Cea mai în vârstă femeie din lume a murit în timp ce se ruga. „Am fost fericită o singură zi în viața mea”


Koku Istambulova, o femeie cecenă de 129 de ani, s-a stins din viață la sfârșitul lunii ianuarie, în timp ce se ruga la Dumnezeu.


Cea mai bătrână femeie din lume urma să împlinească 130 de ani în luna iunie a acestui an, însă un nepot de-ai săi a anunțat că femeia s-a stins din viață pe 27 ianuarie, în casa ei din Cecenia. Koku Istambulova, o supraviețuitoare a represiunii sângeroase a lui Stalin împotriva populației cecene din URSS, se ruga în momentul în care inima ei a încetat să mai bată, scrie Daily Mail.

Nepotul decedatei spune că femeia era foarte veselă și plină de viață în ziua fatidică. 

„Glumea, mergea fără probleme. Apoi, a căzut din picioare, dintr-o dată, acuzând dureri în piept. Am chemat un doctor, care ne-a spus că i-a scăzut presiunea sanguină și i-a făcut injecții. Dar nu au reușit să o salveze. A murit într-un mod liniștit, conștient, în timpul rugăciunii”, a dezvăluit Iliyas Abubakarov, conform sursei citate.

Cea mai în vârstă femeie din lume a fost înmormântată zilele trecute în satul natal, Bratskoe. Ea a lăsat în urmă cinci nepoți și 16 strănepoți.

Koku Istambulova s-a căsătorit târziu, cu un bărbat care a fost ales de familia ei. Într-un interviu acordat anul trecut, femeia a declarat că nu l-a cunoscut decât în ziua nunții. „Nu-l știam deloc. Dar apoi am început să-l iubesc. Ce altceva puteam să fac dacă mă căsătorisem? Trebuia să mă obișnuiesc cu asta. Îl chema Magomed și era mai tânăr decât mine. Nu era chipeș deloc”, și-a amintit, amuzată, femeia.

Întrebată care este secretul longevității sale, femeia este sigură că a fost mâna lui Dumnezeu. Născută în credința musulmană, Koko e de părere că Allah a avut grijă de ea, deși nu e prea mulțumită că a îndurat-o atâția ani.

„De ce mi-a dat Allah o viață atât de lungă și atât de puțină fericire? Aș fi fost moartă demult dacă Allah nu m-ar fi ținut în mâinile sale. Am fost fericită o singură zi în viața mea și e greu să trăiești astfel, când tot ce-ți poți aminti e că ai murit acum mult timp”, a mărturisit femeia.

Koku Istambulova a fost deportată de regimul Stalin, împreună cu familia ei, în Kazahstan. Acolo, ambii ei fii și-au pierdut viața din cauza muncii silnice și a bolilor pe care nu le-a putut trata nimeni. Singura care a supraviețuit a fost fiica lui Koku, Tamara. 

Cea mai în vârstă femeie din lume s-a întors din lagărul de muncă din Kazahstan după moartea lui Stalin. Petrecuse 13 ani în Gulag, perioadă în care a fost nevoită să supraviețuiască în cele mai grele condiții. 

related posts

Modifică setările cookies