11 femei-preşedinte în întreaga lume. Croata Kitarovic, cea mai cunoscută


În contextul bătăliei electorale dintre Klaus Iohannis şi Viorica Dăncilă, România poate intra pe o listă scurtă a ţărilor care sunt conduse, din postura de preşedinte, de o femeie. 
 

Tag-uri:

Cea mai cunoscută personalitate politică de acest gen e de departe croata Kolinda Grabar-Kitarovic (46 de ani), care este preşedintele-femeie cu cea mai mare vechime în funcţie.

Instalată în fruntea ţării în februarie 2015, Kolinda se bucură de o popularitate enormă, nu numai în Croaţia. Astfel, ea a devenit celebră în întreaga lume prin apariţiile de la Campionatul Mondial de Fotbal din 2018, atunci când şi-a susţinut din tribune echipa naţională, ajunsă până în finală. 

Considerată de revista Forbes una dintre cele mai puternice şi mai influente femei din lume, Kolinda Grabar-Kitarovic punctează şi la capitolul frumuseţe, având la activ numeroase fotografii în ţinute sumare, în costum de baie. 

Tot în Europa, mai exact în Slovacia, o avem pe Zuzana Caputova (46 de ani), care a câştigat în acest an alegerile prezidenţiale, într-o ţară care a cunoscut multe turbulenţe după asinarea unui jurnalist de investigaţie, în 2018. Divorţată şi mamă a doi copii, Caputova are o experienţă minimă în politică, de numai doi ani.

Kersti Kaljulaid din Estonia şi Salome Zurabişvili din Georgia sunt celelalte două femei-preşedinte din spaţiul european. Despre prima e interesant faptul că, deşi are numai 49 de ani, a devenit recent bunică.

În afara Bătrânului Continent, trebuie să ajungem în ţări exotice pentru a găsi alte femei aflate în postura de şef de stat. Este vorba despre asiaticele Tsai Ing-wen (Taiwan), Bidhya Devi Bhandari (Nepal) şi Halimah Yacob (Singapore), sud-americanca Paula-Mae Weekes (Trinidad-Tobago), africanca Sahle-Work Zewde (Etiopia), dar şi Hilda Heine, în Insula Marshall din Oceanul Pacific.

Cronologic, ultima intrată în categoria femeilor-preşedinte este bolivianca Jeanine Anez, o avocată desemnată chiar în aceste zile să preia conducerea naţiunii de la Evo Morales, care şi-a dat demisia.

Profil de celebritate - Gigi Hadid

related posts