LennonOno Grant for Peace, în amintirea celui care și-a dorit toată viața lui să convingă lumea cât de devastatoare sunt războaiele.

Tot de ziua lui Lennon, pe 9 octombrie 2007, Ono a inaugurat un monument special pe o insulă isladeză – Turnul de lumini Imagine Peace.

Cât de mult a câștigat Yoko Ono după moartea lui Lennon

Fosta soție a lui John Lennon are și contestatari, printre ei numărâdu-se Andy Peebles, fost realizator de programe la BBC Radio One. Acesta a declarat că Ono i-a produs altă impresie decât cea pe care au avut-o cei mai mulți oameni din anturajul ei după dispariția lui Lennon. Peebles, care a fost ultimul jurnalist care i-a luat un interviu lui John Lennon (cu trei zile înainte de moarte), susține că Yoko Ono s-a schimbat radical după moartea legendarului John Lennon. Acesta spune că japoneza a părut mult mai energică fără John și mult mai activă decât înainte. „Era evident că moartea lui John era în avantajul ei. Eram jenat de unele decizii pe care le lua. S-a folosit de moartea lui pentru a-şi promova un nou disc şi a comparat uciderea lui cu asasinarea lui John F. Kennedy, iar pe sine cu Jackie Onassis, insitând că influenţa lor era mult mai mare faţă de cea a familiei Kennedy. De nicăieri s-a născut brandul Lennon. Nu cred că John ar fi fost de acord cu tot merchandise-ul“, declara Andy Peebles, care avea să devină foarte apropiat de Ono, la solicitarea ei.

În 1982, Peebles si-a cerut lui Ono un alt interviu cu ea, care să aibă loc la New York. În final, s-a ajuns ca interviul să fie făcut la Tokyo, iar Peebles își amintește ce l-a frapat cel mai tare. „Am stat la Hotelul Mampei, în Karuizawa, în sudul Alpilor Japonezi, în inima pădurii. John şi Ono au petrecut aici multe vacanţe. Totul era magic. Singurul aspect incomod era că Ono înpărţea patul acum cu Sam Havadtoy. Hotel era închis publicului. Yoko l-a deschis pentru noi. Se aprinsese torţe special pentru noi. Deschisese şi restaurantele, deşi eram singurii invitaţi. De ce? Pentru că putea! Cred că voia să ne impresioneze. Trebuie să o spun, părea cu adevărat fericită. Mai ales că nu mai trăia în umbra lui John, nu mai făcea parte din circul Lennon - The Beatles. În concluzie, pot să spun că a fost doar un artist mediocru din Japonia care a avut mare noroc. Şi care a distrus una dintre cele mai bune trupe produse vreodată de Marea Britanie“, mărturisea fostul realizator BBC.

related posts

Modifică setările cookies