Vineri 13 - legendele si superstitiile celei mai temute zile din an


Vineri 13 e o superstitie atat de dezvoltata incat s-a gasit inclusiv un termen pentru cei care se tem de aceasta data. Unul impronuntabil ce-i drept, pentru ca fobia se numeste paraskevidekatriaphobia.


Factorul frica: Centrul pentru managementul stresului si Institutul contra Fobiei din Carolina de Nord au raportat in 2004 ca un numar cuprins intre 17 milioane si 20 milioane de americani isi modifica planurile - evita sa zboare cu avionul, sa mearga la lucru si, in unele cazuri extreme, chiar sa isi paraseasca locuintele -, incercand sa nu isi provoace destinul in aceasta zi pe care o considera ghinionista. Pierderile totale suferite de economia americana cauzate de aceasta frica sunt de circa 800-900 milioane de dolari.

LEGENDE: Daca 13 persoane stau la masa impreuna, una dintre ele va muri in mai putin de un an. Turcii urasc atat de mult numarul 13 incat l-au scos aproape din vocabular. Multe orase nu au o strada cu numarul 13 sau un bulevard c unumarul 13. Sunt si cladiri ce au sarit cu numerotarea peste etajul al 13-lea.

Se spune ca daca ai 13 litere in nume, vei avea norocul Diavolului - Jack The Ripper, Charles Manson, Jeffrey Dahmer, Theodore Bundy sau Albert de Salvo, toti criminali in serie si toti cu 13 litere in nume.

Originea superstitiei fata de numarul 13 este incerta, ba mai mult, egiptenii si chinezii considerau numarul ca unul norocos. In schimb, hindusii si vikingii se fereau mereu sa stea 13 oameni in aceeasi incapere, cu atat mai putin la aceeasi masa.

Atat in mitologia nordica, cat si in cea crestina apare o scena a unei mese cu 13 invitati. In varianta nordica, Loki, zeul inselaciunii si Hod, zeul orb al iernii l-au ucis la o asemenea reuniune pe Balder cel Bun, intruchiparea frumusetii si a bunatatii. Tot 13 au fost si la Cina cea de Taina, cu Iuda pe post de tradator.

In religia crestina, cele mai negre momente au avut loc intr-o vineri. Crucificarea lui Isus, marul oferit de Eva lui Adam, inceputul Potopului, distrugerea Templului lui Solomon si confuzia din Turnul Babel - toate s-au intamplat intr-o vineri.

LEGENDE: Niciodata sa nu-ti schimbi patul intr-o zi de vineri 13, vei avea cosmaruri. Daca iti tai unghiile intr-o vineri, o faci din tristete si suparare. Navele care pleaca din port vinerea au ghinion.
 

Printre oameni celebri atinsi de teama s-au numarat Napoleon si presedintele Franklin Roosevelt, care a incercat toata viata sa se fereasca de aceasta data. Pana la urma a murit pe 12 aprilie, joi.

Donald Dossey, un om de stiinta american, a botezat teama de vineri 13 paraskavedekatriaphobia, o dovada ca Dossey nu suferea de hippopotomonstrosesquippedaliophobia, teama de cuvinte prea lungi.

In alta ordine de idei, triskaidekaphobia e doar teama de numarul 13. De exemplu, o celebra companie producatoare de lifturi de lux, refuza sa fabrice si acum butoane cu etajul 13.

Numarul 13 ar fi raspunzator de tragedii mari, precum explozia navetei Apollo 13, exact la ora 1.13 (1313, in limbaj militar), pe 4/11/70 (cifre care insumate fac 13).

Parapsihologii spun ca e cel mai bine sa nu risti si sa faci lucruri capitale vineri 13.

Continuarea pe Stirileprotv.ro.
  • Vineri 13 - legendele si superstitiile celei mai temute zile din an
Modifică setările cookies