Diavoli, capite si rude in fundul gol: ce traditii de Craciun te sperie cel mai tare?  


Pe tot cuprinsul lumii, in decembrie mall-urile sunt pline, se fac cadouri si se bea vin. Totusi, chiar daca traditia cere aproape peste tot sa mancam pana ne crapa bila si sa ne adunam in jurul unui brad impopotonat, exista si diferente de la o cultura la alta, unele mai de groaza decat altele.
 


Daca in Romania, Mos Nicolae umple ghetutele copiilor cuminti cu jucarii si aduce nuieluse celor obraznici, in Austria sarbatoarea are simboluri mult mai infricosatoare!  Mos Nicolae este insotit de Krampus, o creatura diavoleasca ce pedepseste sau ameninta copiii care nu-si asculta parintii. Monstrul are un bici si un sac in care ii baga pe copiii neascultatori, in timp ce Mos Nicolae ramane sa se ocupe numai de impartit cadouri!

In loc de mers la colindat cu “Steaua” sau cu “Capra”, in Austria si in Germania, tinerii se costumeaza in Krampus si in primele doua saptamani din decembrie, dar mai ales in ajun de Mos Nicolae, sperie copiii pe strazi cu lanturi si clopote zgomotoase.

Mai inspaimantator decat sa vezi diavoli pe strada este… sa-ti vezi rudele goale in sauna. Estonienii obisnuiesc sa faca o sauna cu tot neamul in Ajunul Craciunului. Ceea ce, pe cat de dezgustator suna, pe atat de sanatos este: nu numai ca pielea arata minunat dupa, dar nici mancarea nu mai intra la fel de usor dupa ce iti vezi parintii, unchii si verii transpirati in toata splendoarea lor.

Tot in Estonia, o traditie este ca de Craciun sa intrebi spiritele stramosilor despre viitor. Fantomele vin in noaptea dintre 24 si 25 decembrie, considerata sacra, si le spun ghicitorilor cum vor fi vremea recolta in anul urmator. Pana la aceasta ora, spritele contactate nu au raspuns si la intrebari despre promovari si prime.

Letonia este tara care se poate mandri cu inventarea pomului de Craciun. Si lumea ar putea sa mai copieze o traditie a lor: Mos Craciun al lor, pe numele sau dragalas Ziemmassve'tku veci'tis, aduce cadouri in fiecare zi timp de… 12 zile!

Colindatorii din Letonia se costumeaza in ursi, cai, capre, cadavre, romi sau… capite de fan. Deci pe langa faptul ca merita aplauze pentru inventarea pomului de Craciun, ei merita ceva aprecieri pentru creativitate daca au reusit sa creeze… costume de capite.

 

  • Diavoli, capite si rude in fundul gol: ce traditii de Craciun te sperie cel mai tare?  

related posts

Modifică setările cookies