Azi e "Ziua Ieşirii", ziua care sărbătoreşte curajul celor care recunosc că au altă orientare sexuală


La patru zile de la referendumul care a împărţit România în două, se sărbătoreşte Ziua Ieşirii, sau Ziua Ieşirii din Dulap. Azi e celebrat curajul celor care decid sa trăiască autentic şi să recunoască faptul că au o altă orientare sexuală decât majoritatea.


Sărbătoarea a început în SUA, dar ia amploare în tot mai multe ţări în care comunitatea LGBTQ (lesbiene-homosexuali-bisexuali-transexuali-indecişi) e tot mai prezentă, dar şi tot mai acceptată. Se sărbătoresc cei care au avut curaj până acum să recunoască faptul că au altă orientare, dar sunt îndemnaţi şi cei care trăiesc încă “ în dulap” să îşi asume adevarata identitate.

Când ziua a fost instituită prima dată în America, în 1988, s-a pornit de la ideea că homofobia se dezvoltă într-o atmosferă de tăcere și ignoranță și că odată ce oamenii știu că şi persoane apropiate lor sunt lesbiene sau homosexuali, renunţă mai uşor la opiniile homofobe sau opresive. Mulţi pornesc de la ideea că nu cunosc pe nimeni care să aibă o altă orientare sexuală, dar adevărul e că e foarte posibil ca cei din preajma lor să nu recunoască asta. 

Câteva alte state în care se sărbătoreşte sunt Elveţia, Irlanda şi Regatul Unit.O adevărată provocare a fost dintotdeauna pentru persoanele publice să recunoască faptul că au o altă orientare.

Une dintre acestea este Ellen DeGeneres, actriţă şi personalitate TV din America. Ellen s-a remarcat prin activismul pentru drepturile persoanelor LGBTQ, ea însăși fiind lesbiană. A jucat în sitcomul Ellen din 1994 până în 1998, când serialul i-a fost retras tocmai pentru că pierduse popularitate după ce actriţa şi-a asumat orientarea sexuală pe care până atunci o ţinuse ascunsă. Câţiva ani, Ellen a avut mult de suferit din cauza stigmatizării, după care viaţa i s-a schimbat radical. În 2003 a devenit gazda emisiunii The Ellen Degeneres Show, pe care o prezintă până în prezent. De atunci e implicate în tot mai multe acţiuni de conştientizare şi are tot mai mulţi susţinători.

Un alt artist celebru care a avut curajul să îşi asume orientarea sexuală este  Ricky Martin. La 29 martie 2010, pe site-ul său oficial, cântăreţul a recunoscut că e homosexual. A avut nevoie de enorm de mult curaj, în condiţiile în care avea foarte multe fane îndrăgostite de el, iar presa specula de ani de zile în legătură cu acest aspect.

 

 

 

FULLSCREEN
Azi e "Ziua Ieşirii", ziua care sărbătoreşte curajul celor care recunosc că au altă orientare sexuală
  • /


related posts