Carmen Iohannis, chemată la Parchet pentru a explica cum a câștigat o sumă importantă de bani


Soția președintelui României, Carmen Iohannis, a fost chemată joi, 9 noiembrie, la Parchetul General, pentru a da declarații în urma unui denunț.


Carmen Iohannis trebuie să explice cum a câștigat, împreună cu soțul ei, Klaus Iohannis, suma de 640.000 de euro din închirierea unei case din municipiul Sibiu. Soția președintelui a fost citată la Parchetul General, în urma unui denunț depus, informează Agerpres. Familia prezidențială s-a aflat în mijlocul unui scandal în ultimii zece ani, din cauza acestei proprietăți, pe care a pierdut-o în instanță, definitiv, în noiembrie 2015. Magistrații au considerat că Klaus și Carmen Iohannis nu aveau dreptul să țină această casă din centrul Sibiului și au suspendat dreptul de proprietate.

Însă, din 2001 și până în 2015, familia Iohannis a încasat o sumă considerabilă din închirierea acestei proprietăți unei instituții bancare care activează pe piața din România. În primul an de contract, chiria a fost stabilită la 20.000 de dolari pe an, însă în 2006, cele două părți au convenit să modifice prevederile contractuale, iar chiria a fost stabilită la 60.000 de euro pe an.

Într-un comunicat trasmis de Administrația Prezidențială în aprilie 2016, președintele se angajaze să restituie toți banii încasați cu titlu de chirie în perioada în care a deținut casa în mod ilegal. Nu știm dacă acest lucru s-a întâmplat, dar nici dacă instituția bancară avea dreptul să-i primească înapoi.

Ceea ce este sigur, însă, e faptul că președintele și soția sa au cumpărat alte proprietăți cu banii câștigați din închirierea imobilului din Sibiu. E vorba de un apartament și două case. „Folosind banii din acea închiriere, am reușit iarăși să-mi cumpăr un apartament care se găsește într-o zonă bună. L-am închiriat și pe acela și, din banii proveniți, am cumpărat, în final, cele două căsuțe, care sunt ultimele achiziții pe care le-am făcut”, a declarat președintele Klaus Iohannis în cadrul unei emisiuni televizate.

Cine a denunțat-o pe Carmen Iohannis

Conform Agerpres, denunțul a fost depus de  SC Jurindex Media SRL, societatea care administrează site-ul Lumeajustitiei.ro, reprezentată de jurnalistul Răzvan Savaliuc, împotriva preşedintelui Klaus Iohannis, a soţiei acestuia, Carmen Iohannis, precum şi împotriva notarului Radu Gabriel Bucşă, reclamaţi pentru săvârşirea mai multor infracţiuni, printre care abuz în serviciu, fals intelectual, spălare de bani şi constituire de grup infracţional organizat.

Iniţial, denunţul a fost înregistrat în mai 2018 la DNA, declinat apoi la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia şi ulterior la Parchetul General.

În denunţul depus la Parchet se arată că „familia Iohannis a refuzat să restituie statului suma de 320.000 de euro, bani proveniţi din închirierea unui imobil din Sibiu care ar fi fost dobândit cu încălcarea legilor”. 

related posts

Modifică setările cookies