15 ani de cariera risipiti de o pastila. Ce e Meldonium si cum va fi afectata Maria Sharapova dupa consumul ei


In urma cu o zi, in cadrul unei conferinte de presa, Maria Sharapova a anuntat ca a picat un test antidoping de la turneul de Grand Slam de la Australian Open. 


Timp de 11 ani, rusoaica de 28 de ani a fost cel mai bine platita sportiva din lume, numai in 2015 reusind sa castige 29,7 milioane de dolari.

Dupa anuntul care a luat prin surprindere intreaga lume sportiva, au aparut si primele repercursiuni pentru jucatoarea de tenis, dupa ce reprezentantii Nike au anuntat ca suspenda contractul de 70 de milioane de dolari pe durata anchetei pe care l-au semnat in 2010, pentru o durata de 8 ani.  

"Am facut o greseala imensa. Mi-am dezamagit fanii, dar nu vreau sa imi inchei cariera in acest fel. Chiar imi doresc sa ma joc tenis", a marturisit sportiva care a fost depistata pozitiv cu Meldonium, o substanta care a intrat pe lista WADA (Agentia Mondiala Anti-Doping) de la 1 ianuarie.

Potrivit declaratiilor, Sharapova a folosit aceasta substanta timp de 10 ani pentru tratarea unor probleme cardiace, dar si pentru diabet, iar in luna decembrie, atunci cand a primit lista cu noile medicamente interzise WADA, nu a consultat-o si a continuat tratamentul, motiv pentru care a picat testul de la turneul australian.  

"Imi asum aceasta greseala si voi accepta si consecintele care vor urma. Nu vreau sa-mi inchei cariera asa si sper ca la un moment dat sa mai primesc o sansa"

Federatia Internationala de Tenis a confirmat ca sportiva va fi suspendata provizoriu din 12 martie, urmand ca decizia definitiva cu privire la pedeapsa sa fie luata in viitorul apropiat. Dupa primele informatii aparute in presa sportiva, Maria Sharapova ar urma sa primeasca intre 2 si 4 ani de suspendare.

Daca Nike a facut deja publica decizia cu privire la colaborarea cu sportiva din Rusia pentru urmatoarea perioada, este de asteptat ca si celelalte firme care au parteneriate cu ea sa isi anunte pozitia oficiala cu privire la aceasta probleme. Printre numele importante se afla American Express, Avon, Evian, Porche si Tag Heuer.

Ce este Meldonium?

Meldonium, cunoscut si ca Mildronate, THP, MET-88, Mildronāts sau Quaterine, este un anti-ischemic, produs de Grindeks, o companie farmaceutica cu sediul central in Letonia si este folosit cu precadere in Lituania si Rusia, dar interzis in Statele Unite. 

Meldonium este folosit pentru tratarea anginei si a infractului miocardic, iar primele teste pentru aflarea eficientei in crizele cronice au fost facute in 2005. In 2008 a fost publicat un raport prin care se arata ca combinatia de meldonium si lisinopril ajuta la tratarea problemelor cardiace. 

De ce a fost inclus Meldonium pe lista WADA? 

Un articol publicat pe theguardian.com prezinta cateva dintre motivele pentru care aceasta substanta a ajuns pe lista WADA incepand din 1 ianuarie 2016.

- Creste fluxul sanguin ceea ce imbunatateste capacitatea fizica a atletilor 

- WADA a gasit "dovezi ale utilizarii sale de catre sportivi , cu intentia de a imbunatati performantele sportive"

- Meldonium a fost clasat ca substanta S4; a fost conceput pentru a modula dezechilibrele hormonale si metabolice

Cine este Maria Sharapova 

In varsta de 28 de ani, frumoasa rusoaica a debutat in circuitul WTA in 2001, iar pe parcursul celor 15 ani de cariera a castigat 35 de turnee WTa, dintre care cinci de Grand Slam. 

In iunie 2011, revista Time a inclus-o in topul "30 de jucatoare de tenis de legenda: trecut, prezent si viitor", iar un an mai tarziu a fost numita una dintre cele "mai bune 100 jucatoare de tenis din toate timpurile", potrivit Tennis Channel.

Este una dintre cele 10 jucatoare de tenis, singura din Rusia, care a reusit sa castige toate turneele de Grand Slam, iar in 2012 si-a adaugat in palmares si medalia de argint la Jocurile Olimpice de la Londra. 

related posts

Modifică setările cookies