Copiii în autoizolare. Albert Sandu, campion de karting: ”Am intrat cu kartul chiar și în casă, spre disperarea părinților mei”


Albert are 10 ani și este pasionat de karting. Face parte din echipa Real Racing condusă de Constantin Răileanu, iar în primul an de karting a ieșit campion Karting Masters clasa micro, ocazie cu care a primit ca premiu și o mașină de karting, de care este nedezlipit. Studiază pianul la Liceul de Arte Margareta Sterian Buzău, iar de când stă acasă e decis să nu renunțe la pasiunile lui: exersează la pian și își pornește kartul aproape zilnic, prin curte. 


De curând ai atras atenția printr-o filmare în care te dădeai cu kartul prin casă și prin curte. Cum ți-a venit ideea asta? 

În acest moment, kartingul este cea mai mare pasiune a mea. Având o curte generoasă, sunt norocos să mă pot da zilnic prin curte, chiar dacă nu este ca la circuit. Aproape zilnic mă echipez și dau ture  imaginându-mi că sunt pe circuitul de la Lonato, din Italia. Acesta este circuitul meu preferat, unde am fost la multe curse. Este adevărat, am intrat cu kartul chiar și în casă, spre disperarea părinților mei, care nu m-au lăsat să fac decât câteva ture. Ploua afară și decât să îmi ud combinezonul, am zis... de ce nu și în casă?! Pentru mine nu e o problemă, aș conduce oriunde, atât de mult îmi place să fiu la volan! 

Cât de greu este pentru un sportiv să stea în izolare?

Nu este ușor să stau acasă, dar nici nu mă plictisesc. Eu sunt foarte activ, tot timpul fac lucruri! Îmi încep ziua cu antrenamentele de întreținere, iar apoi am școală online până la prânz. Restul zilei fac teme, mă dau cu kartul, citesc, cânt la pian și mă joc. M-am obișnuit oarecum, dar tot îmi lipsesc antrenamentele, cursele și prietenii. 

Ce ar trebui să facă un sportiv în izolare, astfel încât să își mențină forma fizică? Tu ce faci în acest sens?

Orice sportiv de performanță trebuie să își mențină forma fizică. Eu fac antrenamente zilnic, sunt atent să mănânc sănătos și chiar și faptul că mă dau cu kartul prin curte este tot un fel de antrenament pentru mine, chiar dacă pentru noi, piloții, este indicat să ne dăm doar pe circuit. 

 Când ai descoperit kartingul și de ce îți place acest sport?

Prima dată când am văzut un kart a fost în Tabăra de Karting organizată de Constantin Răileanu în Italia. Mi-a plăcut atât de mult, încât le-am spus imediat părinților că eu vreau să practic acest sport și nu oricum, ci de performanță. I-am implorat să mă lase și să mă sprijine. Până la acel moment mai încercasem  tenis, karate, fotbal, dar niciunul nu m-a făcut să simt aceeasi plăcere pe care am avut-o când m-am urcat într-un kart. Există și un filmuleț cu mine, pe pagina mea de Facebook , plângând în brațele mamei mele deoarece se terminase tabăra. Sunt o fire competitivă și poate și acesta este unul din motivele pentru care sunt așa înnebunit după acest sport. Kartingul este un sport atât individual, cât și de echipă, pentru că succesul stă în combinația pilot, antrenor, mecanic, kart. În plus, te învață multe lucruri. Îmi amintesc că a venit acum ceva timp un prieten la mine să ne dăm cu hoverboard-urile și el știind că eu fac karting de performanță, încerca să mă întreacă chiar dacă făcea mișcări periculoase. Eu am încercat să îl învăț cum trebuie sa mergi pentru a câștiga timp și a nu te accidenta, însă el mergea haotic în continuare doar ca să mă întreacă. Nu a reușit! Atunci am realizat ca eu sunt disciplinat, prudent, știu să mă protejez, am alte reflexe și doar de la karting am învățat aceste lucruri. 

Care este cea mai mare realizare a ta în karting?

Cea mai mare realizare a mea în karting a fost când am ieșit Campion Romanian Karting Masters clasa Micro în anul 2018. Anul trecut am trecut la clasa Mini, o categorie mai mare cu piloți mulți și m-am clasat pe locul 6 în clasamentul general. Am fost mulțumit de mine, mai ales că era primul meu an la acea categorie și am concurat cu piloți buni, mulți dintre ei mai mari ca mine și mai experimentați! 

Este kartingul un sport periculos pentru copii? Ce au spus părinții tăi când le-ai zis că vrei să te dai pe pistă?

