Cum ne influenteaza luna nasterii destinul


Sa fim lamurite: nu e vorba despre astrologie. Nu vorbim despre zodii si horoscop, ci despre un alt mod de cunoastere a lumii - cel stiintific.


Desi ideea ca momentul calendaristic al venirii pe lume are o influenta cruciala asupra destinului circula de mii de ani, abia recent oamenii de stiinta au inceput sa investigheze problema cu mijloacele experimentului si ale analizei statistice.

Perioada din an in care s-a nascut un om ii influenteaza acestuia sanatatea, alegerea profesiunii si chiar succesul in viata, in general. De exemplu, rezultate din studii specifice arata ca la inceputul secolului trecut, bebelusii nascuti toamna aveau, in medie, o greutate mai mare la nastere (si, prin urmare, sanse mai bune de a supravietui) in comparatie cu cei veniti pe lume in celelalte anotimpuri.

In generatiile recente, aceste diferente s-au estompat, ca urmare a imbunatatirii standardelor de sanatate publica in ceea ce priveste ingrijirea mamei si a copilului. Autorii studiului au presupus ca luna nasterii este un indicator al unor factori ambientali legati de anotimp si care influenteaza starea de sanatate pe parcursul vietii si, consecutiv, speranta de viata. Care anume sunt acei factori ambientali e insa dificil de spus.

Alteori insa, explicatia specialistilor nu este atat de evidenta. Asocierile sunt clare, semnficative statistic, dar cauza ramane misterioasa; cercetatorii avanseaza, cel mult, ipoteze care urmeaza sa fie confirmate sau infirmate prin studii ulterioare. Venirea pe lume intr-o anumita zi a anului indica probabiltatea statistica de a alege un anumit tip de slujba mai tarziu, spun expertii de la Institutul National de Statistica din Marea Britanie.

Ei au analizat distributia pe luni (de nastere) a unui mare numar de britanici, in cazul a 19 profesii diferite, folosind date de la ultimul recensamant. Iata concluziile - surprinzatoare, trebuie sa recunoastem. Statistic vorbind, exista o probabililtate mare (adica semnificativa din punct de vedere statistic) ca:

- o persoana nascuta in decembrie sa devina medic stomatolog

- o persoana nascuta in februarie sa devina artist/a

- cineva nascut in martie sa ajunga mai tarziu pilot

Pentru cei nascuti in aprilie si mai, nu pare sa existe vreo corelatie specifica, cu o anumita profesie; in schimb, cei nascuti in lunile de vara au sanse mult mai mici decat media sa ajunga medici sau fotbalisti cu venituri mari.

Pana in prezent, nu a fost gasita pentru aceste corelatii o explicatie pozitivista, stiintifica (observati ca n-am spus ca nu exista o astfel de explicatie, ci doar ca n-am gasit-o noi, deocamdata.) Insa e larg acceptat faptul ca toate fiintele vii de pe Pamant sufera influenta unor ritmuri naturale care isi lasa amprenta asupra vietii lor. Alternanta zi-noapte, succesiunea anotimpurilor, fazele Lunii, poate chiar periodicitatea activitatii solare ori alte ritmuri cosmice, inca necunoscute, inrauresc existenta formelor de viata, deci si pe a noastra.

Ca parte din Univers, suntem supusi legilor lui, ritmurilor lui; chiar daca nu intelegem intotdeauna natura acestor influente, ele exista.

Sursa: Descoperarelated posts