Ce spune tradiția că e și nu e bine să faci de Bobotează?


Conform tradiției creștine, în Ajunul Bobotezei se spune că se deschid cerurile, iar în anumite zone ale țării, copiii merg la colindat cu Chiraleisa. Poartă clopoței și tălăngi, alături de vâsc, brad și busuioc la căciuli.


Fetele care vor să-ți viseze ursitul trebuie să ia de la preot un fir de busuioc sfințit pe care să îl pună sub pernă. Acest lucru trebuie făcut în noaptea dinaintea Bobotezei. În vis, li se va arăta ursitul, potrivit tradițiilor vechi românești.

Fetele care cad pe gheaţă în ziua de Bobotează pot fi sigure că se vor mărita în acel an, spune tot tradiţia populară.

O altă tradiție este legată de vremea din ziua de Bobotează. Conform credinței populare, dacă plouă în ziua sfințirii apelor, vom avea parte de o iarnă lungă și cu precipitații, iar dacă vremea va fi frumoasă, atunci urmează un an secetos și fără recoltă.

Una dintre cele mai importante superstiții este legată de semnificația apei sfințite. Se spune că persoanele care se vor spăla pe cap în ziua de Bobotează vor avea probleme de sănătate tot anul deoarece se murdărește apa sfântă.

De Bobotează, cel mai important moment este cel al sfințirii apelor. După ce agheasma este binecuvântată de preoți, se oferă credincioșilor pentru a fi băută de toți ai casei. Tot cu apă sfințită se stropește casa pentru a fi ocrotită de rele pe tot parcursul anului.

Cei care locuiesc la sate stropesc cu agheasmă animalele pentru a fi sănătoase și recolta pentru a avea belșug. Se spune că apa sfințită trebuie băută dimineața, înainte de micul dejun și în zilele de post, dar și în timpul anului ori de câte ori avem o problemă. 

Pentru a avea noroc și sănătate tot anul, preoții ne sfătuiesc să ținem post negru în Ajunul Bobotezei. Se spune că persoanele care reușesc în această zi să nu mănânce și să nu bea nimic vor avea parte de sănătate și binecuvântare de la Dumnezeu tot anul.

Se spune că apa sfințită de Bobotează nu se alterează în timp, iar proprietățile ei sunt vindecătoare. De aceea, este bine să bem agheasmă când suntem bolnavi sau deznădăjduiți.

Vezi și video: 

related posts

Modifică setările cookies