Cum sa te automotivezi la inceput de an ca sa iti mearga bine pe plan sentimental, financiar si in cariera


"Una dintre cele mai bune metode de automotivare este aceea a exercitiului sinceritatii cu mine insumi, prezentat sub forma unor liste cu principalele aspecte ale propriei vieti. Aceste liste ma pot ajuta sa inteleg ce vreau de la mine cat si de la ceilalti dar imi pot reda si cat de realist sunt in privinta asteptarilor si cum le pot regla pe acestea astfel incat sa obtin maxim de satisfactie, bucurie si succes", spune psihoterapeutul Constantin Cornea.


 

1. Fa o lista cu activitatile care iti fac placere:

Activitati culturale: piese de teatru, spectacole, filme;

Activitati literare: carti pe care mi-as dori sa le citesc, articole sau articole pe blog;

Sport: care este sportul care imi face placere si de cate ori imi propun sa merg pe saptamana;

Hobby-uri: de la filatelie pana la ingirjirea animalului de companie sau de la plimbari in parc pana la excursii la munte sau la mare. 

2. Fa o lista cu ceea ce crezi ca poti imbunatati la propria relatie de cuplu:

Calitatea comunicarii: in care sa primeze starea de relaxare, bucurie si buna intelegere in dauna cererilor sau asteptarilor nerealiste;

Calitatea activitatilor petrecute impreuna: de la cele casnice la cele de socializare;

Pastrarea unui echilibru intre ceea ce ofer si ceea ce primesc.

3. Fa o lista cu ceea ce ai de facut in privinta carierei:

Analizarea corecta a specializarilor, cursurilor sau pregatirii de care ai nevoie pentru a-ti construi o cariera de success;

Evaluarea corecta a locului pe care il ocupi in companie cat si construirea unui plan realist de crestere profesionala;

Stabilirea unui echilibru intre: cariera, familie, socializare si celelalte activitati care iti aduc bucurie.

4. Fa o lista cu asteptarile pe care le ai legate de prieteni dar si asteptarile pe care le au acestia de la tine. 

Aceasta lista te poate ajuta sa intelegi cateva aspecte legate de relatiile de prietenie pe care le ai, cum ar fi: 

- daca ai prieteni de suflet sau de conjuncture;

- daca ai transformat relatiile de colegialitate in prietenii ( aspect care poate fi bun sau rau in functie de fiecare);

- daca esti un prieten interesat sau interesant, daca esti folosit sau daca iti folosesti prietenii pentru scopurile proprii.

 

Concluzia psihologului Constantin Cornea: motivatia poate fi intrapersonala sau interpersonala. Sunt persoane care reusesc sa se automotiveze sau altele care au nevoie de suport pentru a se motiva.

Ideea de baza este ca indiferent de modelul propriu este bine ca motivatia sa fie raportata la aspecte de viata pe care sa ni le asumam. Ambele categorii pot gresi tocmai din acest punct de vedere si anume, se pot motiva mai usor sau mai greu, ideea este sa isi construiasca o viziune de viitor.

Pentru ca aceasta sa fie cat mai coerenta avem nevoie de cele 4 liste de mai sus care pot reprezenta 4 fotografii din 4 unghiuri diferite ale propriei persoane, facute in cunostinta de cauza. Din nefericire cei mai multi dintre oameni vad doar trunchiat aceste fotografii sau descopera vicii de caracter sau de procedura la ei sau la apropiati de multe ori prea tarziu. Prea tarziu pentru o prietenie, o cariera sau pentru un plan de viata.

De aceea indrumarea psihologului ar fi sa va asumati viata, sa incercati sa faceti tot ce tine de voi si sa nu va ascundeti dupa cuvinte cum ar fi: soarta, noroc sau sansa. Un om puternic este acela care isi construieste viata, nu cel care se lasa construit!

related posts

Modifică setările cookies