Când poți încasa banii din pensia privată obligatorie și în ce condiții


Salariații cu vârsta de până la 35 de ani sunt obligați să își aleagă un fond de pensii administrat privat (Pilonul II), în termen de cel mult patru luni de la intrarea în piața muncii.

Tag-uri: #pensii private

Cei care nu își exprimă opțiunea în această perioadă vor fi repartizați aleatoriu de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) la unul dintre cele șapte fonduri de pensii private obligatorii care funcționează în prezent în România.

De asemenea, toți salariații cu vârsta între 35 și 45 de ani care angajează pentru prima dată pe teritoriul României își pot alege un fond de pensii private, fără însă a fi obligați.

Nu este însă obligatoriu să fii salariat pentru a beneficia de pensie din Pilonul II. Este suficient să ai un contract de asigurare socială încheiat cu CNPP, pe baza căruia se plătesc contribuţii de asigurări sociale în sistemul public – asta ii cuprinde si pe cei cu PFA, contracte de mandat, drepturi de proprietate intelectuala si alte activitati independente.

Prin participarea la un fond de pensii private (Pilonul II) înseamnă că, în fiecare lună, din contribuția socială (CAS) de 25% din salariul tău brut pe care angajatorul o reţine și o virează la CNPP, 3,75% sunt virați automat în contul tău personal de la Pilonul II de pensii.

Este important de reținut că odată intrat în acest mecanism, conform legislaţiei în vigoare, nu există posibilitatea ieşirii sau retragerii din sistemul de pensii administrate privat. Ai însă opțiunea de a te transfera oricând la un alt fond de pensii. De asemenea, o persoană nu poate participa în același timp la mai multe fonduri de pensii administrate privat, ci doar la unul singur.

Citește continuarea pe știrileprotv.ro.

related posts

Modifică setările cookies