Discriminata ca esti romanca? "Am obosit sa le arat strainilor ca sunt om, ca nu fur si nu cersesc! Am invatat sa ignor!"


Uneori, faptul ca ne-am nascut in Romania se poate transforma intr-un adevarat cosmar atunci cand suntem in strainatate. Din cauze pe care le cunoastem cu totii, strainii ne baga pe toti in aceeasi oala si deseori ne trateaza cu dispret. Nu de putine ori am suferit din cauza discriminarii. Tu ai patit-o?


Alex este de mai bine de jumatate de an in Franta si ii este destul de greu sa isi gaseasca un job. In Romania a lucrat in presa, este absolvent de Jurnalism, insa in Franta legea este diferita pentru el pentru ca...este roman.

O cititoare, care este stabilita in strainatate, ne-a spus pe Facebook ca fiul ei, care este pe jumatate roman, sufera adesea la scoala din cauza discriminarii - profesorii il trateaza diferit fata de ceilalti copii.

Sunt cazuri in care strainii cred ca Romania este o tara de-a dreptul necivilizata si se mira cand afla ca si noi avem ...televiziune si masini de spalat.

Iata cateva cazuri reale de discriminare pe care ni le-au povestit cititorii nostri pe profilul de Fecebook al Perfecte.ro.

Ellyna Blue
O fac mereu! Subtil..dar o fac! Pana si fiul meu, care e numai pe jumatate roman! Nu demult am pus la punct o profesoara! Pentru el inca mai lupt. Pentru mine, am obosit! Am obosit sa le arat ca sunt om, ca nu fur si nu cersesc..si n-am trait in canale copilaria!! Am invatat sa ignor..si asa mi-e bine!!

Alex
In Franta esti discriminat in momentul in care iti cauti de munca: nu avem aceleasi drepturi cu ceilalti cetateni UE. Noi si bulgarii avem nevoie de acte suplimentare, deci si asta e tot un fel de discriminare.

In general, si daca gandesc in vreun fel, nu iti zic in fata ca ai o problema pentru ca esti roman. Dar eu ii inteleg ca ne discimineaza: toata vara, toate punctele turistice ale Parisului erau intesate de femei de etnie rroma, la vreo 20 de ani, care cereau donatii, chipurile pentru niste asociatii de surdo muti. Ele se dadeau surdo mute...
Sincer, de fiecare data cand trebuie sa spun ca sunt roman, am un fel de teama...de ce va urma din partea celor carora le zic.

Ionut Cosac

Studiam in Italia ca Erasmus, si una dintre colege, fosta Erasmus si ea in UK anul anterior, s-a simtit datoare sa ne fie alaturi cu sfaturi si prietenie, ceea ce-i lipsise ei in UK.

La un moment dat ne-a invitat la ea acasa, fara sa stie parintii, si cand au venit acasa si au aflat ca suntem romani au plecat in oras sa manance , ca nu e suficienta mancare (era o oala plina). Pana atunci toate bune si frumoase, au vorbit cu noi, au socializat, s-au schimbat la fata dupa ce au vazut ca avem accent si le-am zis de unde suntem.

Era prima si ultima oara cand eram invitati la tipa acasa, apoi 6 luni de zile a venit ea mereu la noi in academie la masa, dar niciodata la ea acasa.

Am incercat sa intelegem ce s-a intamplat, dar a evitat subiectul, a zis ca parintii nu se simt confortabil cu musafiri...dar pana sa afle ca suntem romani erau foarte amabili si primitori.

Cristina
Nu am fost niciodata data deoparte pentru faptul ca sunt romanca, dar am fost intrebata daca avem televizoare, laptopuri sau masini de spalat in Romania. Din pacate insa, m-am simtit eu aiurea fara sa ma arate cineva cu degetul, iar asta pentru ca m-am nimerit intr-un tren cu niste tigani care cerseau si scuipau (evident, de origine romana) sau cu copii care stateau in intersectii si spalau parprize (iar prietena mea frantuzoaica a tinut sa mentioneze ca sunt romani). In acele momente, nici nu-ti vine sa vorbesti in romana cu voce tare.

Mihai
Vara e anotimpul perfect pentru a descoperi un alt fel de discriminare: rasismul la agatat. Am patit-o, culmea, in Grecia. Incercand sa intru in gratiile unei tinere chelnerite de origine est-europeana am intrat in jocul “ghici de unde sunt”. Rusia, nu. Belarus, nu. Estonia, nu. Zic “hai ca poate e mai simplu decat pare”. Romania? Moment in care miniona se schimba la fata, incepe o tirada de “sunt ucraineana, nu avem nimic in comun cu romancele. Avem alta culoare a pielii, avem alta mentalitate”. Am oprit-o dupa vreo 2 minute, ca sa-i explic ca sunt roman. A bagat capul in pamant, a zis un “pa” dezamagit si a plecat la treaba ei.

Mihaela Georgiana Manea
Pfuu. De cate ori... Doar pentru ca am un pasaport pe care scrie Romania, am fost controlata mai mult decat ceilalti. Pe vremea cand locuiam in Italia mi s-a spus de multe ori sa plec in tara mea! De aceea de multe ori mint in ceea ce priveste originea mea. Trist, dar m-am saturat de expresia de pe fata oamenilor atunci cand spun ca sunt romanca.

Ciresnea Argy

Peste tot se mai gasesc rasisti, dar putini...Depinde cu ce te ocupi in strainatate: daca esti corect si muncesti cinstit, te respecta. Eu nu am probleme, cand le spun ca sunt romanca, ei imi raspund ca toate romancele sunt frumoase si elegante si noi ne laudam cu INNA si Alexandra Stan :D
 

related posts

Modifică setările cookies