Ce măsuri de siguranță iau cabinetele stomatologice pentru redeschidere


Cabinetele de stomatologie se pregătesc pentru redeschidere, însă în cu totul alte condiții decât înainte de pandemia de coronavirus. Pentru ca pacienții să fie în siguranță, au fost luate măsuri de igienizare stricte.


Dr. Denisa Zaharia, medic stomatolog ortodont, deținător al unei clinici de stomatologie în București, a elaborat un protocol extrem de strict de funcționare și igienizare pentru personal și pacienți în pregătirea reluării activității medicale din 15 mai, conform normelor impuse de Colegiul Medicilor Dentiști din România și ale Direcției de Sănătate Publică. 

Dr. Deniaa Zaharia a luat decizia prelungirii programului de funcționare a clinicii pentru a putea programa toate persoanele care au nevoie de tratamente și intervenții medicale și pentru a respecta, în același timp, și ferestrele de timp necesare între pacienți pentru sterilizarea și igienizarea cabinetelor: “Clinica vă fi deschisă de la 8.30 dimineața până la ora 21.00 seara, iar, în cele 4 cabinete ale noastre, personalul medical va lucra în două ture în care se vor trata maxim 4 pacienți pe tură. Vom avea o pauză de 20 de minute între pacienți pentru dezinfectarea, aerisirea și pregătirea cabinetului pentru următorul pacient”, a declarat dr. Zaharia care a decis și achiziționarea în clinică de echipamente suplimentare de dezinfecție a aerului și a suprafețelor, precum nebulizatoare și lămpi UV.

Personalul medical va fi echipat conform recomandărilor instutitiilor abilitate cu halate, combinezoane impermeabile, ochelari, viziere, măști de protecție ffp2/ffp3, bonete și botoși de unică folosință, iar pacienții vor avea un protocol destul de strict de respectat: “Accesul pacienților în clinică se va putea face doar cu programare telefonică sau online, va fi necesar că pacienții să respecte cu strictețe ora programării pentru a nu se intersecta cu alți pacienți și să încerce să nu vină însoțiți, deoarece sala de așteptare nu va permite staționari pentru o perioadă, până la noi reglementari”, avertizează dr. Denisa Zaharia care subliniază și că se va realiza permanent un triaj epidemiologic al pacienților, dar și al personalului, înainte de accesul în clinică. 

“Vom evalua riscul fiecărei persoane care va intra în clinică de a fi infectată cu SARS-COV-2 atât prin verificarea temperaturii, cât și printr-un chestionar de evaluare a stării de sănătate completat și semnat pe proprie răspundere. Odată triajul realizat, pacientul vă avea la dispoziție covorașul cu clor de la intrare pentru dezinfectarea încălțămintei, gel dezinfectant pentru mâini pentru igienizare, saci și recipiente speciale pentru depozitarea bunurilor personale, precum și echipament speciale de protecție de unica folosință precum botoși, bonetă, halat și mască”, declară dr. Denișa Zaharia.

Pe perioada stării de urgență, telefoanele medicilor clinicii stomatologice au sunat des atât pentru diferite urgente medicale, cât și pentru nevoi ortodontice: “Cele mai multe solicitări primite în perioada stării de urgență, în care nu ne-am putut desfășură activitatea, au fost legate de dureri intense și infecții și am încercat să venim în sprijinul lor cu recomandări, rețete medicale, unde a fost nevoie, și temporizări permise. Și pacienții purtători de aparate dentare au simțit acut nevoia de acces la servicii stomatologice în aceasta perioada, pentru că mulți au avut probleme cu elemente ale aparatului dentar care s-au desprins/deformat. Din păcate un număr mic de manopere erau incluse în lista de urgențe permise a se rezolva în această perioadă, de exemplu o lucrare dentară decimentata sau o problemă apărută la aparatul dentar nu putea fi corectată, deși punea pacientul în dificultate de a vorbi sau mastica. Am încercat să-i consiliem pe toți pentru a putea rezolva sau îmblânzi problemele până la vizita permisă în cabinetul stomatologic.”, povestește dr. Denișa Zaharia despre efectele pe care pandemia le-a avut asupra pacienților și a serviciilor stomatologice din Romania. 

 

related posts

Modifică setările cookies