Criza de la 30 de ani: cum poti trece mai usor peste ea. Sfatul psihologului


In jurul varsei de 30 de ani apare nevoia de a face o lista cu realizarile bifate pana in prezent. Planurile, visurile, partenerul ideal, familia ideala, casa si cariera pe val toate creeaza o presiune in jurul acestei varste. Cum sa le gestionezi pe toate? Iata ce ne sfatuieste Alina Iliescu - Fondator ARI Love si Personality Profiler.


Alina Iliescu, fondator ARI Love si Personality Profiler, ne ajuta sa depasim mai usor criza varstei de 30 de ani.

Bilantul de la 30 de ani

Ce se intampla cand lucrurile nu ies asa cum le-am planuit? Urmeaza sa aruncam o privire in lumea femeilor de 30 de ani si sa developam conflictul din spate...

Cand dorintele si asteptarile parintilor sunt mai importante decat ale tale

In anumite familii parintii isi fac un plan de viata pentru copil care impiedica punerea in aplicare a deciziilor proprii de evolutie si astfel aceste femei devin „marionetele” si inconstient developeaza dorintele persoanelor semnificative din familie si astfel, nu se afla pe propriul destin. O intrebare frecventa care vine din partea familiei este: „Tu cand te mariti ca timpul trece?”. Iar ca reactie la intrebare fata tot amana deciza de a forma o familie si in acest caz va predomina cariera in viata ei. 

Femeile necasatorite se confrunta cu o problema similara

Femeile necasatorite, divortate sau vaduve trebuie sa lucreze pentru a se intretine singure. Un drept exclusiv al fiecarei femei este acela de a ramane insarcinata, cu exceptia cazului in care se intampla ca ea sa fie necasatorita. O mama necasatorita, indiferent care ar fi circumstantele este exilata si privita cu dispret chiar si in vremurile noastre. Asa ca in prezent femeile prefera sa nu faca copii decat daca sunt intr-o relatie serioasa sau deja casatorite, pentru a evita marginalizarea si excluderea sociala simtita de femeile singure cu copii. Este un mod inconstient de protectie.

Feminismul in prim plan

Traim in prezent intr-un secol al femeii. Acesta a debutat odata cu primele miscari feministe si a continuat printr-o ascensiune a femeii in plan social, politic, economic si profesional. Astfel, societatea pune in prezent un accent tot mai mare pe valorile asociate in mod clasic femininului: armonie in relatiile sociale si profesionale, deplasarea centrului puterii dinspre capacitatea de a se impune prin forta inspre capacitatea de a negocia si a colabora.

Interdictia avortului, traumele comunismului si legatura invizibila cu tine

Femeile nu aveau voie sa faca avort, un control exterior excesiv de tiranic aspra corpului altcuiva. Aceasta trauma a afectat milioane de femei in perioada comunismului, iar noi acum fiicele acestor femei reactionam inconstient la aceasta interdictie printr-o alianta inconstienta cu mamele noastre. Daca ele au fost pedepsite fara motiv si au fost obligate sa pastreze copiii si sarcinile nedorite atunci la fiica va aparea nevoia inconstienta de a amana sarcina sau apare imposibilitatea de a ramane insarcinata. 

Este posibil sa existe un conflict intrapsihic, rareori constientizat, cu feminitatea

Atunci cand esti femeie, dar in tine exista un sentiment nelamurit ca nu apartii acestui gen, nu este exclus sa apara si unele probleme legate de sani sau organele genitale (chisturi sau alte boli, tulburari menstruale, incapacitate fizica de a ramane insarcinata sau a pastra o sarcina etc.), considerate o urmare a sentimentelor inconstiente – dar si nejustificate – de culpa. Este vorba de un conflict intrapsihic care se poate manifesta si in plan biologic. 

In cazul in care investitia feminitatii tale este respinsa inconstient, poate aparea o forma de refuz al propriului corp 

Aceasta neacceptare de sine, devalorizare a laturii feminine poate conduce la modificari morfologice si anatomice chiar, manifestandu-se prin slabire sau ingrasare exagerata, constitutie atletica, spatele lat si soldurile mai inguste, sanii mici sau marul lui Adam mai pronuntat. Este posibil sa ai o preferinta de a purta parul scurt si haine, accesorii ceva mai masculine (vesta, camasa, pantaloni). 

