1 octombrie, Sfântul Procoavă. Ce să nu faci astăzi sub nicio formă, mai ales dacă ai părul lung


Pe 1 octombrie, creștinii sprbătoresc Acoperământul Maicii Domnului, sărbătoare care în popor poartă și denumirea de Sfântul Procoavă. 



Legat de această sărbătoare, există o serie de tradiții populare. Potrivit acestora, fetele care vor să aibă părul mai bogat, trebuie să se roage  astazi Sfântului Procoavă. 


Sărbătoarea Procoavelor este considerată una  exclusiv a femeilor. Despre Sfântul Procoavă, se spune că a fost printre primii oameni sfințiți de Dumnezeu care i-a dat și sarcina de a acoperi pământul cu un prim strat de zăpadă sau brumă. 
 
 
Acesta este și motivul pentru care fetele care aveau păr rar sau fragil se rugau acestui sfânt, pentru a li se da o podoabă capilară bogată și rezistentă. Acestea erau convinse că un păr bogat le făcea mai atractive în ochii flăcăilor, iar acest lucru ar fi însemnat și să-și găsească mai repede un soț. 

 
 
În comunitățile arhaice exista o grijă deosebită pentru păr. Pe vremuri, oamenii considerau că puterea se află în părul de pe cap sau în barbă, astfel că era complet interzis să se arunce părul. Exista convingerea că părul rămâne în legătură cu trupul chiar și după e a fost tăiat, astfel că el trebuia întotdeauna ars.
 
 
Pe de altă parte, această măsură era luată și de frica vrăjitoarelor, despre care se credea că pot face foarte mult rău dacă aveau asupra lor o șuviță de păr a victimei. 
 
 
Copilele care erau tunse pentru prima dată aveau parte de un adevărat ritual. Părul lor era pus la rădăcina unui copac sau ascunse într-o balegă, pentru a avea o podoabă capilară bogată. 
 
 
Fetele tinere care doreau ca părul să crească mai repede și mai vânjos se spălau pe cap cu frunze de nuc și cânepă furate. 

 
Cele care voiau să se asigure că nu le cade părul, trebuiau să poarte în această zi căciuli de băieți  sau să mănânce despletite. 
 

Potrivit tradiției populare, astăzi nu este bine să te tunzi,  iar părul care cade la periat trebuie ascuns la rădăcinile pomilor roditori sau florilor.
 
 
 
În această zi,  creștii sărbătoresc Acoperământul Maicii Domnului. Sfântul Andrei cel  nebun a văzut-o pe Maica Domnului, care i s-a arătat plutind în  văzduh și rugându-se cu lacrimi. Sfântul Acoperământ era ţinut în mâini deasupra capetelor credincioşilor, iar în jurul ei se aflau apostolii, sfinţii şi mucenicii.


 

 
 
  • 1 octombrie, Sfântul Procoavă. Ce să nu faci astăzi sub nicio formă, mai ales dacă ai părul lung

related posts

Modifică setările cookies