(P) Ce erori să nu faci când iei un credit rapid


În ziua de astăzi este mai simplu ca oricând să accesezi un împrumut. 

Tag-uri:

Multe dintre companiile creditoare de la noi din țară au în portofoliul de servicii pe care le oferă produse financiare extrem de facil de accesat, întreg procesul de la aplicare la aprobare durând doar câteva minute sau, cel mult, ore.

Dar odată cu aceste oferte vin și anumite riscuri. Iată de ce ne-am gândit să scriem articolul de față, în care dorim să prezentăm câteva erori pe care mulți dintre noi le facem atunci când accesăm un credit rapid, pentru a știi, pe viitor, de ce să te ferești.

Nu lua un credit rapid fără să fii atent la condițiile de creditare

Probabil cel mai important sfat pe care ți-l putem da este să fii foarte atent la condițiile cu care vine un viitor împrumut. Mai cu seamă, ai grijă să înțelegi următoarele aspecte:

·         Care este suma pe care o împrumuți

·         Care sunt costurile pe care va trebui să le suporți, iar aici putem include dobânda zilnică, lunară sau anuală, taxele de administrare, de rambursare anticipată etc.

·         Pe ce perioadă se va desfășura creditul

·         Care este frecvența și data când trebuie plătite ratele

·         În cazul în care întârzii în plata unei rate, cât de mare este dobânda penalizatoare și de când începe să se aplice

Toate aceste puncte trebuie atent studiate. Dacă cumva ceva îți pare neclar, nu ezita să soliciți explicații suplimentare din partea unui ofițer de credit al instituției financiare cu care colaborezi. Este dreptul tău și obligația lor să îți explice totul pe îndelete.

Nu uita de eventualele clauze ascunse

Cu toate că în prezent este ilegală acea practică ce era intens folosită acum câțiva ani, prin care anumite condiții din contractul de împrumut erau scrise intenționat cu litere mai mici pentru a fi mai greu de sesizat, se poate, totuși, ca unele dintre clauzele viitorului credit să nu fie chiar atât de clare.

Fii foarte atent și citește tot contractul de împrumut, înainte de a-l semna. La fel ca și mai sus, dacă ai orice nelămurire, solicită explicații. Creditorii sunt obligați să îți răspundă și să te facă să înțelegi toate aspectele care îți par neclare.

Nu aplica la o singură instituție financiară

Mulți dintre noi interpretează oarecum greșit aplicarea pentru astfel de credite online și credem că odată ce am completat o solicitare de împrumut pe site-ului unui creditor, devenim automat și clienți ai instituției financiare respective. Ei bine, această impresie este cât se poate de greșită.

Poți completa cererea online a cât de multor instituții financiare dorești, fără să trebuiască să plătești vreun leu. Chiar te sfătuim să faci asta, pentru a putea face o comparație cât mai obiectivă a ofertelor existente pe piață.

Sigur, pentru compararea creditelor vei putea utiliza și platforme financiare care cu asta se ocupă. Dar chiar și pe astfel de site-uri, datele postate pot să nu fie 100 % conforme cu realitatea.

Ține cont că simpla aplicare pentru un împrumut și completare a datelor personale pe site-ul companiilor financiare nu va atrage după sine nici un fel de obligație. Abia după ce ți se trimite contractul, îl semnezi și retrimiți către creditor poți fi considerat client al acestora.

Nu uita că poți renunța la împrumut în primele 10 zile

Depinde de compania cu care colaborezi, dar majoritatea creditorilor oferă posibilitatea clienților de a se răzgândi în termen de 10 zile de la aprobarea unei cereri de împrumut, la contractele cu perioadă de desfășurare de minim o lună.

Asta înseamnă că, dacă iei un credit rapid dar îți dai seama că nu ai nevoie cu adevărat de banii respectivi, poți returna suma împrumutată în acest interval de timp, fără să fii nevoit să plătești nimic în plus. Dar mare atenție la cât de mare este perioadă în care poți face asta. Trebuie să fie trecută în contract.

Nu amâna plata niciunei rate

Un alt sfat foarte important este ca mereu, indiferent de situația financiară în care te-ai afla, să achiți la timp ratele unui credit rapid pe care îl ai în desfășurare. În caz contrar, dacă întârzii chiar și cu o singură zi te poți trezi cu dobânzi penalizatoare care vor crește exponențial costul final al împrumutului.

Cu siguranță ai tot citit de cazuri în care diverse persoane au ajuns ca pentru împrumuturi de 1000 lei să plătească înapoi 5000 lei. Ceea ce niciunul dintre ei nu spune este că toți și-au gestionat foarte prost banii și au ratat plata la timp a unei rate.

Cu cât depășești mai mult termenul de plată, cu atât crește și datoria pe care o ai de plătit. Și uite cum se poate ajunge ca, într-un final, să acumulezi sume atât de mari pe care efectiv nu vei avea de unde și cum să le achiți.

Concluzii

Creditele rapide se pot dovedi a fi niște produse extrem de folositoare, care te pot scoate dintr-un impas financiar de moment, dar doar dacă sunt înțelese și folosite în scopul pentru care au fost create. Ele nu trebuie tratate ca soluții de lungă durata și ar fi bine să aibă o perioadă de derulare cât mai scurtă.

Dacă urmezi sfaturile noastre din articolul de față și ai grijă să te împrumuți responsabil, suntem mai mult decât convinși că vei fi mulțumit de aceste împrumuturi.

related posts

Modifică setările cookies