„De cand ma stiu mi-au cerut sa fiu copilul model. Este o povara pentru mine”

„Si am incercat sa fac totul asa cum isi doresc ei si sincer, oricat m-as stradui tot nu este suficient. Nu stiu daca vor fi vreodata multumiti de mine. Ce imi doresc este sa spuna ca sunt mandri de mine. Oare cer prea mult de la parintii mei?” povestea Ana cu ochii inlacrimati. Cat de pregatiti erau parintii cand ai venit pe lume? Oare poti fi pregatit vreodata suficient pentru un copil? Ei si-au dorit baiat sau fata? In anii trecuti, inexistenta posibilitatii aflarii sexului copilului inainte de nastere putea crea asteptari a caror neindeplinire avea repercusiuni toata viata. Putem observa asta si in cazul Anei care munceste mult sa fie copilul perfect ca sa isi multumeasca parintii.

Investitia masculina a Adrianei

Adriana are o atitudine masculina, poarta haine barbatesti si are o voce groasa aproape masculina. Asta tradeaza investitia masculina pe care a primit-o din familie, ea a fost al doilea copil si parintii au crezut ca este baiat, dupa ce mama a nascut-o, au acceptat cu greu ca este fata. Mult timp i-au spus Adi si au tratat-o ca pe un baiat. Poate acesta este si motivul pentru care Adriana nu simte nevoia sa se machieze, sa se imbrace feminin si are o atitudine mai autoritara. In plus, clienta, in orice relatie simte nevoia inconstienta sa insele asteptarile, deoarece a inselat asteptarile initiale ale parintilor. Si asa se pliaza inconstient pe investirea pe care a primit-o. De obicei, in relatia cu cei doi baieti si cu sotul simte nevoia sa ii castreze si este dominatoare si agresiva cand este contrazisa sau cand nu fac cum isi doreste ea. ’’Eu sunt cocosul in aceasta casa, daca nu fac cum zic eu, ii mananc cu fulgi cu tot’’ povesteste Adriana plina de satisfactie  intr-o sedinta.

Masculinitatea privita ca ideal

S-a transmis astfel generatiilor noi frustrarea cumulata a femeilor, fortate de-a lungul istoriei sa adopte o atitudine supusa, pasiva. Femeia de astazi se simte indreptatita sa isi exprime manifest, chiar daca nu intotdeauna constient, invidia fata de masculinitate si dorinta de a se revansa pentru injustetea barbatilor din trecut. Masculinitatea este, in acest context, asociata ideii de libertate, puterii de decizie si de exprimare a nevoilor si dorintelor, dreptului la autonomie si la succes profesional si personal.

Cariera femeilor si treburile casnice ale barbatilor

Pe de alta parte, feminismul a adus cu sine si o destructurare a echilibrului existent in relationarea clasica dintre femei si barbati. In prezent, sunt mult mai frecvente nemultumirile legate de acceptarea rolurilor asumate in trecut fara probleme de femei si barbati. Astfel, barbatilor li se pretinde o implicare tot mai mare in cuplu, o exprimare mai abila a emotiilor si sentimentelor, oferirea de suport partenerei in demersurile acesteia de afirmare si o contributie insemnata in educarea si cresterea copiilor. Barbatii opun adeseori o rezistenta mai mult sau mai putin manifesta in fata acestor tentative. In acelasi timp, femeile devin tot mai competitive, mai ambitioase, resimtind uneori sarcinile domestice si familiale ca pe o povara in calea afirmarii profesionale si personale.

Intre nevoia de independenta personala si nevoia de dominare

Astfel, femeile sunt tot mai tentate de adoptarea unui comportament dominator, de subminare a barbatului, pentru a se revansa simbolic pentru ingradirile si limitarile de care s-au lovit predecesoarele lor sau chiar si ele. Ele tind, intr-o masura tot mai mare, sa adopte un rol activ, atat in plan profesional, relational, cat si sexual. Ele sunt adeseori preocupate sa isi dezvolte o cariera, mai mult decat o familie, sunt dornice sa isi manifeste independenta prin castiguri financiare mai mari decat partenerii. In forma ei extrema, aceasta atitudine ia forma unei atitudini agresive, a impunerii vointei proprii si a plasarii tuturor responsabilitatilor domestice in grija partenerului.

Cariera, familie sau pasiuni... dilema celor 30 de ani

In functie de nevoi, dorinte si cerinte psihice fiecare alege calea care i se potriveste. Noi am incercat sa aducem in discutie cateva ipoteze care sa va ajute sa va faceti o idee despre ce se ascunde in spatele acestei crize din jurul varstei de 30 de ani.

FOTO: Alina Iliescu - Fondator ARI Love si Personality Profiler

  • Criza de la 30 de ani: cum poti trece mai usor peste ea. Sfatul psihologului

related posts

Modifică setările cookies