Frumusețea în jurul lumii by Corina Caragea. Al șaselea popas – Siria


Corina Caragea pășește pe tărâmuri fierbinți pentru a ne aduce secretele de frumusețe ale femeilor din Siria, o țară măcinată de război. În episodul 6 al călătoriei sale, Corina ne-o prezintă pe Raluca, o femeie excepțională cu dublă naționalitate – română și siriană.


E greu să vorbești despre frumusețea feminină în lumea arabă, deoarece ea nu ți se dezvăluie ca în Occident. Vălul Al-amira, veșmântul Abaya și celebra Burqa le fac pe femeile de aici atât de misterioase. „Frumusețea este sinonimă cu misterul în acest colt de lume în care poposim astăzi. Acoperite din cap până în picioare, femeile din lumea arabă mi-au părut întotdeauna atât de misterioase. Oare ce se ascunde sub acea Burqa?”, se întreabă Corina Caragea pe blogul ei de călătorii.

Tot ea ne oferă și răspunsul și ne-a prezintă pe Raluca Alhaddad, o femeie cu origini românești și siriene. Raluca, în vârstă de 39 de ani, este jurnalist, traducător de limba arabă și, după cum spune ea, „călătoare în miezul AND-ului”. Haideți să o cunoaștem și noi!

Ce truc de frumusețe ai învățat de la mama ta?

„Eu provenind din două culturi (mama româncă, tata sirian), am primit uneori mesaje contradictorii referitoare la frumusețe și la ce și cum să arăt lumii din corpul meu. De exemplu, pantalonii scurți sau fustele scurte, în România sunt considerate normale și frumoase, dar în Siria sunt exact opusul. Cele mai importante idei însă, acceptate de ambele părți, au fost să ies din casă mereu aranjată și parfumată, să îmi pun umbre pe față – azi îi spunem și în română blaș (blush), dar doar puțin pe vârful nasului ca să arate ca și cum aș fi bronzată, nu machiată. A, și să port părul lung – simbolul feminității în lumea arabă, la care țin acum mult mai mult decât când eram mică și băiețoasă”.

Care este cel mai sexy atu al femeilor din țara ta?

„În Siria, ochii și dansul. Privirea și zâmbetul cred că sunt pe primul loc oriunde în lume. Dar feminitatea în Siria este în tot corpul, în rotunjimi, în timiditatea privirii, în gesturile moi… iar dansul și mișcările feminine sunt arta tuturor acestor detalii, împreună. Dansul oriental pentru bărbatul tău este ca un cadou unicat, de fiecare dată altfel. De altfel, vălurile femeilor arabe păstrează exact misterul, acel „je ne sais quoi” pe care îl menționează dintotdeauna toți bărbații, fie ei poeți, agricultori sau psihologi”.

Un secret de frumusețe, un ingredient minune pe care femeile din țara ta îl folosesc…

„Cred că toți identifică femeile arabe cu privirea adâncă a ochilor lor conturați cu negrul acela intens. Kohl, așa cum se numesc acum creioanele dermatograf cu negru, este un cuvânt arăbesc, știai? Este o pudră foarte neagră, care pe vremuri se făcea din anumite pietre arse sau sâmburi de masline (nu știu nici eu exact) care apoi erau măcinate atât de fin încât să nu deranjeze dacă intrau în ochi. Pudra respectivă folosea pentru protejarea ochilor de praf și infecții în mediul uscat al țărilor arabe. Și bărbații îl foloseau. În anumite zone din deșert femeile și bărbații beduini încă mai folosesc Kohl produs prin metode tradiționale. Pudra de Kohl este preferata mea pentru ochi și o am mereu la mine. Alte trucuri vechi sunt uleiul de măsline, epilatul cu pastă de zahăr și lămâie. Dar trucul meu preferat este metoda mătușii mele care, ori de câte ori desface un fruct, își dă pe față și pe mâini. Mereu miroase frumos și are întotdeauna o piele moale ca de bebeluș”.

Citiți continuarea pe corinacaragea.ro.

FULLSCREEN
Frumusețea în jurul lumii by Corina Caragea. Al șaselea popas – Siria
  • /

related posts