Kartingul nu este un sport periculos. Mulți mă întreabă dacă îmi este frică. De ce să îmi fie? Sunt protejat, ne dăm pe un circuit special amenajat, dacă respecți tot ceea ce te învață instructorii nu are ce să se întâmple. Eu m-am răsturnat de trei ori și nu mi s-a întâmplat nimic, ba chiar m-a ajutat să devin mai puternic. Nu mă mai sperie așa ușor nimic și am doar 10 ani. Mie îmi place să spun că mersul pe bicicletă este mult mai periculos decât kartingul și chiar cred acest lucru. Părinții la început erau speriați ca mai toată lumea care nu știe nimic despre acest sport. Acum s-au obișnuit și mă susțin foarte mult, atât mama, cât și tata. Îi iubesc mult pentru acest lucru și încerc să îi ascult și să fiu cât mai bun la școală și la pian. Măcar cu atât să ii răsplătesc. 

Cine este mentorul tău în karting? Ce ai învățat de la el?

Mentorul meu în karting este Constantin Răileanu, cel care are și echipa din care fac parte, Real Racing. Îl admir foarte mult. De la început el a fost un exemplu pentru mine. Constantin m-a învățat că trebuie să muncesc mult dacă îmi doresc să fiu pe podium și să am răbdare. De fiecare dată când ieșim din cursă ne ia pe fiecare din echipă și ne explică ceea ce am greșit. Ne vorbește atât de frumos încât îmi e teamă de fiecare dată să nu îl dezamăgesc. Vreau să fie mândru de mine pentru că el m-a format!

Consideri că este important pentru toți copiii să practice un sport? Tu mai ai și alte sporturi care îți plac?

Da, este foarte important să facem un sport. Orice copil trebuie să practice un sport și nu doar de performanță. Orice îi place acelui copil și ce i se potrivește. Pe lângă karting, eu fac multe altele: înot, merg la ski iarna, joc baschet, tenis, fotbal. De un an de zile am descoperit wrestlingul și mi-aș dori tare mult să îl văd pe John Cena, wrestlerul meu preferat, într-un meci în America. Părinții mi-au promis că mă vor duce și sunt tare fericit. 

Cum merge școala în izolare? 

Școala merge bine și în carantină, facem online toate orele, dar îmi place mult mai mult la școală. Acum apreciez școala mai mult. Îmi este dor să mă reîntorc. 

Ce alte activități mai ai în această perioadă? (citești, ai descoperit jocuri noi cu părinții, cu sora?)

În această perioadă am descoperit cărțile. Îmi place mult să citesc. Mă relaxează. Mă joc și cu sora mea mult mai mult ca înainte. Ieșim cu bicicletele prin curte, ne jucăm cu Hunter, câinele meu, sau ne jucăm Monopoly. E plăcut să stau și cu familia. Este lucrul care îmi place cel mai mult la perioada aceasta, noi râdem mult și facem multe împreună acum. Înainte nu reușeam să petrec așa mult timp cu toată familia. Facem picnic în curte, ne uităm la comedii, mai un volei cu toții! Îmi place! 

Continui să exersezi la pian? Câte ore dedici pianului în această perioadă?

La pian exersez zilnic minimum o oră. Eu sunt la Liceul de Artă, secția pian și studiul este foarte important ca și în sport. Repet o melodie de foarte multe ori până îmi iese. Dar îmi place și mi-aș dori să ajung să cânt melodii mult mai complexe. Acum nu pot deoarece am mâna încă mică.  Mi-a plăcut foarte mult Valentina Lisitsa, o mare pianistă ucraineană pe care am văzut-o la Ateneul Român din București într-un concert unde am mers cu părinții și sora mea. Am rămas impresionat de ea. 

Ce spun colegii tăi de echipă despre reluarea activității? Ați discutat despre asta? 

Colegii mei de la Real Racing sunt și cei mai buni prieteni ai mei, vorbim destul de des. Noi vrem să ne întoarcem și mâine pe circuit dar nu știu, o întreb mereu pe mama cât trebuie să mai stăm așa. Știu doar că după ce vom ieși din carantină ne vom relua antrenamentele și apoi vom participa la campionatul Romanian Karting Masters. Nu știu dacă anul acesta vom mai putea pleca în Italia la vreo cursă, aveam una și în China, acolo sigur nu mai ajungem!

 Care e primul lucru pe care îl vei face când se va termina perioada de izolare?  

Știu că primul drum pe care îl voi face va fi la circuit. Vreau să mă dau cu kartul, să mă întrec cu David, Luca și Sesy, să îi revăd pe Cosmin și pe Zoly, să dau mâna cu Constantin, râzând și spunându-mi „Domnule Albert”! E tare echipa mea! 

 

Pe protvplus.ro puteți vedea toate emisiunile preferate

  • Copiii în autoizolare. Albert Sandu, campion de karting: ”Am intrat cu kartul chiar și în casă, spre disperarea părinților mei”

related posts

Modifică setările cookies